Två trevliga buskbrytbönor

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset

Bra med busk

Eftersom jag  bor och odlar i blåsigt läge i zon 4 så är jag väldigt förtjust i busksorter av bönor. Av busksorter av det mesta, faktiskt. De kräver mindre arbetstimmar med uppbindning och de blåser inte sönder för mig, dessutom ger de ofta skörd lite tidigare än högväxande sorter. De här sorterna bytte jag till mig av @rimliglevnadsstandard Lovisa (som senare gästade podden och pratade omställning). Så detta är alltså pålitliga, lättodlade budgetodlarväxter, perfekt ju! 🙂

Du som odlar i varmare, mer skyddat läge kan gott odla både högväxande sorter och busksorter tycker jag. Unna dig några plantor av både och så får du både tidig och sen skörd. 😀

De vita bönorna = Kinghorn Wax. De ljusbruna är Purple Queen och de kaffebruna Sunray (men just Sunray sabbade katten för mig…)
Jag trodde att plantorna av buskbrytbönan Purple Queen skulle bli högre och smalare… Men de blev rätt breda! Några stackars paprikaplantor kämpar på och är halvt igenvuxna, ser du dem?

Purple Queen

En riktig snygging som får mörkgröna blad och vackert lila blommor, plantan blir bara ca 30-45 cm hög med ett kompakt och stadigt växtsätt. Men den blir ganska bred! Jag trodde att de skulle växa rätt smalt men de blir bredare än man tror… Beskrivs som en stabil och ovanligt tålig sort som ger skörd även om värdet inte är optimalt och jag kan bara hålla med. Här har den gett bra, trots halvtaskigt väder med växlande temperaturer (men eftersom det är så blåsigt så har de fått stöd).

Purple Queen ger mörklila, ganska raka brytbönor som är som godast om du skördar dem när de är ca 13-16 cm långa. Om du kokar bönorna skiftar de från lila till grönt. Har en utvecklingstid på ca 53 dagar enligt svensk fröfirma. Som torkade är bönorna ljusbruna.

Köp Purple Queen hos Wexthuset

Purple Queen har vackert lila blommor.
Buskbrytbönan Purple Queen.
Gula Kinghorn Wax och lila Purple Queen. Både goda och vackra!

Kinghorn Wax

Kallas för dvärgbuskböna eller buskböna hos olika återförsäljare, en vanlig sort som brukar vara lätt att få tag på. Plantan blir ungefär 45 cm hög och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Som torkade är bönorna vita, ungefär 3 cm sådjup i varm jord funkar fint. Får vita blommor som sen bildar ungefär 14 cm långa gula baljor som jag brukar lägga i kokande vatten och bara snabbkoka nån minut, sen direkt på tallriken. Mums!

Det fina med att odla just färgglada brytbönor är att de syns lite bättre bland bladen så det blir lättare att skörda dem i tid. Nästa år ska jag testa fler av de gröna. Försökte mig på Sunray (också brytbuskböna) men de plantorna gick katten loss på… Men skam den som ger sig! Det får bli nytt försök nästa år. 🙂

Vilka busk-grönsaker är dina favoriter? Med kort utvecklingstid?
Tipsa mig gärna!

Mumsiga bönor!
Kinghorn Wax får gulvita blommor.
Väldigt produktiv, det är svårt att hinna skörda allt i tid…
Buskbrytbönor blir bredare än man tror… Blommorna i framkant syns knappt. Nästa år ska de få mer eget utrymme.
Läs också: Vilka 5 grödor skulle du odla vid en kris?
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.