Godaste smulgubben

trollet

Flera kandidater

Det finns en hel del jordgubbssorter som folk kallar för smulgubbar, men enligt SKUD så finns det bara tre sorter: Annelie, Rebecka E och Sara. Vilken är godast då?

Enligt många är det, intressant nog, Annelie som är den godaste sorten. Annelie togs fram redan 1970 och är kroniskt svår att få tag på (tro mig, jag har försökt i några år 😉 ). Sorten Sara kom 1988, 10 år senare släpptes Rebecka (och nån gång på 90-talet kom Florika och Spadeka).

Bären kan bli väldigt olika stora beroende på gödsel och framförallt vattenmängd.

Solklara smakvinnaren

Finns det några äckliga smulgubbar egentligen? Nä, det har jag svårt att tro. Men smaken kan vara mer eller mindre stark och intensiv. Jag odlar Sara och Rebecka här hemma i trädgården och även om de båda är goda på sitt sätt så måste jag säga att den solklara smakvinnaren mellan just de två är Rebecka. Utan tvekan. Rebecka vinner med god marginal. Hon har bäst intensitet tycker jag, med bra smakvolym och en sötma som varar länge i munnen. Dessutom remonterar Rebecka, så du kan skörda under längre tid! 😀

Smulgubbe Rebecka E.

Jag har inte smakat alla sorters smulgubbar tyvärr, de är ganska svåra att få tag på. Även om smulgubbar är toppen på många sätt så är en klar nackdel att de har dålig hållbarhet, därför säljs inte bären i mataffären utan enda sättet att få äta av dem är att odla dem själv. De enda sorterna jag fått fatt i hittills är just Sara och Rebecka och även om båda skickar ut revor och snällt sprider sig så är Rebecka storfavoriten som jag numera fjäskar för lite extra med vatten och omsorg. För det är hon värd.

Smaskig kombination

Smulgubbar är precis som namnet antyder en korsning mellan smultron och jordgubbar, och rent smakmässigt lever de faktiskt upp till sitt namn. De är lika goda som du tror, och att kombinera den söta smulgubben Rebecka med ett syrligare bär som blåbärstry kan jag varmt rekommendera! Vissa sorters blåbärstry har en ganska bitter smak (som Atut, Duet och Sinoglaska), medan andra är mer sötsyrliga eller rakt av söta (som Jugana). Just sötsyrliga sorter, som t ex Honeybee och Aurora, tycker jag är dundergoda att äta tillsammans med smulgubbar.

Och en iskall smoothie gjort på frysta smulgubbar och färska blåbärstry är nästan syndigt gott….
Prova själv så får du se. 🙂

Smulgubben Rebecka och blåbärstry Honeybee.

Källor i urval:

Rebecka, a day neutral Fragaria x vescana variety from Balsgard – Karin Trajkovski

smulgubbe.se

Läs också Sortguide: Smultron och smultron
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.