Den rosa potatisen Heiderot

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor

Den rosa potatisen Heiderot

Äntligen har det blivit dags att skörda lite rosa potatis!

Du som följt bloggen i några år vet att jag inte är nån större potatisodlare direkt… Tomaterna har liksom alltid fått komma före. Men iår kunde jag inte hålla mig när jag hittade rosa sättpotatis. Faktiskt hittade jag flera sorter men jag försökte sansa mig och köpte bara på mig två; den vackert helrosa Heiderot och den lite mer gulrosa Mulberry Beauty. Båda är sommarpotatis, men det finns rosaköttig höst- och vinterpotatis också om du vill prova på det.

Tyvärr fokuserade jag som vanligt mest på tomaterna och glömde nästan bort mina sättpotatisar, så de åkte i jorden väldigt sent. Därför har skörden också blivit sen, men nu idag var det äntligen dags att smygskörda lite. Mulberry Beauty åkte ner sist av dem alla så just den får vi vackert vänta på lite till men Heiderot blommar vackert och plantorna har blivit rätt rejäla trots på tok för lite kärlek. Men det är ju lite det som är det fina med potatis, nåt blir det ju alltid ändå. 😉

Potatis i pallkrage

Det finns förstås en miljon olika sätt att odla potatis på… Vi odlar potatis i stora hinkar och i dubbla pallkragar. I en klassisk dubbel, ”stor”/vanlig pallkrage (120 x 80) kan man få plats med 5-6 plantor. Sätt gärna luftigare om det är potatis som ska stå kvar längre i landet, typ höst eller vinterpotatis. Sommarpotatis kan man sätta lite tätare om man vill.

Blommorna visade sig vara vita på Heiderot. Lite snopet tyckte jag, som förväntat mig att en så här tjusig potatis borde ha lika tjusiga blommor… Rödköttiga äpplen t ex har ju ofta mörkare rosa blommor än vad ”vanliga” äppelsorter brukar ha, men det verkar inte gälla för potatis.

Köp Heiderot hos Cramers Blommor

Rosa potatisen Heiderot i blom. I bakgrunden ser du blåbärstårtan.

5 sättpotatisar i en dubbel stor pallkrage. Och så en nyfiken luftlök som envist vill vara med på bild…

Heiderot -liknar en rolig rädisa

Jag köpte mina sättpotatisar tidigt i våras från Larsviken, som beskrev den som en raritet, en bra allroundpotatis med smörig smak som funkar fint att både koka, steka, fritera, rosta och ugnsbaka. Den har en tillväxttid på ca 14 veckor men vi skördade tidigare än så och det går bra. Potatisarna blir mindre bara, men är goda iallafall. Den verkar komma från tyska Lüneburger Heide-regionen och verkar vara poppis att göra rosa potatismos på till Alla Hjärtans Dag. Vi testade att ugnsrosta den, mumsigt värre. Fast nån delikatesspotatis vill jag inte kalla den för, men god ändå.

Eftersom lilla sonen obegripligt nog vägrar att äta potatis så hade jag hoppats att kunna lura i honom lite rosa potatis så att han kunde vänja sig vid smaken. Att han kanske skulle tro att det var rödbeta eller rädisa… Men icke. Kanske är det snarare konsistensen än smaken han har svårt för? Jag får försöka klura ut en annan strategi… Det är inte lätt för familjen att ha koll på allt som serveras alla gånger… För ett otränat öga så kan skrubbad och hackad rosa potatis nästan likna en rädisa eller en polkabeta… Men den smakar potatis. Jag lovar. 😉

Köp Heiderot hos Cramers Blommor

Nyskrubbad och delad Heiderot ska strax in i ugnen.
Sommarskörd: Heiderot, förvuxen sommarsquash Tondo di Piacenza och bondbönor Leidse Hangers.
Läs också: Poddavsnitt 1 Om potatis
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.