Blåbärsserien Sweet Blue Symphony

trollet
Snygg etikett, men inte särskilt informativ…
Frustrationen var stor i våras när många av de klassiska blåbärsorterna tog slut pga kundboomen som orsakades av coronan.

De flesta reste ju inte iväg på nån sommarsemester utomlands pga pandemin, istället stannade folk hemma och fixade i sina trädgårdar. Och det märktes! Växter sålde slut i rasande fart och plötsligt började det dyka upp helt nya, för mig okända sorter i blå kruka som jag inte visste något om och som det heller inte gick att googla fram någon som helst information om.

Jag kontaktade andra trädgårdsmästare och frågade. Ingen visste. Jag gjorde efterlysningar på Instagram utan resultat. Inte heller i slutna grupper för branschfolk på sociala medier fick jag napp. Frustrationen växte. Nu har jag till slut lyckats få fram iallafall  liiite information om blåbärsserien Sweet Blue Symphony. Äntligen! 😀

Serie av krukblåbär

Serien Sweet Blue Symphony består av kompaktväxande buskblåbär som enligt svensk återförsäljare fungerar fint att odla i rejäl kruka. Samtliga sorter behöver planteras i jord med lågt ph och bör samplanteras med en annan sort för att du ska vara säker på att få skörd. Zon okänd, men enligt den svenska återförsäljaren ska de tåla 30 minusgrader vilket jag tolkar som att de förmodligen klarar zon I-III (kanske IV). Sorterna är ej vintergröna, tappar sina blad till hösten och definieras som Vaccinium corymbosum. Jag har kontaktat den tyska tillverkaren men ännu inte fått svar på mina frågor om sluthöjd mm, hoppas kunna uppdatera inlägget allteftersom mer information dyker upp.

Berry Blues – Produktiv sort som ger stora bär på ca 1 cm som ger skörd i augusti tillochmed september. Har ett kompakt växtsätt och får vacker höstfärg. Behöver pollineringskompis, sannolikt är Sweet Juicy Beats en bra kandidat vad gäller ”blomstertiming”.

Blue Sugar Pop –  Produktiv sort som ger stora bär på ca 1 cm som börjar mogna i juli. Har ett kompakt växtsätt och får vacker höstfärg. Behöver pollineringskompis, sannolikt är Sweet Juicy Beats en bra kandidat vad gäller ”blomstertiming”.

Sweet Juicy Beats – Produktiv sort som ger stora bär på ca 1 cm som börjar mogna i augusti. Har ett kompakt växtsätt och får vacker höstfärg. Behöver pollineringskompis, sannolikt är Blue Sugar Pop en bra kandidat vad gäller ”blomstertiming”.

Sweet Blue Symphony-blåbär i vacker höstfärg.
Läs också: Bygg en blåbärstårta
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

3 Comments

  1. Först ett stort tack för dina rapporter om växter. Jag har odlat ätbart under större delen av mitt 66 åriga liv både för självförsörjning och avsalu. Genom åren har jag lärt mig att vara skeptisk till nymodigheter som ofta visar sig inte hålla måttet när det gäller härdighet, bördighet eller smak. Samtidigt är jag nyfiken och vill pröva nytt. Som nyinflyttad från Mälardalen till Västernorrland är jag nu nybörjare när det gäller växtval. Philipp Weis i Stjärnsund och Mats Andersson på Fågelviks trädgård bedriver båda småskaliga försök med härdigt och spännande växtmaterial långt från de kommersiella kanalerna. Men det antar jag att du har koll på
    Vänligen Peeter Hüllert, PH Trädvård

    1. Hej Peeter!
      Weiss i Stjärnsund känner jag till sen tidigare men att Fågelviks Trädgård bedrev småskaliga försök visste jag inte, tack snälla du för tipset! 😀 😀 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.