Sortguide: Röda vinbär

trollet

Likheter och olikheter

Det intressanta med att skriva sortguider är oftast alla skillnader som framträder… För olika sorter har ju olika egenskaper. Men just röda vinbär är faktiskt ovanligt lika varandra. Skillnaderna sorterna emellan är inte alls sådär tydliga och påtagliga som de ofta kan vara, men de finns där. Det som skiljer de olika sorterna åt mest är produktivitet, dvs hur pass mycket bär busken ger, och när bären mognar, dvs om de mognar tidigt eller sent. En annan intressant aspekt är hur pass mottaglig sorten är för olika sjukdomar. Smaken beskrivs däremot ganska likt oavsett sortnamn: syrlig. Vissa sorter är måhända snäppet sötare, men röda vinbär är generellt ett ganska syrligt bär.

Om du vill påverka smaken åt det sötare hållet så välj en sötsyrlig sort (som t ex Jonkheer van Tets eller Rosetta), placera den i väldigt soligt läge och gödsla med kalium. I skugga blir syrliga sorter ännu surare.

Sortguide

De sorter jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. Vanliga sorter i trädgårdsbutker är markerade med ***.

 • Cherry / Cherry Red – Blir ca 1,5 m hög och lika bred. Mognar i mitten av säsongen.
 • Detvan – Medeltidig sort från Slovakien som ger stora bär i rejäla klasar hyfsat tidigt. Produktiv sort.
 • Heinemanns Spätlese /Heinemanns Rote Spätlese – Rejält starkväxande sort som ger sura bär i augusti tillochmed september. Blir ca 1, 5 m hög och beskrivs som mycket lättplockad.
 • Jonkheer van Tets*** – Zon 1-5. En av de allra vanligaste sorterna i svenska trädgårdsbutiker idag. En ganska tidig sort (mognar ca en vecka före sorten Röda Holländska) som ger hyfsat stora bär i juli-augusti. Mycket produktiv sort som är motståndskraftig mot sjukdomar som filtrost. Sorten beskrivs ofta som liiite sötare än många andra vinbärssorter och har ett kraftigt upprätt växtsätt, plantan blir ca 1-1,8 m hög.
 • Junifer – Tidig och produktiv sort från Frankrike som är mycket vanlig i engelska trädgårdar. Beskrivs som en frisk sort. Ger stora bär som mognar i juni.
 • Laxtons no 1 – Senblommande sort som ger skörd i mitten av säsongen. Mycket produktiv och lättplockad sort, ger långa klasar. Beskrivs som starkväxande.
 • Punahilkka E – Zon 1-3 (4). Den finska växtzonangivelsen är 1-2 (3), för att få motsvarande växtzon i Sverige så får man plussa på en eller två zoner. Ganska ny sort som dök upp 2015, namnet betyder Lilla Rödluvan på finska. Elitsort/Eplanta från Finland som blir ca 1-1,5 m hög och ger mörkt djupröda bär.  Bären är ganska små men sorten ger många och beskrivs som mycket produktiv, frisk och som sötare än andra röda vinbärssorter. Punahilkka ger också skörd över 4-6 veckor, vilket är längre skördeperiod än de flesta andra sorters röda vinbär kan erbjuda.
 • Red Cross – Zon 1- 5. Produktiv sort som ger söta, fasta bär i juli. Blir ca 1, 5 m hög och beskrivs som motståndskraftig mot bladfallssjuka.
 • Red Lake – Zon 1-6. Produktiv och starkväxande sort som blir ca 1, 5 cm hög. Ger medelstora, fasta bär i rejälta stora klasar med syrlig smak som mognar i juli. Lär vara hyfsat motståndskraftig mot svampsjukdomar.
 • Redstart/ Red Start – Sen sort som ger sötsyrliga bär i långa klasar i augusti. Ganska ny sort som beskrivs som mycket produktiv, vanlig i England.
 • Rolan – Ger stora men syrliga bär som mognar i juli. Beskrivs som kompaktväxande, vissa återförsäljare anger 1 m i höjd, andra 1,5 m hög och 1,2 m bred. Vanlig sort i England och närliggande europeiska länder.
 • Rondom – Zon 1- 3 (4). Kraftigväxande planta som blir ca 100-150 cm hög med syrlig smak. Ger skörd ganska sent på säsongen. Vissa återförsäljare menar att den klarar zon 4, andra att den klarar zon 3 i utsatt läge men zon 4 i mer skyddat läge.
 • Rosetta*** – Zon 1-4.  Rosetta beskrivs som ett lättplockat bär som ger stor skörd och mörkrödrosa bär i långa klasar. Smaken besrkivs som sötsyrlig. Busken blir ca 100-150 cm hög. Bärkvaliteten kan vara lite ojämn, och sorten mognar ganska sent. Beskrivs som motståndskraftig mot svampsjukdomar.
 • Rovada – Zon 1- 4. Mycket produktiv sort som ger syrliga bär med tunt skal i slutet av juli. Kraftigväxande sort som blir ca 1,4 m hög.
 • Röda Holländska / Rote Holländische*** – Zon 1 – 6 (7). En av de allra vanligaste sorterna i svenska trädgårdsbutiker idag. Gammal sort som blir ca 120-150 cm hög och ger bär i augusti. Smaken beskrivs som syrlig men sorten är mycket produktiv, frisk och härdig (därav dess popularitet). Kan odlas i nästan hela Sverige.
 • Stanza – Zon 1- 4. Ger ganska stora, mörkröda bär i långa klasar med syrlig smak i slutet av juli. Frisk sort som blir ca 1-1,3 m hög.

Och så ännu fler…

Som vanligt har jag hittat långt fler sortnamn, men eftersom jag inte hittat någon matnyttig information om dem så är de inte inkluderade i sortguiden: Bengtstorp, Duitse Zure, Erstling aus Vierlanden, Fay’s New Red Prolific, Houghton Castle, Jola, Köttfärgade Vinbär, May’s Victoria, Rödluvan, Röda Spanska, Telake, Viking mfl. Vet du något mer om dessa sorter? Höjd eller bredd, vilken växtzon de klarar eller om de smakar sött, surt eller sötsyrligt? Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Sommartårta med massor av röda vinbär, mums!

Beskära röda vinbär

Ta bort 1-2 grenar om året nere vid marknivå. På en ung buske kan du ta bort en gren vartannat år, på en äldre uppvuxen planta skulle jag beskära bort 2 grenar om året (eller mer). De grenar som är ganska unga, typ 2-5 år gamla, brukar ge bäst skörd så det gäller att hålla efter busken så att den inte har för många gamla trötta grenar som inte ger bra bär. Ett luftigt, öppet växtsätt är bra dels för att du lättare ska kunna komma åt och plocka bären men också för att göra det svårare för svampsjukdomar (som t ex vinbärsrost) att trivas och få fäste.

Tänk på att gärna städa undan de bortklippta grenarna, och städa gärna bort nedfallna blad och bär som ligger runt vinbärsbuskarna eftersom vinbärsrosten kan övervintra på dem till nästa år. Det allvarliga vinbärsgallkvalstret angriper inte röda vinbär (bara svarta) så det slipper du iallafall spana efter. 😉

Lusangrepp på röda vinbär.
Läs också: Fem fantastiska jordgubbar

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.