Tvättstugerabatten i halvskugga

trollet
Den allra finaste av alla våra rabatter i trädgården ligger, typiskt nog, där nästan ingen ser den. Vid tvättstugan.

Det är klart, vi ser den ju när vi går ut och in ur tvättstugan, men det kanske hade varit liiite roligare att ha en riktigt dundersnygg skryt-rabatt vid entrén där fler ser den än bara vi själva… Nåja. Det är inte så lätt att hinna med allt man vill alla gånger, och med tanke på den extrema torkan de senaste somrarna så är det kanske inte så konstigt att den rabatt som tagit sig bäst är just en halvskugga/skuggrabatt.

Det är bara kransveronikan Lavendelturm som sticker upp bakom kortsidan på jordkällaren som skvallrar om att det finns en rabatt där bakom…

Vitt och lila

De som känner mig vet att jag har lite svårt för vita växter, så det kanske kommer som en överrasskning att färgtemat är just vitt och lila. Rent generellt så tycker jag att vitt är en rätt trist och fantasilös färg som snabbt ger ett skitigt, lite solkigt intryck när blommorna börjar vissna och blir lite bruna i kanterna. För mig har vitt länge varit mainstream och lite mesigt, men just i skuggigt läge tycker jag att vitt fyller sin funktion: det syns helt enkelt bättre i skuggigt/halvskuggigt läge än många andra färger. Vitt reflekterar ljuset istället för att absorbera det, och funkar lite som om växten hade en inbyggd lampa.

Blomsterfunkia, Hosta ’Francee’ med ljuslila blommor och vit bladkant.

Lurigt läge

Skuggrabatten ligger i en liten slänt vid kortsidan av en jordkällare, vid vår tvättstuga. Den vetter mot en ladugårdsvägg i L-form som ramar in jordkällaren så det är skyddat läge men ganska skuggigt/halvskuggigt. Lite högre växter lyckas nå mer sol, men de lägre får det betydligt mörkare. Vi bor i zon 4 och jorden är rätt lerig men har jordflörbättrats en del med löv och kompost.

Växtlista

Fjärils och humlemagneterna är markerade i fetstil.

 • Agastache foeniculum – Anisisop, blålila, ganska höga blommor som blommar juli-sept. Egentligen en solälskare men eftersom den blir ca 70 cm hög så lyckas den nå tillräckligt med ljus ovan jordkällarens tak som annars skuggar.
 • Ajuga reptans ’Chocolate Chip’ – Revsuga, blommar maj-juni
 • Allium siculum – Honungslök, blommar i juni
 • Anemone hybr. ’Honorine Jobert’ – vit höstanemon, blommar i sept-okt
 • Anemone ’Wild Swan’ – Vit anemon med lila baksida, blommar ovanligt länge för att vara en anemon, från slutet av maj-sept
 • Helleborus orientalis – Rosalila turkisk julros, blommar senvinter-tidig vår
 • Hosta ’Francee’ – Blomsterfunkia, blommar juli-aug
 • Hosta ’Purple Heart’ – Funkia, blommar juli-aug
 • Kalmeris incisa – Fjäderaster, blommar juli-oktober
 • Magnolia ’Susan’ – Rosa magnolia blommar i slutet av maj
 • Syringa vulgaris – Rejält stor lila bondsyren, brukar börja blomma i slutet av maj och några veckor framåt. Fanns redan på plats när jag började plantera och är hopplöst jobbig att ta bort så den får jag leva med.
 • Veronicastrum virginicum ’Lavendelturm’ – Ljuslila kransveronika, blommar juli-sept och blir rejält hög, ca 120 cm.
 •  PLUS okänd rejält stor ormbunke som redan fanns på plats när jag började plantera (tre plantor) och massa vita sippor, marktäckande.
Turkiska julrosen blommar under vårvintern.

Lång blomningstid

Att rabatten blommar nästan året runt är jag riktigt nöjd med. Perennerna avlöser varandra från tidig vår till sen höst med den vintergröna revsugan och julrosens vintergröna bladverk som ständigt närvarande. Först kommer julrosen, sedan vårlöken och magnolian. När löken börja vissna ner täcker funkians blad de fula blomställningarna, sen kommer revsugans blålila blommor och anemonen Wild Swan. Senare under sommaren kommer anisisopen och kransveronikan, sist ut är fylliga fjäderastern med sina ljust lila blommor och den helvita höstanemonen.

Magnolia Susan.
Både jag och insekterna älskar honungslöken.

Tripp, trapp, trull…

Två enkla regler inom trädgårdsdesign som är tacksamma att använda sig av är tripp, trapp trull och treklang. Tripp, trapp trull handlar om att välja växter med olika höjd och det har jag lyckats med: högst är kransveronikan med sina skira lila spiror, i mellanskiktet kommer ormbunkarna, anemonerna och funkia, lägst är julrosen och den vintergröna marktäckaren revsuga som jag hoppas ska fylla ut all den nakna jorden på sikt.

Den vintergröna revsugan Valfredda/ Chocolate Chip.

…och treklang

Treklang syftar på färg: två färger som är lite lika plus en kontrasterande färg. Där har jag inte riktigt lyckats… Det har mest blivit lila och vitt. På våren blommar mörkrosa magnolian, honungslöken och julrosen, men då blommar ingenting annat så någon egentlig kontrast uppstår ju inte… Det vore fint att kombinera med limegrönt bladverk, eller kanske nåt silvrigt… Men många växter med limegröna blad har illrosa blommor och det ids jag inte hålla efter och klippa bort, och många silvriga växter är klassiska solälskare så det är inte helt lätt att bestämma sig. Så jag velar vidare…

Tipsa mig gärna, om du kan nån skuggälskande perenn med silvirgt bladverk och icke-rosa blommor! 😀 😀 😀

Äsch, en suddig bild är bättre än ingen bild… Rabatten ser ut som ett fylleslag efter regnet med humle som böjt ner kransveronikan och anisisopen.

Den gröna gröten

Ett klassiskt faux pas (tjusig franska för aja baja) inom trädgårdsdesign är annars det som lite föraktfullt brukar kallas för den gröna gröten: när växterna i en plantering är för lika, utan kontraster, och tillsammans bildar en grön massa som inte riktigt går att skilja från varandra. Motsatsen till en komplimang, alltså. 😉

Den tidigare ägaren har planterat humle runt delar av jordkällaren, och den kämpar jag med regelbundet. Att försöka gräva bort den just från skuggrabatten har jag inte lyckats med än, så tillsvidare håller jag efter den så gott det går. När jag lyckas är rabatten urtjusig, när jag inte ids eller hinner med liknar den snabbt ett riktigt fylleslag: kransveronikan övermannas av humle och lägger sig platt över anisisopen som plattar till anemonerna som lägger sig över funkian osv… Ingen vacker syn. Att kalla den för en grön gröt vore överdrivet diplomatiskt… 😉

Du kan kika på #trolletstvättstugerabatt på Instagram om du vill se fler bilder.

Anemon Wild Swan med sin vackra lavendelblå baksida.

Läs också: Verandarabatten året runt

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.