Tomatplan 2020: Tema Dwarf

trollet
Pålitliga och tåliga Yantarnyi och Subarctic Plenty gav helt bisarra mängder 2019.

Genom åren har jag finslipat fram en strategisk tomatplan som passar familjens behov och odlingsförutsättningar toppenbra: Jag försöker applicera samma grundläggande tänk på tomatodlingen som man brukar göra med äppelodling med
tidiga sorter, senare sorter, och vintersorter. På så vis har vi färska tomater året runt.

Olika sorter på olika platser

Eftersom vi odlar utan växthus i zon 4 så försöker jag anpassa mina sortval efter odlingsförutsättningarna. Flest plantor odlas i svart hög kruka i soligt skyddat läge vid en ladugårdsvägg, där hamnar framförallt de högväxande sorterna (och framför dem står dvärgbusktomaterna).

Tidiga, tåliga sorter brukar hamna i pallkrage nere vid grönsakslandet. Pallkragsodlingen lyckas på nåt underligt, mystiskt vis liksom bli större och större för varje år och förra året odlade vi tomater på verandan också. Vilket gick hur bra som helst! Så mer tomater på verandan blir det, särskilt söta salladstomater och gourmetsorter är tacksamt att ha så nära till hands i köket.

Subarctic Plenty och den lite större, rundare Maja.
Tomaterna i pallkragsodlingen trängs med basilika.
Tomatväggen 2019. Högväxande sorter mot väggen, fler dvärgbusk än vi egentligen behöver framför.

Tomatplanen 2020

Vi äter mycket tomater, både färska i sallader och tillagade. Det går helt enkelt åt en hel del. Därför behöver vi både tidiga sorter, produktiva sorter och tomatsorter som går att långlagra. Några gourmetsorter vill jag ju såklart också ha, och några nya sorter är alltid kul att prova.

Att odla tomater är roligt, att odla tomater strategiskt och maximera sin skörd är ännu roligare.
Vilka sorter jag väljer är olika från år till år, men strategin och de sju kategorierna är detsamma:

Dvärgbusk +  Tidiga Tomater

För så tidig skörd som möjligt. Dvärgbusksorterna sår jag allra först, ju tidigare du sår dem ju tidigare ger de ju skörd. Och de tar inte så mycket plats på fönsterbrädan så ibland tjuvstartar jag redan i november. De tar inte så mycket plats utomhus heller, därför brukar jag kunna odla ganska många låga sorter på rad i förband framför de högväxande tomatplantorna.
Dvärgbusk: Delice de Neuilly, Lille Lise, Orange Dream, Jochalos, Curly Kaley
Tidiga busktomater: Gold Dust, Lav Busk, Vnuchenka

Kvantitet: Tema Dwarf

Iår har jag bestämt mig för att köra tema Dwarf, dvs buskversioner av kulturarvssorter (mest buskbiff). För kvantitetens skull, bra för budgetodlaren och perfekta att frysa in och använda som krossade tomater. Plantorna blir ungefär lika höga som klassiska busktomater men tomaterna är rejält stora (det finns sorter med små tomater också men jag har valt stora). De har rykte om sig att vara duktigt produktiva, ska bli roligt att se om det stämmer här hemma i pallkragsodlingen.
Dwarf Adelaide Festival, Dwarf Wild Fred, Dwarf Haleys Rainbow, Dwarf Kookaburra Cackle, Brandyfred (fast om just Brandyfred är högväxande eller inte vete sjutton, för den beskrivs som ”indeterminate dwarf”?!)

För säkerhets skull-sort

Om sommaren blir kall så är det skönt att gardera sig med lite tåligare sorter. Eller om, gud förbjude, potatisbladmöglet skulle göra entré (men jag har klarat mig hittills).
Alaska Wonder, Polar Gem, Legend (resistent mot svamp) Ilses Orange Latvian (tetra cis-lykopen 6,73)

Gourmet

Gourmet = sött? Nej, det tycker inte jag… Sockersöta godistomater är just godis, de riktigt r i k t i g t goda gourmetsorterna är inte bara söta utan har snarare en fin balans mellan sötma och syra. De är extra goda i matlagningen.
Brandywine True Black, Rosella, Summer Cider Apricot (tetra cis-lykopen 6.15)

Candy Sweet Icicle, en av de godaste söta tomaterna jag odlat.
Sött

Godistomater att mumsa på direkt utomhus medan jag vattnar. Såna som funkar bättre att äta direkt än i matlagningen.
Candy Sweet Icicle, Mei Wei, Chilega

Nytt

Jag spinner vidare på förra årets orange tema med tetra cis-lykopentomater. Eftersom det var så förtvivlat många sorter som mössen saboterade så gör jag ett nytt försök iår… Många av tetra cis-lykopensorterna är bifftomater men eftersom jag ändå ska odla så många dwarf iår så fokuserar jag på de mindre/ plommonstora sorterna istället.
Orange Strawberry, Orange Roma, Olgas Round Yellow Chicken Egg

Sent
Pendolino F1, en grymt tålig piennolotomat.

Italienska vintertomater/piennolotomater kan hängas upp i klasar och förvaras mörkt och svalt, andra så kallade evighetstomater får ligga luftigt på brickor eller i låga breda skålar. De smakar inte likadant som ”sommartomater”, men funkar fint i grytor eller soppor. Ofta har de lite tjockare eller segare skal än vad man kanske är van vid. Vissa blir godare ju längre de ligger. Godaste sorten jag smakat hittills är gula Vesuvio Giallo.
Vesuvio Giallo, Reverend Morrows Longkeeper, Zimnye Chudo/Winter Wonder, Ponderosa, Pendolino F1 (egentligen tycker jag att man som odlare ska undvika F1 men jag fick den i gåva av en odlarvän).

Handen på hjärtat

Med handen på hjärtat så blir det ju a l l t i d  fler tomatsorter än så. Listan ovan är de högprioriterade sorterna, de som sås först och verkligen tas om hand. Dvärgbusksorterna sås i omgångar med start senhöst, i jan/feb drar jag igång busktomaterna och sen i mars de högväxande sorterna. Och sen ballar såddandet ur som vanligt och jag lyckas liksom inte hejda mig… Sedan är tomatskogen inomhus återigen ett faktum. Men traditioner är ju till för att hållas, eller hur? 😉

Läs också: Hur gick det med dwarf-tomaterna
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.