Täckodla med kirskål

trollet

Sommaren 2018: då jag lärde mig älska kirskål…

Sommar: Vitlök täckodlad med kirskål.
Jag vet att det är många därute som gillar kirskål för att den går att äta. Och visst går det, men när man som vi har halva tomten full så är det lätt att hålla sig för skratt.

SÅ himla god är den faktiskt inte, och inte så särskilt snygg heller.
Hos oss växer den dessutom på en väldigt stor yta i kuperad, stenig skogsterräng så att kväva den med hjälp av svart geotextil är inte aktuellt. Den har alltid gått att hålla stången med gräsklipparen så nån större panik har det inte varit med kirskålen,
men ingen större glädje heller. Tills sommaren 2018, när rekordhettan kom.
Och torkan.

Inget gräsklipp

När temperaturen stadigt låg över 30 grader, gräsmattan torkat ihop och vattningen stod mig upp i halsen så var det inte så kul med sommar längre. Jag älskar täckodling, men utan gräsklipp gick det inget vidare. Inte ens ogräset orkade växa ordentligt, förutom kirskålen. Kirskålen, kirskålen, kirskålen…

Kirskål, kirskål, mera kirskål…

Man tager vad man haver

Det var liksom så frustrerande; alla grönsaker torkade ihop men kirskålen bara frodades minsann… Plötsligt trillade poletten ner, och jag började täckodla med ogräset, med kirskål. I rabatterna, i krukorna, i pallkragarna också. Rektionerna på sociala medier var blandande: en del förfasades (hjälp, att du vågar…) andra tyckte det var genialt.

Täckodlade pallkragar

Särskilt bilderna på kirskålsblad i pallkragar verkar ha oroat folk. Den som tycker att det känns obehagligt att använda kirskål som täckmaterial kan ju skippa de med fröställningar, klippa av stjälken i marknivå och strunta helt i att använda rotdelar. Eller lägga den på tork i några veckor före användning om det känns nojigt.
Jag rev av stjälkarna för hand, nån enstaka rotdel följde med ibland men det orkade jag inte bry mig om. I hettan hade de ändå ingen chans: kirskålen torkade ihop på nolltid men räddade grönsakslandet som tack vare täckodlandet höll fukten mycket bättre än om jorden varit bar. Kom ihåg att alltid vattna innan du lägger på täckmaterial, annars stjäl täckmaterialet fukt från jorden.
Testa gärna själv. Om du vågar. 😉

Täckodling funkar fint både på friland och i pallkragar. Efter några dagar torkar den ihop och med tiden bryts den ner och förbättrar jorden.
Klipp av stjälken om du är rädd för att den ska sprida sig i dina odlingar med rotdelar.
Höst: Jordärtskockor i pallkrage, täckodlade med färsk kirskål.
Senhöst: efter första frosten. Såhär ser täcket med kirskål ut efter några veckor.
Läs också: Eget rotningshormon

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.