1200 dagar av omställning

trollet
Nu i februari är det mest halt och slaskigt, nu börjar det smälta undan…
Jaja, tekniskt sett borde jag ha bloggat om det här för två veckor sen men strunt samma… Bättre sent än aldrig. Hela poängen med omställning är ju att agera långsiktigt hållbart så jag anpassar bloggen efter mitt tempo för att orka. Och för att det ska fortsätta vara roligt att skriva. 😃

Snörik vinter

Sist jag skrev var det i slutet av oktober och jösses vad mycket som hunnit hända sen dess. Fast ändå inte. Hösten blev kort, snön dundrade ner rekordtidigt och smälte sen inte bort (som den annars brukar göra här i Uppland zon 4). Istället vräkte det ner mer. Och ännu mer. Och sen ännu mer! Kan inte minnas en vinter då jag skottat så mycket som denna. Och att höstsätta lök i november som jag annars brukar göra varje år blev en riktig utmaning… Det var bara att skotta sig en väg ner till grönsakslandet, skotta ur några pallkragar, lägga sättlöken på den frusna jorden och snabbt hälla tinad jord ovanpå. Roligt? Nä. Optimalt? Nä. Men det gick. Puh!

Nu är jag rätt mätt på vinter, våren får gärna komma nu. Har nog aldrig längtat så intensivt hett efter vår som just iår faktiskt. Längtar nästan ihjäl mig efter vårprimörer och färgglada tulpaner nu! Ska såga av några kvistar magnolia och driva inomhus. Det piggar upp. Längtar också efter att säsongen drar igång på allvar… Livet som omställare är väldigt lugnt vintertid. Lite för lugnt. Men visst är det bra att ladda batterierna så att man är redo när våren (och alla föreläsningar) drar igång. 😃

Snön har nästan smält bort här i zon 4. Våren är på gång, fåglarna sjunger för full hals om mornarna.

Allt som hänt sen sist:

 • Gästblogg-julkalendern om fleråriga grönsaker i december blev en riktig pangsuccé! TACK alla ni som var med och skrev, så roligt att ni ville vara med! 😄❤️🙏
 • Börjat publicera sortguider om sommarblommor. Först ut blev Sortguide: Luktärter och Sortguide: Rosa solrosor.
 • Mitt extrajobb Trädgårdscentrum i Tierp har gått i konkurs. Sorgligt, men sant. Så istället börjar jag på Blomsterträdgårn i Östervåla 12 april. Hoppas vi ses där! 😃😃😃
 • Jag har börjat skapa bilder med hjälp av AI till bloggen. Hittills har det mest blivit omslagsbilder till blogginlägg (och då anger jag alltid att det är AI som bildtext undertill).
 • Jag ska testa att släppa några efterlängtade sortguider helt utan foton. På prov. Så får jag komplettera med foton allteftersom i sommar.
 • Jag nosar på Searchies Plan It Build It, som plattform för mina onlinekurser.
 • Det har varit årsmöte med föreningen Sesam, åldermannaträff med Sesam och jag har också haft en första skråträff online för Målla & Spenatskrået. Jättekul! Hoppas på många fler.
 • Jag har hunnit åka en sväng norröver och tittat till päronens stuga, med obligatoriskt stopp längs vägen hos Skogs-Hildas stenugnsbageri vid Höga Kusten. Rekommenderas! Hoppas lära känna lite fler Sesam-medlemmar i trakterna kring Örnsköldsvik, kontakta mig gärna om du bor i närheten och vill ses och byta frö eller bara prata lite odling.
 • Jag förfasas över att SKUD numera är utlämnat till kommersiella intressens välvilja, och att det ligger nere till april.
 • Jag förfasas över att Odla med P1 läggs ner.
 • Jag gläds åt att så pass många trädgårdsföreningar och trädgårdsprofiler har självförsörjning som tema iår (sannolikt delvis pga ÖBs och försvarsministerns mediala utspel om att vi bör förbereda oss bättre för kris och krig).
 • Jag ställer mig frågande till varför så många trädgårdsföreningar och trädgårdsprofiler som har självförsörjning som tema oftast helt glömmer bort fröodling, dvs att odla från frö till frö. Många verkar mest fokusera på skördevikt men självförsörjning handlar ju om så mycket mer än det, snarare om konsten att skapa många kretslopp och knyta dem nära sig. Ett av dessa många kretslopp bör lämpligen vara fröodling (hur ska vi annars kunna odla mat om vi pga störningar i kris och krig inte kan köpa frö? Inte kan köpa nåt alls?). Därför kommer jag att fortsätta lyfta fröodling i mina kanaler framöver. Ämnet är alldeles för viktigt för att tillåtas drunkna i feelgood-svammel som zucchini-skörd i blommig klänning i solnedgången med enhörningar, hundvalpar och gulliga barn framför ett växthus i motljus. Visst kan feelgood-fluff vara en fin inkörsport till odling för många, men det räcker inte. Strössel kan inte vara huvudrätten hur länge som helst. Det är ett skyltfönster. Reklam. Om du vill utvecklas som odlare så behöver du våga ta steget vidare, bortom det teoretiska snuttegull-myspyset i sociala medier, förbi den falska farstun ut till kunskapsbärarna i den verkliga världen, ut till de skitiga, slitiga, kunniga, praktiska, som kan så mycket men hörs och syns så litet. De finns ofta närmare än du tror. Och jag lovar att det är värt det.
Nä, såhär ser inte verkligheten ut för mig som odlare…😂 Bildkälla: Genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 23 februari 2024 kl. 1041 em
Bildkälla: Genererad med AI 9 januari 2024 kl. 605 em av Jasmine Waara. Detta är alltså inget foto, det är inte riktiga växter på bilden, det är en digital hittepåbild.

Apropå det här med AI… (Bilder som inte är foton)

Det är både roligt och frustrerande det här med AI. En del av er är kritiska till att jag använder det, andra tycker det är kul, andra bryr sig inte eller har överhuvudtaget inte märkt det… Och just det där med att vissa av er läsare INTE ENS HAR MÄRKT DET skrämmer mig lite. För jag anger alltid i bildtexten när det är en AI-bild, men att inte alla läser bildtexten (eller förstår vad AI-är) det är tydligt eftersom jag då och då får kommentarer och frågor i stil med ”Åh vilken fin blomma, vad heter sorten?” eller ”Vilken ljuvlig trädgård du har med så många blommor. Men hur tar du dig fram, det är ju inga gångar?” Eller ”Vad heter din katt? Ser ut som en norsk skogskatt” osv. Därför vill jag nu vara extra tydlig: de bilder som jag skapat med hjälp av AI är INTE FOTON. Det som syns på bilden finns inte på riktigt. AI = Artificiell Intelligens, det är alltså en elektroniskt genererad hittepåbild som jag skapat med hjälp av olika AI-program (Copilot, Nightcafe, Bing mfl). Upphovsrätten gäller ändå, därför skapar jag egna sådana AI-bilder istället för att använda andras.

Källkritik är oerhört viktigt och jag förstår att det här är ny teknik för många och just därför är det så otroligt viktigt att vi alla blir lite mer noggranna när vi är online och verkligen läser bildtexter och tänker kritiskt. Vem är avsändaren? Vilka är målgruppen? Vad är syftet? Särskilt innan vi delar vidare. Många stora nätpublikationer och nyhetstidningar online har använt sig av AI för att skapa bilder länge, du har säkert redan sett många såna tidigare utan att ens veta om att det är AI. Att även jag använder mig av AI-skapade bilder kan man tycka vad man vill om men jag anger det åtminstone tydligt i bildtexten. Här smygs iallafall inte.😉

Allt som inte hänt sen sist

Jag har kommit in i en träningssvacka vilket är trist. Och lördags-liven på instagram har jag varit usel på att implementera… Det är helt enkelt svårt att få ro till det på helgen med familjen runtikring. Det väsnas för mycket. Kanske blir det onsdags-live istället, vi får se. Och den torv-fria jorden har jag inte hunnit börja använda än, de säckarna ligger vackert ihopfrusna utomhus så det får vänta några veckor till. Men nu ska det ju bli plusgrader 10 dagar i rad så jag håller tummarna för att våren verkligen är på väg nu. Längtar nästan ihjäl mig…

Och snart är det trädgårdsmässa i Älvsjö också. Hoppas vi ses där! 😃😃😃

Nu börjar snövintern smälta bort på allvar här i zon 4.
I november såg det ut såhär. Snön vräkte ner och smälte inte bort som den brukar.
Ovanligt dimmig vinter har vi haft iår också. Dimma även vid minusgrader.
Att sätta lök i november brukar gå bra, men var kämpigare med så mycket snö.
Några olika sorter blev det ändå. Ska bli kul att se hur de blir att skörda sen.
Bok jag läser just nu. Rekommenderas varmt! Mer intressant än deppig. Men rätt deppig och hemsk också. En riktig ögonöppnare.
Skråets första digitala onlineträff gick bra, hurra! Det blir nog många fler.
#såddsöndag flyter på bra på mitt instagram-konto iallafall. Där heter jag @tradgardstrollet_ om du vill följa.
Och tomaterna som förodlas inomhus tickar på. Så less på butikernas grönsaksutbud, längtar verkligen efter att dra igång mitt eget grönsaksland.
Läs också: 1100 dagar av omställning
Fler inlägg om omställning

Annons

One Comment

 1. Roliga AI bilder! Man inser hur tekniken aldrig kommer kunna ersätta en sådan där härlig och underbar äkta trädgård, inte ens en äkta gödselstack 🙂 Ju mer IT desto mer man dras till naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.