Gula körsbärskornellen Flava

trollet
Fortfarande omogen körsbärskornell Flava.
Körsbärskornell Cornus mas brukar vanligen ge röda små frukter, men den här ger faktiskt gula. Kanske borde de snarare kallas bär eftersom de är så pass små…

Körsbärskornell odlas mest som häckväxt i svenska trädgårdar men i Europa så odlas den och uppskattas mycket för sina frukter skull som används till både drycker, sylt och godis. Rödfruktiga sorter är vanligast men det finns flera sorter som ger gula frukter också, som Flava.

Jag stötte på Flava för första gången sommaren 2023 på Trädgårdscentrum i Tierp. Två uppstammade buskar/miniträd med lite spretigt utseende stod plötsligt i plantskolan med gula små blommor. Så småningom fick de gröna blad och små gula, glansiga minifrukter. Och min nyfikenhet bara växte, så till slut kunde jag inte hålla mig längre och köpte med mig en Flava hem till pallkragsodlingen. Där står den nu, och väntar på våren.

Bären skiftar från grönt till citrongult i slutet av juli. Men skördemogna blir de inte förrän i augusti ungefär.
Inte ens plantskolan vi köpte in den från hade angett nån zon på växtetiketten.

Gammal sort

Flava är tydligen en väldigt gammal sort som finns omnämnd sen 1600-talet. Trivs i väldränerad jord, i sol till halvskugga men frukterna blir godare att äta ju mer sol de får. Bladen är gröna och rätt ointressanta, växtsättet lite spretigt men går att forma till om man vill. Ger gula frukter som mognar i slutet av augusti-september. Fruktvikt 2,7 g dvs bären är inte så stora (jämf med andra, modernare sorter) men smaken beskrivs som god. Och den verkar vara hyfsat produktiv. 🙂

Intressant nog så finns inte särskilt mycket information om den här sorten, trots att den har odlats så pass länge… Man undrar ju varför. Inte ens vilken zon den egentligen klarar har jag lyckats hitta tydlig information om, men körsbärskorneller sägs generellt klara zon 1-3(4) så jag hoppas att den ska trivas här hos mig zon 4.

När frukterna preciiiis börjar övergå från klart citrongult till en lättare genomskinlig ton i augusti så är de plockmogna. Och de mognar inte alla samtidigt utan man får hålla sig framme och plocka lite undan för undan.
Som omogna är de rysligt supersura! Som på bilden här, denna är omogen. Kärnan är ganska stor i frukterna. Som mogna lossnar de lätt från plantan så det gäller verkligen att hålla sig framme i tid, eller så får man lägga ut nåt undertill som fångar upp de som lossnar (ni som odlar blåbärstry förstår precis vad jag menar 😉 ).

Hur smakar körsbärskornell?

Smaken på röda bär brukar beskrivas som en sötsyrlig blandning mellan körsbär, hallon och tranbär. Rätt gott, alltså. Kanske inget gourmetbär man smaskar i sig till efterrätt (dessutom har de ganska stor, avlång kärna i mitten) men toppen att förädla. Ska testa att köra den i juicern så småningom tänkte jag. 🙂

Men den gula Flava då? Hur smakar den? Tja, ska man tro beskrivningarna så är den mycket god, med toner av ananas. Men sommaren 2023 var ju rätt blöt och trist, om du minns… Så smaken var rätt trist på det mesta. Även på denna. Blaskig, liksom. Som omogna var bären rysligt supersura men som mogna smakade de knappt nåt alls pga det eviga regnandet som startade i början av augusti och sen bara fortsatte i all evighet. Så de smakprov jag fick var nog inte särskilt representativa för hur den brukar smaka egentligen… Så jag får vackert vänta ett tag till. Förhoppningsvis blir sommaren 2024 betydligt bättre, håller tummarna för det. 😃😃😃

Frukten är inte stor, som ett litet körsbär ungefär. Med avlång kärna inuti.
Det finns många andra körsbärskornellsorter med större frukter än Flava.
När frukten delvis börjar se lite lätt genomskinlig ut så börjar den mogna.
Hoppas på bättre smak 2024 (än blötregniga 2023).
Cornus mas Flava i knopp i januari 2024. Hoppas den klarar rådjurens härjningar.

Källor i urval:

https://hort.ifas.ufl.edu/database/documents/pdf/tree_fact_sheets/cormasd.pdf

http://ravebodaplantskola.blogspot.com/p/sortiment-2021.html

Läs också: Jättestora jordgubben Sweet Colossus
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.