Sortguide: Rosa solrosor

trollet
Bildkälla: Genererad med microsoftcopilotAI av Jasmine Waara 12 februari 2024 kl. 1053 fm

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Finns det verkligen rosa solrosor? Jodå, visst finns de. Och flera av dem har funnits länge, men visst dyker det upp fler och fler för varje år. Men hur rosa är de där rosa solrosorna egentligen…?

Kanske borde det här inlägget ha hetat Sortguide: ”Rosa” solrosor för hur rosa är de där så kallade rosa solrosorna egentligen…? Nja. Vissa är något mer jämn/helrosa i sin färgsättning än andra, som Astra Rose till exempel. Andra är kanske mer att betrakta som flerfärgade; de har rosa inslag men är också mildgula och röda, nästan randiga, i sitt utseende.

Nåja. Vad man än väljer att kalla dem så är det ju kul att det finns solrosor som inte bara är klassiska klargula. Jag är väldigt förtjust i rosa solrosor och har odlat några av dem förr, men tyvärr så fotade jag dem inte då. Typiskt. Det var ju på den tiden jag bara gjorde sortguider om ätbart. Men det ska det bli ändring på nu. 2024 är året då jag satsar på att skriva sortguider även om sommarblommor.🙂

Experiment

Kan man ens göra en sortguide utan foton? Nja. Hur kul blir den att läsa? Nja. Men en del läsare menar det inte spelar nån roll. ”Du kan väl komplettera med foton senare?” Tja. Kanske. Så detta blir ett experiment. Första sortguiden utan ett endaste foto på den faktiska växten. (Förutom enstaka fröpåsar då…) Så får jag komplettera med foton sen. Känns helkonstigt. Men ok, vi testar. Så får jag komplettera med foton på några av sorterna allteftersom i sommar.

Omslagsbilden till den här sortguiden är alltså gjort med hjälp av AI. Den finns inte på riktigt. AI = Artificiell Intelligens, det är alltså en elektroniskt genererad hittepåbild som jag skapat med hjälp av AI-programmet Copilot. Så det är ingen idé att du frågar vad just den sorten heter, eftersom den inte finns på riktigt.😉

De flesta fröfirmor som säljer frö till rosa solrosor har vanligen inga foton på själva fröpåsarna, men det finns undantag. På bilden Impectas påsar, men det finns många fler fröfirmor som säljer fler sorter än dessa på svenska marknaden. Överst Astra Rose och nederst Mrs Mars.

Inte bara F1-hybrider

Glädjande nog så är inte alla rosa solrosor F1-hybrider, dvs om du vill kunna fröodla rosa solrosor (från frö till frö) och kunna skörda, spara och lagra frö till nästa års odlingar så går det bra. Så länge du väljer icke-hybrider. F1 är förkortning för Filial 1, och en F1-hybrid har två inavlade föräldrar vilket innebär att om du sparar frö från en F1hybrid så blir inte avkomman genetiskt likadan. Visst kan man spara frö av sådana ändå, men då bör du ge dem ett annat namn eftersom det inte längre är samma sort. Och resultatet blir ofta ”spretigt” med oförutsägbart resultat; sår du frö från en F1hybrid så brukar det ge upphov till olika färger och olika höjder än vad moderplantan hade. Det går att stabilisera avkomman från F1-hybrider men det brukar ta lång tid, ca 7 säsonger eller mer. Och  då gäller det att du plockar fram ditt hjärta av sten och verkligen selekterar strängt så att du till slut får fram en enhetlig sort.

Sortguide: Rosa solrosor

De rosa solrosorna är sällan enbart rosa, snarare en blandning av andra färger med rosa inslag… Men ändå väldigt vackra och roliga att odla. Eftersom jag bedömer alla sorterna som mycket odlingsvärda så är samtliga markerade i fetstil. De sorter som är hyfsat lätta att få tag på är markerade med***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Astra Rose*** /Astra Rose Cream – Plantan blir ungefär 120 cm hög och får mildgul-rosa blommor med spetsiga kronblad. Färgen är svår att beskriva, fröfirmorna använder gärna ord som champagne och rosé… Jag tycker nästan formen på blomman är mer intressant: mörkare mitt, med blekgul mittkrans och spetsiga men täta kronblad som ger den ett rätt annorlunda, läckert utseende. Färgen i kombination med snygga blomformen gör att den liksom sticker ut lite extra! Det är nästan så att den påminner lite om en krysantemum i blomformen, fast mycket större. Plantan beskrivs som buskig och stadig, blommar i juli-september. Köp Astra Rose hos Cramers Blommor

Cherry Rose F1 – Flerfärgad snyggsort som blir ca 150 cm hög med mildgula blombladsspetsar med en mörkare vinrödrosa-ring närmast mitten. Mittskivan är mörk, sorten beskrivs som pollenfri. Jag har bara hittat den här sorten på utländska frösidor, inte hos nån svensk fröfirma. Kanske säljs den redan i Sverige men under annat namn? Så länge SKUD ligger nere så kan jag inte bekräfta det, men det är min gissning.

Cherry Queen – Halvhög planta (kanske polsk sort?) på ca 120-150 cm som får rosaröda blommor (bland med gulare inslag) och stor mittskiva. En del blommor är nästan helt rosaröda, andra har en bred rosaröd ring närmast mittskivan på mildgul botten. Färgen bleknar över tid när allteftersom blomman blommar över. Enligt svensk återförsäljare förgrenar sig plantorna fint. Har en utvecklingstid på ca 65-70 dagar och klarar sig ca 5 dagar i vas. Blommar i juli-september.

Desire Red F1*** – Amerikansk sort som verkar vara framtagen av amerikanska firman Burpees. Plantan blir ungefär 50-70 cm hög och får mörkt rödrosa blommor med en liten gulare ring närmast mitten, med mörk mittskiva. Plantan beskrivs av svensk fröfirma som buskig och välförgrenad med mossgröna blad, bra sort för kruka och snitt. Belönad med Fleuroselect guldmedalj 2024. Blommar juli-september. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Eftersom Desire Red F1 liksom är både röd och rosa samtidigt så har jag medvetet valt att inkludera den i både Sortguide: Rosa solrosor OCH Sortguide: Röda solrosor.

Den vackra Mrs Mars, odlad i zon 6. Foto: Birgitta Strömbäck.

Mrs Mars*** – Plantan blir ca 80 cm hög och får citrongula blommor med rosa-vinröd ring närmast mitten, med mörk mittskiva. Plantan beskrivs som välförgrenad med flera blommor på varje planta, bra snittsort. Blommar juli-september. Eftersom Mrs Mars liksom är både röd och rosa samtidigt så har jag medvetet valt att inkludera den i både Sortguide: Rosa solrosor OCH Sortguide: Röda solrosor. Köp Mrs Mars hos Cramers Blommor

Pro Cut Plum F1*** – Orangerosagul sort med ljust gräddgula blomblad med plommonrosaröda inslag närmast mitten. På en del blommor är den rosaröda färgen mer samlad som en ring närmast mitten, på andra blommor ser den nästan mer spraymålad ut… Högväxande planta som blir ca 150-200 cm hög med långa och stadiga stjälkar, sorten verkar ge en blomma per planta. Sägs vara bra som snittblomma, men om du är snittblomsodlare blir styckpriset högt. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Pro Cut är en serie med flera olika färger på solrosor, det finns även Pro Cut Peach F1, Pro Cut Red F1, Pro Cut White Nite F1, Pro Cut White & Cream F1 mfl. Köp Pro Cut Plum F1 hos Wexthuset

Sunfill Purple F1 – Fulsnygg sort med annorlunda, unikt utseende.😄😄😄 Får lila-lilarosa ”blommor” med mörk mitt som nästan  ser ut som en outslagen knopp, rent visuellt ser själva blomman snarare ut som en fantasifull korsning mellan en trumpen solros och en busig kronärtskocka. Jag skrattade högt när jag såg denna första gången… 😂Det här är sannerligen inte en sort som är lätt att beskriva, klicka på länken om du vill se hur den faktiskt ser ut för en bild säger ju som bekant mer än tusen ord. 😉Plantan blir ca 150-180 cm hög och blommar i juli-september. Finns även som limegrön version; Sunfill Green F1, färgmässigt verkar de snygga att odla ihop. Kanske inget att satsa på för en gammeldags odlare som föredrar klassiska blomformer men kul för dig som gärna vill ha en annorlunda conversation-piece i trädgården (för det här är nog så långt ifrån en klassisk solros man kan komma…). Köp Sunfill Purple F1 hos Wexthuset

Ännu fler…?

Kan du ännu fler sorter? Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. Jag har blivit tipsad om sortnamn som Salmon Queen och Secret F1 men eftersom jag inte hittat nån vettig information om dem så har jag valt att inte inkludera dem i listan ovan. Och sen finns det förstås en himla massa röda och röd-orange solrossorter också… Men det är en annan historia. De förtjänar en egen sortguide så småningom. 😄😄😄

Källor i urval:

Viola – Fleuroselect presenterar 2024 års guldmedaljer

Farbror Grön – skörda solrosfrön från egna solrosor

Läs också Sortguide: Luktärter
Alla sortguider

Annons

2 Comments

  1. Jag saknar ofta info om en sort (även andra färger) uppskattas av pollinatörer eller ej. Jag misstänker att vissa har tappat attraktionen i förädlingen. Jag vill gärna ha ett mervärde än bara att de är vackra, men det står bara på vissa fröpåsar att sorten är pollinatörvänlig, man undrar ju hur de nya tjusiga sorterna är.

    1. Ja det där med huruvida sorter är attraktiva för pollinatörer eller om de tappat attraktionen i förädlingen är jätteintressant, men precis som du skriver så brukar det sällan anges… Och det är lurigt. För även om vissa blommor GENERELLT uppskattas av pollinatörer, så finns det ofta undantag. T ex en Scabiosa Butterfly Blue (en perenn som kallas för vädd/fältvädd på svenska) fascinerade mig väldigt när jag jobbade i butik förut… Den stod på ett växtbord i rader tillsammans med andra Scabiosa (en blandning av olika namnsorter av Scabiosa) och man skulle ju kunna tro att den, pga sitt namn, är extra älskad av insekterna… Men icke. Min erfarenhet är att insekterna gillade de andra väddarna som stod bredvid bättre. De var täckta av insekter jämt. Men just Butterfly Blue var det icke. Det är verkligen intressant och underligt hur olika förädlingen funkar.

      Vi får hoppas att branschen blir bättre på att märka ut sådant i framtiden, just nu är det mest rätt generaliserande information man hittar tyvärr. Håller tummarna för att det blir bättre med tiden. Jag skulle gärna se att man märkte ut vilka växter och namnsorter som ger nektar och pollen. För insekterna vill ju ha båda, men många växter ger bara det ena. Om det stod märkt på växterna vilka som ger vad så kunde man göra bättre kombinationer för insekternas skull när man komponerar sin rabatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.