Lucka 6: Smällglim

trollet
Smällglim. Foto: Malin Wedrén.

Gästbloggare: Malin Wedrén

@svartbackens.tradgard

Smällglim – Silene vulgaris

Det här är en av våra absoluta favoriter bland de perenna grönsakerna! En av de första att titta upp på våren och skördar gör vi ofta redan i april. En planta blir ca 30-50 cm hög och växten får en stabil tuva så vi kan plocka och plocka och plocka skott. Man får en bra skörd på bara några få plantor.

Skott av smällglim. Foto: Malin Wedrén.

Godast på våren

Dess smak är piggt ärtskottig. Vi har den i sallad, fräser lätt som tillbehör eller blandar i en snabb lunchomelett (då gärna tillsammans med någon perenn lök). Kan bli något bitter i eftersmaken senare på säsongen men bitterheten försvinner vid tillagning. Sen, när vi glömmer av att plocka skotten, går den i blom. Men det gör inget då även blommorna är goda och söta i smaken. Dessutom bedårande i bukett!

Smällglim är enkel att odla och hos oss växer den i vanlig trädgårdsjord i sol- halvskugga. I Italien är det en älskad vårprimör (kallas sculpit eller stridolo). Så varför inte prova ha den i risotton eller på pizzan. Smällglim växer vilt från Skåne till långt upp i fjällvärlden så det finns möjlighet att hitta frö i sitt lokala dike/äng/slänt.

Smällglim i blom. Foto: Malin Wedrén.
Smällglim i blandad bukett. Foto: Malin Wedrén.

Om Malin Wedrén och Svartbäckens trädgård

Tillsammans med sin sambo Kalle driver Malin Svartbäckens trädgård som är en småskalig plantskola med inriktning på ätbara växter på deras gård i Uppland. Gårdsbutiken är öppen maj-sept och där finner man ett brett utbud av perenna grönsaker men även kulturarvssorter av äpple, alla färger på vinbär, valnötsträd, vinrankor, minikiwi, hasselbuskar, blåbärstry, mullbär, persikor, läkeväxter och skogsträdgårdväxter mm mm

En stor del av det ni hittar i gårdsbutiken förökas upp i den egna plantskolan. Ett mindre sortiment hittas i webbutiken som är öppen jan-april. Vi brinner för att inspirera er att odla mer ätbara och myllrande trädgårdar. På gården odlas även frukt, blommor, örter och grönsaker till försäljning.

Hemsida: www.svartbackens.com

Instagram: @svartbackens.tradgard

Facebook: https://www.facebook.com/svartbackenstradgard

Malin på Svartbäckens Trädgård. Foto: Malin Wedrén
Läs också: Lucka 5: Libbsticka
Lucka 4: Jordärtskocka
Lucka 3: Babingtonlök
Lucka 2: Bitterkrassing
Lucka 1: Rankspenat

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.