Lucka 7: Strutbräken

trollet
Strutbräken. Foto: AnnJessica Eriksson

Strutbräken – Matteuccia struthiopteris

Gästbloggare: AnnJessica Eriksson Forsnäs Hemman

När vi flyttade till Forsnäs Hemman i en av de kallaste delarna av Lappland för 15 år sedan, så var jag väldigt engagerad i att odla en ätbar trädgård. Ätbara perenner skulle vara ett huvudinslag i odlingarna. Men snabbt insåg jag att vi bor väldigt, väldigt kallt till. Det mesta jag provade odla, frös ihjäl eller tynade bort. Ramslökarna överlevde vintrarna men förökade sig aldrig och blev allt klenare för att dö ut efter 3-4 år. Mina många försök med att plantera olika sorter av Hosta, för att kunna äta bladskotten på vårarna, var ständiga misslyckanden. Inte ens löktrav, som anses vara ett ogräs i södra Sverige, ville överleva i vårt kärva klimat. Så när våra strutbräken-plantor överlevde och till och med förökade sig genom små sidoplantor, så kändes det som en triumf! Dom växer i en halvskuggig till helskuggig del av trädgården, delvis in i skogsbrynet kring gårdsplanen och utgör både ett vackert, nästan tropiskt inslag där, och en väldigt uppskattad vårprimör.

Strutbräken. Foto: AnnJessica Eriksson

Sveriges enda ätliga ormbunke

Strutbräken är Sveriges enda ätliga ormbunke, och därför är det viktigt att man noggrant artbestämmer den innan man plockar för att äta. Det är tack och lov lätt, då den har flera unika karaktärsdrag som är lätta att känna igen. Där de flesta andra ormbunkar har håriga stjälkar, är strutbräkenets stjälk glatt och glansig. När man bryter av stjälken har den också en distinkt form, som ett V med en ränna framtill på stjälken. Dessutom är strutbräken ensamt bland landets ormbunkar om att inte ha sporsäckar undertill på bladen utan istället skjuta särskilda ”sporangie-blad” senare på säsongen. När man väl är säker på att det är strutbräken, så gäller det att vänta till rätt tid på året.

Vi har inte så många plantor än, så jag plockar ca 35% av plantornas små ”spiraler” en gång varje vår, när dom är halvvägs upprullade, och det räcker som tillbehör till en middag för våra 5-6 familjemedlemmar. Men varje år kommer några fler nya små plantor upp, som jag gräver upp och omplanterar på ställen där dom får gott om plats. Och dom får stå både lite mer soligt och i djup skugga, för att dom ska skjuta skott under en längre tid. För drömmen är att kunna äta strutbräkens-spiraler minst en handfull gånger under de där härliga vårveckorna.

Bryttrixet. Foto: AnnJessica Eriksson

Skörda såhär

När jag plockar spiralerna så använder jag ”bryt-trixet” som man också kan använda med t.ex. sparris. Jag håller stjälken och bryter utåt till dess den spontant går av vid det ställe där den är spröd och lättuggad. Gällande tillagningen ska man koka dom relativt länge. Ofta anges 10-15 minuter, men jag brukar koka dom ca 5-7 minuter och sedan känna med en gaffel. När den lätt glider in i nedre delen av stjälken anser jag strutbräken-spiralerna färdigkokta. Då häller jag av vattnet och rör ner en liten klick smör och lite-lite örtsalt. Serveras som ”grönt” till familjemiddagar av diverse slag, söndagssteken eller panerad fisk. Det fungerar säkert också bra att inkludera spiralerna i en mördegspaj eller i en wok, men än så länge har vi alltså så liten skörd av dessa delikatesser så att vi enbart har ätit dom lättkokta och smörslungade med örtsalt.

Strutbräken till middag. Foto: AnnJessica Eriksson.

Smaken då?

Och smaken då? Det är ju alltid svårt att beskriva smak. En del har jämfört smaken av strutbräken med en kombination av sparris och gröna bönor, men jag tycker att den smakar helt unikt. Och väldigt, väldigt gott. Även i en tävling med de allra mest svårodlade delikatess-grönsaker vi har, så står sig strutbräkenspiraler bra och hamnar absolut på en topp 5 plats. Så strutbräken är ett toppentips i en ätbar trädgård. Lättodlade, även i de allra kallaste klimat. Lätta att plocka och tillaga och otroligt god smak!

Ett av våra blogginlägg om strutbräken: https://forsnashemman.blogspot.com/2018/05/en-akta-delikatess-varprimoren.html

En kort film där jag visar ”bryt-trixet” när jag plockar: https://www.youtube.com/watch?v=eyVMfoW4KZA

Hur man artbestämmer sporangiebladen under vårvintern: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/04/snart-dags-for-strutbraken.html

Om Forsnäs Hemman

Forsnäs Hemman är ett gammalt nybyggarhemman i Lappland. Vi är en tregenerationers-familj som lever nära naturen och jobbar med att göra vår egen mat och att kunna ha en högre grad av självförsörjning.
Vi bygger upp en gård som baseras på en modern livsstil & en hög grad av självförsörjning. Med respekt för djur, natur och människor.

Läs också Lucka 6: Smällglim
Lucka 5: Libbsticka
Lucka 4: Jordärtskocka
Lucka 3: Babingtonlök
Lucka 2: Bitterkrassing
Lucka 1: Rankspenat

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.