Sortguide: Hösthallon

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset
Jag älskar hallon och även om jag egentligen tycker att sommarhallon är lite godare än hösthallon så odlar jag ändå båda två eftersom jag vill få så lång hallonsäsong som möjligt.

Sommarhallon är ofta lite sötare medan hösthallon har en lite syrligare smak men jag gillar dem ändå. Särskilt de gula! Och det finns riktigt stora, maffiga sorter som är urläckra att dekorera tårtor och kakor med och i smoothie kan man ju alltid tillsätta lite sötma ändå om man vill. Och det fina med hösthallon är att de blommar efter att hallonängern svärmat, vilket i innebär att de brukar vara fria från hallonmask (vilket sommarhallon ibland kan drabbas av). Dessutom förlänger de ju hallonsäsongen, och ju mer hallon desto bättre!

Tyvärr finns det inte jättemånga sorter som verkar stortrivas här i zon 4 där jag bor men jag provar mig fram. Än så länge odlar jag bl a  Autumn Bliss och Diana, oftast hinner de mogna men inte alltid (det beror lite på hur lång sommaren blir).

Sommarhallon, hösthallon och mittemellan…?

Traditionellt gör man skillnad på sommarhallon (floricane) och hösthallon (primocane), fast den moderna förädlingen har nu nått så pass långt att gränsen mellan sommar- och hösthallon delvis börjar suddas ut… Det finns numera hallon som ger skörd på både ettårs och tvåårsskott (och vissa moderna hösthallon ger skörd redan före sommarsorterna om man låter bli att klippa ner dem efter höstskörden).

Sådana där ”mittemellansorter” kallas ofta för everbearing raspberries på utländska hemsidor, och de med kompaktare växtsätt kallas ofta för krukhallon eller balkonghallon på svenska. De brukar inte alltid vara så superhärdiga men uppskattas ändå av många eftersom de ger skörd under så pass lång period (t ex Twotimer Sugana Red och Twotimer Sugana Yellow).

Hösthallon Polka E.

Beskära hösthallon

Många upplever att de är lättare att hålla efter hösthallon än sommarhallon eftersom hösthallon kan beskäras ner direkt efter skörd. Man plockar av alla bären och sen klipper man ner alla grenarna i marknivå. En del menar att man ska jämna hela hösthallonbusken med marken, andra menar att det kan vara klokt att spara några grenar till nästa år, eftersom dessa grenar sätter bär även under sommaren (ibland redan före sommarhallonen, sägs det). Du kan ju prova dig fram och se vilket sätt som passar dig bäst!

Tänk på att du inte bör blanda sommarhallon och hösthallon i samma rad; eftersom de beskärs lite olika så är det skönt att kunna hålla isär dem (sommarhallon ger skörd på tvåårsskott, hösthallon ger skörd på ettårsskott).

Hösthallon i blom. Vattna regelbundet så att de inte torkar ut.
Om du vill sätta hallon i pallkrage så är ca 4 plantor lagom i en stor dubbel pallkrage. Det kan låta lite men sätter du fler plantor på så liten yta så blir de svåra att sköta.
Hallon som skickar ut mycket rotskott kan odlas i dubbel pallkrage med bottenplatta. Så slipper du att hallonen invaderar hela trädgården.

Sortguide: Hösthallon

De sorter som brukar vara hyfsat lätta att få tag i trädgårdsbutikerna är markerade med ***. De sorter jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. Med reservation för eventuella felskrivningar. (OBS! Jag har valt att även inkludera vissa ”mittemellan”-sorter som ger skörd på både ettårs- och tvåårsskotten i sortguiden.)

 • Allgold /All Gold /Fallgold*** – Zon 1-3 (4). Varmgul dessertsort som ger mellanstora bär och är hyfsat produktiv. Smaken beskrivs som syrligt god. Ger bär från juli till september enligt vissa källor, enligt andra källor är det från aug till oktober som gäller men generellt verkar den främst lovordas för sin höstskörd. Blir ca 100-160 cm hög och starkväxande med upprätt form enligt vissa källor, enligt andra källor är den kompaktväxande och blir inte högre än 140 cm… Osäker på vad som gäller eftersom jag inte odlat den själv. Prisbelönt, tilldelades Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society 2011. Köp Allgold hos Wexthuset
 • Allgold Risarp – Zon 1-3. En sort som tagits fram genom att urval gjorts under många år av Ingeborg och Herbert Arvidsson i Harplinge vilket resulterat i remonterande plantor som ger större och mer bär både sommar och höst, såldes som deras egen sort mellan 2004-2009 (tveksamt om sorten forfarande går att få tag på efter Herberts bortgång). Skördas enklast genom skakning, då lossnar de mogna bären av sig själva. Trivs bäst i lätt jord.
 • Amira /BP 1 – Zon okänd. Amira är resultatet av en korsning av (sommarhallonet) Tulameen och (hösthallonet) Polka. Ger stora, röda bär som är lätta att plocka även som omogna. Beskrivs som en frisk sort, produktiv med få taggar. Bären har bra hållbarhet.
 • Anne – Zon okänd. Ger mellanstora gulorange bär som är ganska fasta i slutet av augusti. Smaken beskrivs som söt med liiite syra, ett bär väger ca 2,4 g. Produktiv sort som kan ge skörd både tidigare på säsongen och sen igen senare på säsongen, plantan blir ca 120 cm hög. Togs fram i ett förädlingssamarbetesprogram mellan New Jersey, Maryland, Wisconsin och Virginia. Släpptes nån gång runt 1996 från Maryland, USA.
 • Ariadne – Zon 1-3. Ger mörkröda bär på meterlånga svagt taggiga grenar. Bären mognar i augusti-september och är syrliga med fast fruktkött. Känd för att skicka ut många skott. Svensk sort framtagen av Bo Sjöstedt på Balsgård. Köp Ariadne hos Wexthuset
 • AROMA QUEEN /Aromquee – Zon 1-2. En remonterande sort som fortsätter att ge bär ända tills frosten kommer och funkar att odla både i tunnel och på friland i södra delen av Sverige. Aroma Queen är PBR-märkt vilket är en förkortning för Plant Breeders Right, det innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren. Köp Aroma Queen hos Cramers Blommor
 • Autumn Amber – Zon okänd. Ganska ny sort som lanserades 2013. Taggfri och remonterande med ett upprättväxtsätt, grenarna blir ca 1,5 m långa. Beskrivs som produktiv, ger stora, gulorange hallon med fast fruktkött. Vid kalla nätter övergår färgen på bären ibland till laxrosa. Namnet Autumn Amber är ett registrerat varumärke. Ingår i serien Primeberry som också är ett registrerat varumärke.
 • Autumn Belle – Zon okänd. Beskrivs som en tidig höstsort som mognar i början av augusti till mitten av september. Ger vackert mörkröda, koniska bär med aromatisk sötma och lite syra. Beskrivs som produktiv, plantan blir ca 180 cm hög. Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Primeberry som också är ett registrerat varumärke.
  Autumn Bliss E. Ger stora, fasta bär.

  Autumn Bliss E ger ganska stora bär. Det ljusröda bäret är nyss moget, det mörkt röda är övermoget.
 • Autumn Bliss E*** – Zon 1-2 (men går ofta att odla ända upp i zon 4 om du kan erbjuda ett varmt och skyddat mikroklimat, den funkar fint hos mig i zon 4 i lä av en häck). Sötsyrlig röd hallonsort med lite taggiga grenar som ger mörkröda, fasta bär som är lätta att lossa från plantan. Kan enligt vissa källor ge skörd i juli-oktober, enligt andra källor är det från mitten av september tills frost som gäller. Dessertbär som funkar fint att frysa. Introducerades redan på 80-talet av den engelska förädlingsstationen East Malling. Vanlig i kommersiell odling. Var länge den allra vanligaste, mest odlade hösthallonsorten i Sverige innan Polka verkar ha tagit över förstaplatsen. Beskrivs vara resistent mot bladlusen Amphorophora idaei, virus, phytophthora och motståndskraftig mot mjöldagg. Finns som E planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Prisbelönt, tilldelades Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society 2011. Köp Autumn Bliss hos Wexthuset
 • Autumn Britten /Autumn Britton /Autumn Briton – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Gammal sort med bra smak, ger stora fasta bär i slutet av juli-början av augusti och fortsätter ge långt in på hösten. Beskrivs som en frisk och mycket produktiv sort. Plantan behöver stöttas och blir ca 120 cm hög. Är resultatet av en korsning mellan sorterna EM 2806/86 och EM 2335/47 som gjordes 1974, den togs fram vid Horticultural Research International i East Malling, Storbrittanien. Provodlingar gjordes bl a i Kanada. Jag har aldrig stött på den här sorten i Sverige men den är väldigt populär i både England och USA.
 • Autumn First /Primeberry Autumn First – Zon 1- 4. Beskrivs som ovanligt tidig sort för att vara hösthallon eftersom den ibland ger skörd redan i slutet av augusti (även om början av september verkar vara vanligare). Ger stora, saftiga röda bär med lite vag avlång form. Beskrivs som remonterande, dvs att den fortsätter att sätta nya bär ända tills frost. Blir ca 1,2-1,5 m hög. Rekommenderat planteringsavstånd ca 1 m. Ganska ny sort som dök upp runt 2005. Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Primeberry som också är ett registrerat varumärke.
 • Autumn Fleshy – Zon okänd. Plantan blir ca 180 cm hög och ger jättestora mörkröda hallon i augusti till september. Smaken beskrivs som bra med fin balans mellan sötma och syra. Grenarna har en del taggar. Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Primeberry som också är ett registrerat varumärke.
 • Autumn Happy – Zon okänd. Fascinerande, taggfri sort som ger bisarrt jättestora mörkröda hallon på en planta strax under 2 m hög. Beskrivs som en produktiv sort som börjar ge skörd tidigt för att vara ett hösthallon, redan i början av augusti fram till början av oktober (enligt schweiziska Lubera). Bären går bra att frysa och beskrivs ha en bra smak med fin balans mellan sötma och syra. Motståndskraftig mot svampen Phytophthora. Autumn Happy är ett registrerat varumärke som ingår i serien Primeberry som också är ett registrerat varumärke.
 • Autumn Passion – Zon och höjd okänd. Frisk sort som ger stora, lila runda hallon från mitten av augusti till slutet av september ungefär, smaken beskrivs som exotisk och kryddig. Grenarna har en del taggar och ett gråblått utseende, verkar vara resultatet av en korsning av Rubus ideaus och Rubus occidentalis (svarthallon). Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Primeberry som också är ett registrerat varumärke.
 • Autumn Sun /Primeberry Autumn Sun – Zon okänd. Beskrivs som en frisk, robust dessertsort med ganska lite taggar. Plantan blir ca 2 m hög. Ger stora, ljusgula bär med mycket bra smak och fin arom i aug-september. Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Primeberry som också är ett registrerat varumärke.
 • Autumn Treasure – En ny sorts röda hösthallon från den engelska förädlingsstationen East Malling, framtagen av Victoria Hamilton Knight. Resultatet av en korsning av EM6304/36 och EM6330/96, två sorter som inte längre finns tillgängliga. Den har ett piggt rotsystem men verkar inte tål värme så bra, i norska försök försenades blomningen vid temperaturer högre än 20 plusgrader. Sorten är ändå intressant för yrkesodlare eftersom den är motståndskraftig mot flera sjukdomar och lossnar lätt från grenen vilket gör den lätt att plocka utan att skada bäret. Verkar gå bättre att odla i tunnel än på friland. Ger skörd från juli till oktober i sydöstra England. Ger skörd senare än både Polka och Autumn Bliss.
 • Bohéme E – Zon 1-3. Svensk sort framtagen på Balsgård. Beskrivs ge stora mörkröda bär med god syrlig smak i augusti tills frosten kommer. Plantan blir ungefär meterhög, sätter rikligt med skott och verkar inte behöva uppbindning. Finns även som E planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp Bohème hos Cramers Blommor
 • Carmen – Zon 1-3. Mörkröda, fasta syrliga bär som mognar ungefär i mitten av augusti. Plantan har ett upprätt västsätt, blir ca 1,4 m hög och sätter rikligt med skott.
 • Caroline – Zon okänd. Populär sort i USA som ger runda, röda lättplockade bär med en smak som beskrivs som fantastisk. Tål inte torka och hetta särskilt bra men om du tar hand om den verkar den vara duktigt produktiv. Togs fram i ett förädlingssamarbetesprogram mellan New Jersey, Maryland, Wisconsin och Virginia. Släpptes nån gång runt 1996 från Maryland, USA. Även om jag inte sett den på svenska marknaden så verkar den vara väldigt poppis i England. Prisbelönt, tilldelades Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society 2011.
 • Diana E*** – Zon 1-2, en del optimistiska återförsäljare anger tillochmed zon 3. Kan odlas även i zon 4 i skyddat, soligt läge. En sort som ger vackert mildgula, aprikosfärgade söta bär i september. Ger ganska små hallon med bra smakvolym, både hög sötma och syra (beroende på vädret, kalla nätter vrider ner sötman). Ger hyfsat bra skörd ända tills första nattfrosten kommer, bären är rätt små men mycket goda. Enligt vissa källor är den sötare än röda sorter. Plantan blir ca 1 m hög med upprätt växtsätt och skickar ut rikligt med skott, brukar inte behöva bindas upp. Grenarna är svagt taggiga, nästan tagglösa. Finns som E planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

  Hösthallon Diana E.
 • Dinkum – Zon okänd. Australisk sort som är resultatet av att man korsat Malling Autumn Bliss med Glen Moy. Ger rödlila, mellanstora fasta hallon med rätt kort hållbarhet i mitten av augusti. Beskrivs som en produktiv sort, plantan blir ca 150 cm hög. Sorten har provodlats med gott resultat i British Columbia, Kanada och i Kent, England. Viss mottaglighet för både svampsjukdomar och virus.
 • Elektra E – Zon 1-3. Svensk robust sort som ger mörkröda, mjuka och smakrika bär i september. Och bären är rätt stora! Bra till sylt, har en ganska skarp hallonsmak. Beskrivs som en robustväxande med upprätt växtsätt. Produktiv sort som fortsätter ge skörd ända tills frosten kommer (men den behöver jämn vattning för att bären ska utvecklas och bli sådär stora) som tagits fram på SLU/Balsgård. Elektra är ett registrerat varumärke som är belagt med royaltyavgift och har erhållit varumärkesskydd. Finns som E planta sen 2017. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp Elektra E hos Cramers Blommor
 • Fallgold – se Allgold
 • GOLDEN AUTUMN – Zon 1-4. Produktiv sort som blir ca 1,2 -2 m hög och ger gula stora bär som mognar i september. Plantan beskrivs skicka ut många kraftiga skott och ge generöst med bär. Verkar ha dykt upp i Sverige runt 2016-2017.
 • Golden Everest – Zon 1-4. Kompaktväxande, produktiv och lättodlad sort som ger gula, runda och saftiga hallon. Nästan utan taggar. Smaken beskrivs som mycket söt men de mognar sent, i september-oktober. Köp Golden Everest hos Cramers Blommor
 • Good As Gold /Goodas Gold – se Lowberry Good As Gold
 • Heritage – Zon I-V. Amerikansk, ganska svagväxande sort som ger stora ljusröda bär på taggfria grenar. Ger skörd både på sommaren i juni-juli och sensommaren i september-oktober. En praktisk sort eftersom den ger skörd både i toppen på ettårsskotten men den ger också tidig skörd nästa år på nedre delen av samma skott. Blir ganska hög, 150-200 cm så ge den ordentligt med stöd och utrymme. Enligt SKUD definieras Heritage som ett sommarhallon (dvs Trädgårdshallon-Gruppen), jag tolkar den mer som en bådeoch/everbearing sort. Köp 3-pack Heritage hos Wexthuset
 • Himbo Top – Zon okänd men tål ca 30 minusgrader enligt amerikansk återförsäljare. Ger lättplockade, fasta, ljusröda bär i augusti av rejäl storlek, ett enda bär kan väga ca 6-8 g enligt engelsk återförsäljare. Frisk sort som verkar ha god motståndskraft mot svampsjukdomen Phytophthora. Beskrivs som rätt starkväxande, blir ca 1,8 mm hög eller mer. Sorten är framtagen av Peter Hauenstein och släpptes runt 2008. Namnet är ett registrerat varumärke. (Kanske samma som Rafzaqu, fast registrerad?)
 • Joan Irene / 96303/11 – Zon okänd. Engelsk sort från Maidstone, Kent som är resultatet av en korsning av sorterna Joan J och 93122/1. Ger mörkröda, stora fasta hallon. I försöksodlingen hette sorten först bara 96303/11 men fick senare namnet Joan Irene. Är resultatet av en korsning mellan Joan J och 93122/1. Bären är rätt tåliga, fasta och tål både transport och lagring rätt bra vilket älskas av kommersiella odlare (lovordas som bättre än Autumn Bliss).
 • Joan J – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 30 minusgrader. Väldigt omtyckt och lovordad sort pga sin produktivitet, goda smak och stora rosaröda bär (som mörknar efter plocking) med en snittvikt på ca 5 g. Ger skörd ungefär i början av augusti. Plantan blir ca 120-180 cm, har inga taggar och behöver bindas upp. En engelsk återförsäljare lovordar den med orden ”Excellent sweet rich flvour” och beskriver den som ”Ideal choice for amateurs and pick-your-own growers.” PBR, dvs licenssort. PBR är en förkortning som står för Plant Breeders Rights vilket innebär att den är belagd med royaltyavgift (dvs kan ibland vara snäppet dyrare än andra sorter i handeln). Uppförökas av Medway Fruits. Har använts en del som förälder till andra sorter inom hallonförädling. Prisbelönt, tilldelades Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society 2011.
 • Kiwi Gold – Zon okänd. Ger mellanstora gulorange lättplockade bär i augusti med söt smak. Sorten har taggar och blir ca 175 cm hög. Ny sort från Nya Zeeland.
 • Lagorai Plus – Zon okänd men verkar funka fint i zon 1 iallafall. Italiensk sort som är resultatet av en öppen pollinering av sorten Tulameen i Cembra Valley /Sant’Orsola i Trentino, Italien. Ger ganska stora, koniska röda bär som beskrivs som fasta med bra hållbarhet. Verkar kunna ge två skördar per säsong, beskrivs som mycket produktiv. Sorten dök upp runt 2015.
 • Little Red Princess – Zon 1-3. En ganska ny sort på svenska marknaden. Ger röda hallon med sötsyrlig smak. Kompaktväxande, tagggfri sort som bara blir ca 1 m hög som fullvuxen, funkar fint att odla både på friland och i kruka. En av de sorter som ofta rekommenderas för krukodling på balkong eftersom den ger skörd på årsskotten, och dessutom redan första året enligt återförsäljare.
 • Little Sweet Sister /Lowberry Little Sweet Sister /Luhima – Zon 1-4 (5). Kompaktväxande krukhallon från schweiziska Lubera som bara blir ca 80 cm hög och 40-60 cm bred. Egentligen att betrakta som ett hösthallon (räknas enligt SKUD in till hösthallon-gruppen men den säljs både som sommarhallon och som hösthallon i trädgårdsbutikerna), men sorten ger skörd redan i mitten av juli och fortsätter ge långt in på hösten. Sorten ger skörd på årsskotten, namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Lowberry som även den är ett registrerat varumärke.
 • Lowberry Good As Gold /Goodasgold*** – Zon 1-2 (3).  Taggfri, kompaktväxande sort som blir ca 80-100 cm hög. Beskrivs som en av de tidigaste hösthallonsorterna som ger mellanstora gula hallon redan från mitten av juli. Beskrivs som frisk och motståndskraftig sort (oklart mot vad). Rekommenderat planteringsavstånd 1 m. Dök upp nån gång runt 2005 i södra Europa men det dröjde några år innan den hittade hela vägen till Sverige. Ingår i serien Lowberry som är ett registrerat varumärke.
 • Malling Bella – Zon okänd. Engelsk sort som tagits fram av Felicidad Fernández och släpptes runt 2017. Ger klarröda, stora lättplockade bär med bra hållbarhet som väger ca 7 g /st. Beskrivs som en medeltidig höstsort.
 • Malling Charm – Zon okänd. Engelsk sort som tagits fram av Felicidad Fernández och släpptes runt 2017. Beskrivs som en tidig höstsort. Ger röda, lättplockade, saftiga bär med söt smak.
 • Mapema – Zon okänd men verkar funka att odla i Gävletrakten. Mognar ungefär i slutet av augusti och ger röda, stora bär med riktigt fin smak. Även efter att den förvarats i kylskåp, imponerande nog! Beskrivs som produktiv. När jag såg den i provodling upplevde jag den som starkväxande, verkade skicka ut en hel del rotskott… Tänk på det vid plantering. Bären var imponerande goda!
 • Paris – Zon okänd men enligt engelsk återförsäljare klarar den bara ca 15 minusgrader. Fransk sort som beskrivs ge väldigt stora, aromatiska ljusröda, fasta bär med bra hållbarhet på ca 6,5 g. Plantan blir ca 1,5 m hög och 0,7 m bred. Verkar ge skörd i omgångar, från början av sommaren till oktober. Beskrivs som tolerant mot flera av de vanliga sjukdomarna som kan drabba hallon.
 • Pokusa – Zon okänd. Ger röda, stora hjärtformade hallon. Framtagen runt 2003 av Dr. Jan Danek vid Brzezna Research Center i Polen. Blir ca 1,6 m hög och har inte så många taggar, plantan behöver inte stöttas. Frisk sort som var resistent mot svampsjukdom och gav skörd först i juni och senare i augsti tillochmed november om inte frosten hann fram. Beskrivs tåla kyla bra men oklart hur många minusgrader. Såldes i Sverige runt 2013-2015 men verkar numera svår att få tag på… Namnet är ett registrerat varumärke och verkar säljas av tyska Cristoph Marken Baumschule.
 • Polana /ibland som felstavad Pollana – Zon okänd men verkar klara ca 30 minusgrader enligt amerikansk återförsäljare. Plantan blir ca 2 m hög och ettårsskotten ger skörd i augusti (men tvåårsskotten ger skörd i juli). Ger stora, goda röda hallon. Sorten dök upp i Sverige ca 2004 och såldes fram till 2017 men sen dess har jag inte sett till den i handeln.

  Hösthallon Polka E ger hallon med syrlig, god smak.
 • Polka E*** – Zon 1-2 (men går ofta att odla ända upp i zon 4 om du kan erbjuda ett varmt och skyddat mikroklimat). Ger klarröda, vackert glansiga bär i slutet av augusti och fortsätter ge tills frosten kommer. Smaken beskrivs som den godaste av alla hösthallonsorter, jag tycker att den är ganska skarp i smaken men det är en fin, kraftig hallonsmak med god syrlighet. Polka är känd för att vara produktiv, motståndskraftig mot sjukdomar och ger bär av bra kvalitet med bra hållbarhet. En polsk sort som introducerades 2001 och numera kanske är det allra mest odlade hösthallonet i Sverige, vanlig i kommersiell odling. Polka är både en PBR-sort och ett registrerat varumärke som är belagt med royaltyavgift och har erhållit varumärkesskydd (PBR = förkortning för Plant Breeders Rights). Finns även som E planta sen 2017. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Prisbelönt, tilldelades Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society 2011. Köp Polka hos Cramers Blommor
 • Primalba – En supertidig sort som beskrivs vara produktiv och ha bra smak. Den lär vara lättplockad även som omogen och ha bra hållbarhet vilket gör att den passar bra för kommersiella odlare. Bären är klarröda, koniska och fasta. Beskrivs som en kompaktväxande sort.
 • Primeberry Autumn First – se Autumn First
 • September – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 34 minusgrader. Ger skörd både på ettårs och fjolårsskott och verkar tåla en regnig sommar rätt bra. Plantan blir ca 120 cm hög och har taggar. Ger runda, röda hallon med ganska syrlig smak.
 • Shani – Zon okänd. Tidig, produktiv sort med taggar som ger stora röda, koniska bär med bra hållbarhet. Intressant sort eftersom den sägs fortsätta blomma och ge bär även när säsongen blir mörkare.
 • Sugana – se Twotimer Sugana Red och Twotimer Sugana Yellow
 • Summer Lovers Garden Purple – Zon okänd, oklart om detta är ett sommarhallon eller ett hösthallon… Ger lila hallon från augusti och framåt (enligt vissa källor ännu tidigare). Hallonen beskrivs som stora med en intressant, lätt rökig smak. Ganska ny sort som dök upp runt 2022.
 • Summer Lovers Patio Red – Zon 1-3 (?). Dvärghallon/krukhallon utan taggar som ger röda bär med fin arom i juli-september. Verkar bli ca 80 cm hög. Namnet är ett registrerat varumärke. Ganska ny sort som dök upp runt 2022.
 • Summer Lovers Patio Yellow – Zon okänd. Dvärghallon/krukhallon som ger gula bär med fin arom. Blir ungefär meterhög. Ganska ny sort som dök upp runt 2022.
 • Tula Magic – En mycket produktiv ny sort som ger ljusröda bär från juli till oktober. Ger stora, vackert runda bär med fast fruktkött som klarar transport bra. En korsning av välkända sorterna Tulameen och Autumn Bliss. Sorten är ett registrerat varumärke, som ägs av Promo-Fruit Ltd, sorten är framtagen av Reto Neuweiler i Schweiz.
 • TWOTIMER SUGANA RED*** – Zon 1-4. Ny röd hallonsort som beskrivs som rikbärande eftersom den ger på både ettårs-skott och tvåårsskott. Bären beskrivs som stora och söta, och plantan lär fungera fint att odla i kruka. Bären går bra att frysa, sylta och safta men är också goda att ätas färska direkt från busken. Räknas enligt SKUD in till hösthallon-gruppen men den säljs både som sommarhallon och som hösthallon i trädgårdsbutikerna.
 • TWOTIMER SUGANA YELLOW – Zon 1-4. Ny gul hallonsort som beskrivs som rikbärande eftersom den ger på både ettårs-skott och tvåårsskott. Bären beskrivs som stora och söta, och plantan lär fungera fint att odla i kruka. Bären går bra att frysa, sylta och safta men är också goda att ätas färska direkt från busken. Räknas enligt SKUD in till hösthallon-gruppen men den säljs både som sommarhallon och som hösthallon i trädgårdsbutikerna.
 • Versailles /Versai – Mellantidig fransk sort framtagen av Marionnet SAS som ger skörd ungefär en vecka efter Polka. Ger väldigt stora, röda, koniska bär på ca 10-12 g/st och smaken beskrivs som väldigt god med en fin balans mellan sötma och syra. PBR sort (oklart om den registrerats i hela EU eller om det bara gäller i enstaka länder). PBR är en förkortning för Plant Breeders Right, det innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren. Jag har inte sett den i svenska trädgårdsbutiker än men det är nog bara en tidsfråga… Finns redan att köpa i England, Schweiz och Serbien.
 • Zefa Herbsternte – Zon 1-2. I SKUD är Zefa Herbsternte listad i Trädgårdshallon-Gruppen men många svenska återförsäljare säljer den som ett hösthallon så jag inkluderar den här ändå… Ger stora mörkröda bär med kraftig smak i juli till september. Grenarna är taggiga. Ordet herbsternte betyder typ höstskörd på tyska.
 • Zeva – Zon okänd. Blir ca 100-150 cm hög och ger röda, riktigt stora bär från ca augusti och framåt. Sannolikt samma sort som Zefa Herbsternte.

Och så ännu fler…

Jo, visst finns det en miljon fler sorter… Men det här är iallafall en början. Vet du mer om sorterna ovan, t ex hur mycket kyla de tål eller annan matnyttig information så kommentera gärna inlägget. Jag uppdaterar med mer information löpande. 😀😀😀

Hallon Mapema i provodling.

Källor i urval:

https://pub.epsilon.slu.se/5566/1/LTJ-rapport_2010-42_web.pdf

https://www.eplanta.com/show_sortiment.php?grupp=117

https://skud.slu.se/nav/taxa/6233525

https://www.lansstyrelsen.se/download/18.4df86bcd164893b7cd9402fb/1535640715958/2013-87.pdf

https://www.hallonplantor.se/hallon.php?m=ovriga

http://www.promo-fruit.ch/en/tulamagic_beschreibung.php

https://pub.epsilon.slu.se/14270/7/svensson_et_al_170427.pdf

https://pub.epsilon.slu.se/5684/1/nilsson_t_110210_4.pdf

https://www.actahort.org/books/585/585_10.htm

https://patents.justia.com/patent/PP20769

https://patents.justia.com/patent/20070016987

https://wickmansplantskola.blogspot.com/2016/12/lucka-15-julkalendern-2016.html

http://hushallningssallskapet.se/wp-content/uploads/2016/12/2016-1-barbrev.pdf

https://extension.umd.edu/resource/primocane-raspberry-season-extension-technology

https://www2.gov.bc.ca/gov/content/industry/agriservice-bc/production-guides/berries/raspberries

https://patents.google.com/patent/USPP9477P/en

https://www.rhs.org.uk/plants/pdfs/agm-lists/agmfruit.pdf

Meiosis om Versailles

Läs också Sortguide: Sommarhallon
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

2 Comments

 1. Jag har Diana i ett lätt sluttande men utsatt läge i zon 4 utanför Uppsala på slätten. Där har den gått bra i 5-6 år. Den står även emot hallonskottsjuka riktigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.