Godaste oreganon – smakprovning!

trollet
Olika sorters oregano kan ha väldigt olika smak.

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-

Den vanliga oreganon som köps som torkad tycker jag är rätt trist och smaklös men även den färska oreganon som köps i kruka i mataffären tycker jag lämnar en del övrigt att önska… Så vilka sorter är bäst då? Vad ska man satsa på?

Dags för smakprovning av olika sorters oregano!

Hur stor skillnad kan det vara, en oregano är väl en oregano. Eller…? Det är faktiskt större skillnad än man kan tro både i doft, smakstyrka och själva smaken. Det är helt enkelt stor skillnad på sort och sort. Jag har smakprovat mig igenom några olika sorter och summan av oreganokardemumman är det är STOR skillnad på oregano och oregano. Här är kandidaterna!

Sorterna jag provat:

Oregano, Origanum vulgare – Klassikern. Även kallad kungsmynta. Får rosalila blommor och blir ca 40 cm hög eller mer. Brukar finnas att köpa både som planta och som frö (för frö brukar utvecklingstid på 50 dagar anges, enligt svensk fröfirma). När härdigheten ska anges för örtartade perenner är det inte zonkartan från Riksförbundet Svensk Trädgård som används, utan då anges härdigheten istället i bokstäver från A till D. För Origanum vulgare är det härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Kan absolut sprida sig nästan ohejdat om den inte odlas under ordnade, begränsade former. Krukodling är att föredra.

Grekisk oregano, Origanum vulgare subsp. hirtum – Brukar av många kallas för den godaste oreganon, den mest smakrika. Säljs ibland under namnet Pizza-oregano i trädgårdsbutikerna (ibland kan det stå Origanum heracleoticum på äldre etiketter). Mycket populär och smakrik sort! Härdighet A (övervintrar pålitligt) enligt vissa källor eller härdighet B (övervintrar vanligtvis) enligt andra källor. Finns vanligen att köpa både som frö och planta. Krukodling är att föredra även med denna. Min åker in i jordkällaren inför vintern, för säkerhets skull. Köp Grekisk oregano hos Wexthuset

Pizzaoregano, även kallad grekisk oregano. Anses av många vara den godaste.

Oregano Hot & Spicy, Origanum ’Hot and Spicy’ – Jotack, den lever sannerligen upp till sitt namn… Smaken är riktigt pepprig och stark och påminner om wasabi. Bra mot nästäppa! Jag var täppt i näsan när jag åt den, sen släppte fördämningarna vill jag lova… En stark sort, men kanske inte så tålig mot kyla. Enligt en svensk återförsäljare är det bara härdighet C på denna, enligt annan svensk återförsäljare är det härdighet A. Min överlevde inte utomhus i zon 4 i stor kruka i skyddat läge vid en husvägg tyvärr, så årets planta får åka in i jordkällaren istället. För säkerhets skull.

Rejält drag i denna vill jag lova… Hot & Spicy botade min nästäppa.

Vilken är bäst?

Utan minsta tvekan så utnämner jag den grekiska oreganon Origanum vulgare subsp. hirtum till enhällig vinnare. Om jag bara får odla en enda oregano för resten av mitt liv så blir det denna. Men varför begränsa sig, det finns ju en himla massa andra sorter som man kan odla av andra skäl än köksliga;det finns ju t ex oregano med gula blad ’Aureum’, vitbrokiga blad ’Variegatum’ och lilla låga ’Compactum’ som bara blir ca 15 cm hög och får ett lite kuddigt, mattbildande växtsätt. Så visst kan man odla oregano även som prydnadsväxt. 😀

Klipp klipp klipp och skörda regelbundet så att de inte går i blom. En himla massa skörd blir det.
Min sambo är rätt ointresserad av sorter, han vill bara veta vilken han ska ta av. Därav den pedagogiska skylten. Men jo, detta är den grekiska oreganon (står på skyltens baksida).

Bra budgetodling

Det fina med att odla oregano är att den är lättodlad. Kanske lite FÖR lättodlad för den har en tendens att sprida sig och kan absolut ta över hela trädgården om man inte passar sig och odlar den i t ex en kruka. Ungefär som mynta kan göra, så det är sannolikt därför den också fått namnet kungsmynta (men nej, oregano och mynta tillhör inte samma släkte).

Jag brukar odla den i stora krukor som jag ställer in i jordkällaren inför vintern. Om du inte har nån jordkällare så välj en stor kruka av frigolit med hål i botten som du ställer i skyddat läge. Eller välj en vanlig plastkruka som du gräver ner i marken inför vintern, kom ihåg att du behöver gräva upp den sen i vår bara. Annars kommer din oregano att sprida sig…

Jag odlar ju rätt mycket tomater och då går det liksom åt mycket oregano också… 😉
Läs också: Alla mina myntor
Fler inlägg om provsmakning

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.