Rökiga gourmetsorten Nyagous

trollet
Nyagous börjar mogna.
Smak är så mycket mer än bara sötma… En riktigt god gourmetsort har en fyllig, rik umamiton med många komplexa toner och smakar liksom något mer än bara söt tomat. Som rökiga Nyagous! Men det gäller att skörda i tid…

Den som följer bloggen vet att jag är enormt förtjust i svarta/mörka tomater. Just svartröda och orange tomater brukar ofta vinna i smakblindtester och jag förstår varför. Särskilt om man inte snålat med soltimmar och kalium (som ju gödslar smak).

Mörk, men inte svart

Nyagous (kallas även för Nyagous Black och Nuagus) är en halvhögväxande sort som ger tomater av varierande storlek och form… Vissa är stora, andra är mindre. Vissa är runda, andra plattrunda, vissa ser nästan ut som två runda tomater som sitter ihop. De flesta brukar bli runda och mellanstora (och det är också de som brukar bli godast). Plantan blir halvhög, ca 160 cm och tomaterna sitter 3-6 i varje klase. En tomat väger mellan 120-200 g ungefär (men enstaka exemplar kan bli jättestora).

Även om den ofta kallas för en svart tomat så är tomaterna inte särskilt svarta egentligen… De är snarare brunrödsvarta i skalet med rödare inre, ofta med grönare nacke. Men ack så goda! Förtjänar att ätas precis som den är, färsk. Möjligen i sallad med lite olivolja och flingsalt. Mums! 😀

Storleken och formen varierar på tomaterna men oftast har de lite grönare nacke.
Tomatväggen i augusti. Ungefär i slutet av augusti började Nyagous mogna här hos mig i zon 4.
Jag budgetodlade Nyagous: i snittblomshink med borrade håll några cm upp från botten i sidan (som en budgetversion av självvattnande kruka) med skylt av maskeringstejp och bra vattenfast tuschpenna.

Spretig information

Informationen om Nyagous är, milt sagt, spretig… Enligt vissa är det en tidig sort på 65 dagar, enligt andra är det en senare sort på 80 dagar (hos mig tog det minst 85 dagar). Enligt vissa kommer den från Australien, eller Molova (?), eller Ryssland, eller kanske Japan… Eller kanske från Ryssland men vidareförädlades i Japan. En del hänvisar till Reinhard Kraft i Tyskland. Oklart vad som faktiskt gäller (men sannolikt Ryssland eller Australien, fast vilket land som var ”först” törs jag inte säga).

Jag har odlat den i stor kruka vid tomatväggen, dvs i soligt söderläge i lä vid en ladugårdsvägg. Där upplevde jag den verkligen inte som särskilt tidig men den var absolut värd att väntas på. Tyvärr sprack många tomater i bladfästet pga kraftigt skiftande temperaturer men goda var de ändå. 😉 Och resten av tomatfrukten sprack inte, sådär lodrätt som andra sorter kan göra… Det var bara vid bladfästet.

Nyagous brukar inte spricka så lätt men denna sommaren var extrem…
Nyagous började spricka i bladfästet pga de extremt skiftande temperaturerna sommaren 2022. Här i zon 4 kunde det skilja hela 20 plusgrader från en dag till en annan.

Källor i urval:

https://www.runabergsfroer.se/?p=622

https://www.vertiloom.com/en/nyagous.html

http://tatianastomatobase.com/wiki/Nyagous

https://www.tomatofest.com/Nyagous_Tomato_Seeds_p/tf-0344.htm

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(4890)_Nyagous_Black.aspx

https://www.reimerseeds.com/nyagous-tomato.aspx

https://www.seedsavers.org/nyagous-organic-tomato

https://www.timstomatoes.com/product/nyagous-tomato-heirloom-organic/

Läs också Sortguide: Svarta tomater
Tomaterna Brandywine
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.