Hallontomaten Malinowy Kapturek

trollet

Hysteriskt produktiv

Malinowy Kapturek är en polsk medeltidig tomatsort med många fina egenskaper; den är motståndskraftig mot svampsjukdomar och tål dåligt väder bra. Här hos mig har det regnat i över en vecka men ändå har inte en endaste tomat spruckit på plantan, trots att den odlas utomhus i kruka (ej under tak). Imponerande! Men det som imponerar mest är produktiviteten. 😀

Den är nämligen hysteriskt produktiv! På en enda planta har jag räknat till över 450 tomater (då omogna) men enligt svensk återförsäljare så kan en planta ge ännu mer, fler än 600 tomater! Jodå! Den kallas inte för multiflora hos återförsäljarna men faller nästan in i den kategorin ändå tycker jag (fast klasarna är väl för ”luftiga” för att uppfylla den klassiska multifloradefinitionen antar jag).

Malinowy Kapturek.
Malinowy Kapturek i olika grader av mognad.
Jag skördar fortfarande av Malinowy Kapturek i slutet av september, här tillsammans med lite andra sorter som fortfarande orkar ge.

Egenskaper

Tomaterna är många men små, runda/rundovala, ibland vagt päronformade, och har vackert hallonrosa färg. En tomat väger ca 7-10 g. De sitter i ganska långa klasar, en klase kan bli 45-75 cm lång. Tomaterna sitter kvar bra på plantan men har inte så bra hållbarhet smakmässigt och blir snabbt övermogna så det gäller verkligen att skörda i tid då de är som godast och sötast. Fröfirmorna kallar den för mycket god och odlingsvärd och det stämmer men bara om du skördar i tid (övermogna tomater är ingen höjdare).

Plantan beskrivs som lågväxande av vissa källor, som högväxande av andra källor. Här hos mig har den blivit ca 110 cm hög så jag tolkar den som en halvhög busksort. Namnet betyder direktöversatt från polska ”hallonhuva” (typ hallonmössa) och sorten har hängt med sen före 2015 ungefär. Fastän den lovordats så mycket är den fortfarande rätt okänd men finns hos vissa svenska återförsäljare (även om polska, estniska och litauiska fröfirmor verkar ha marknadsfört den längre).

Smaken då?

Hur smakar den då, det spelar ju ingen större roll hur mycket tomater man får om de inte smakar nåt… 😉 Jag tycker att den smakar helt ok. Och jag är sträng i min bedömning och har ganska höga krav. 😉 Malinowy Kapturek kallas för hallontomat av vissa återförsäljare och jag antar att det är en kombination av den hallonrosa färgen på de små tomatfrukternas skal och kött OCH smaken: tomaterna har inte en klassisk tomatsmak utan det är snarare en syrligare, lite bärig tomatsmak. Mer syrligt söt än söt, men ändå bra. 🙂

Även om plantan står sig bra ute i odlingen över tid (den är fortfarande snygg nu i slutet av september till skillnad från många andra sorter) så tycker jag att tomaterna var mycket godare under högsommaren, när det var som varmast. Så odla den gärna i växthus eller i varmt läge. Att det GÅR att spara plantan länge betyder inte att tomatsmaken gynnas av det.

Tomatväggen i slutet av augusti, Malinowy Kapturek-plantan står i framkant i sista krukan till vänster.
Foto: Anna Zaar.

Källor i urval:

https://www.wexthuset.com/froer-lokar/froer/fro-till-tomater/froer-till-tomat-malinowy-kapturek

Tomatklubbens Medlemsblad 2022

https://seemnemaailm.com/se/vegetables/tomatoes/average-height-tomatos/tomato-malinowy-kapturek.html

Läs också: Söta Sungold F1 och Sunchocola F1 (och resten av Sun-serien)
Så får du sötare tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.