Chokladblomman det pratas så mycket om…

trollet

 

Det är först på senare år jag fått vett att börja uppskatta sommarblommor…

Länge har jag haft svårt att se vitsen med att köpa dyra ettåriga blommor när det finns så många vackra, ofta billigare, fleråriga växter… Ett av de undantagen som jag ändå unnat mig i år är chokladblomman

På latin heter chokladblomman Cosmos atrosanguineus ’Chocamocha’. Det sägs att den ska dofta choklad men jag tycker mer att den doftar ren kakao, och bara när det är varmt. Men vilken härlig doft!  Blommorna är varmt brunröda och ganska små men många. Plantan blir ca 50-60 cm hög och blommar från juli tills frosten tar den.

Från Mexico

Eftersom den kommer från Mexiko så älskar den sol och som med de flesta sommarblommor så blommar den glatt hela sommaren om den får tillräckligt med näring och de överblommade blommorna klipps av regelbundet. Chokladblomman är släkt med rosenskäran Cosmos bipinnatus och säljs ibland som perenn vilket är synd eftersom den inte klarar svensk vinter. Tydligen ska den gå att övervintra till nästa år om rotknölen förvaras frostfritt vintertid i torv, så jag ska göra ett försök.

More is more när det gäller chokladblomma.

Finns nu även som frö och knöl

Trots att den fått full sol så har min planta blivit ganska gänglig, rekommenderar därför att plantera den i en liiite djupare stadig kruka. Chokladblomma finns också att köpa som knöl från flera olika företag på nätet för den som vill ha många plantor till bra pris och gillar att odla själv. Den finns även att köpa som frö. Färdig planta brukar finnas på de flesta stora trädgårdskedjor.

Kärt barn har ju som bekant många namn och så även i detta fall, den kallas även för chokladskära, svartskära och mexikansk aster så prova att söka på de namnen om du tycker det är svårt att hitta plantskolor/butiker som säljer chokladblomma.

Chokladkrage doftar också!

En annan blomma som också doftar choklad är Chokladkrage, Berlandiera lyrata. Den är ettårig och blommar i början av sommaren med gula blommor med mörkare mitt. Jag har aldrig provat att odla den men kan tänka mig att den är fin att kombinera med den rödbruna Chokladblomman.

IMG_2465
Plantera din chokladblomma i en stadig kruka och var beredd på att stötta upp den lite vid behov.
Läs också: Anemon Wild Swan
Fler inlägg om fina favoritväxter

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.