Smaken av amerikanska blåbär

trollet
Ibland säger folk att de inte gillar amerikanska blåbär, för att de inte smakar som svenska blåbär. Och de tycker bättre om de svenska. Som ju ändå växer i skogen, så varför skulle man då odla de amerikanska…?

En del kunder i butik blir märkbart provocerade av amerikanska blåbär/hybridblåbär. De gillar dem inte alls eftersom de inte smakar som våra svenska. SÅKLART att de inte smakar likadant tänker jag, de är ju inte likadana. Det vore snarare konstigt OM de smakade samma… 😂 En del dissar blåbärstry av samma anledning och då blir det verkligen som att jämföra äpplen och päron för blåbärstry är ju inte ens ett blåbär (det är en kaprifolväxt).

Patriot, en lättodlad och frisk sort. God att blanda med andra bär.

Justera dina förväntningar

Jag tänker att mycket handlar om förväntningar (och vilseledande namn). Om du förväntar dig att något ska smaka på ett visst sätt och det inte gör det, ja då blir du besviken. Men med ett öppet sinne och andra förväntningar finns en hel värld av smaker att upptäcka. Det finns dessutom en väldigt stor bredd av smaker bland amerikanska blåbär… En del smakar lite blommigt, med en parfymliknande eftersmak (t ex Polaris). Andra har en lite mer exotisk och sötare, nästan bredblommig exotisk smak (som Pink Bonbons). Andra påminner mer om våra svenska blåbär med en finare balans mellan mildsötma och syra (som Emil och Putte). Justera dina förväntningar och våga prova.

Det ena utesluter ju inte heller det andra; jag menar inte att du ska ersätta de svenska blåbären med de amerikanska… Jag odlar flera olika sorters amerikanska blåbär (eftersom olika sorter har olika smaker och egenskaper) OCH plockar svenska blåbär i skogen. För de smakar olika och jag vill ju åt alla smaker. 🙂

Rosa amerikanska blåbäret Pink Bonbons börjar mogna.
Bären mognar lite i taget på Pink Bonbons. En sort som jag helst bara äter rakt av, direkt från busken precis som den är. Inget att göra paj på, men god att ha på frukostfilen.

Därför odlar jag amerikanska blåbär

Jag odlar amerikanska blåbär hemma för att de är så produktiva, det går väldigt snabbt att plocka så stora bär. Vi har dem som ”kompletteringsblandbär” här hemma, dvs vi använder dem inte på samma sätt som huvudingrediens som svenska blåbär i sylt/paj utan vi har dem ihop, blandade med hallon, vinbär och jordgubbar på morgonfilen, i smoothie eller som dekoration på muffins och tårtor. Vissa sorter är så söta att de bara funkar att ätas direkt, som färska. Andra går bättre att blanda med andra i bakningen. Det är väldigt olika från sort till sort. Olika sorter har olika egenskaper, därför odlar vi också många olika sorter. Både för pollineringens skull men också för att få en lång bärsäsong.

Förutom smak så är också skördetiden en viktig egenskap, om du kombinerar riktigt tidiga sorter med mellantidiga och sena sorter så får du längre skördesäsong. Jag vill inte ha alla bär på en gång för jag ids inte ta rätt på så mycket, då är det mer praktiskt att kombinera olika sorter så att vi får lite bär hela tiden, så att det alltid finns något att skörda till morgonfilen.

Amerikanska blåbär är toppen att blanda med andra sommarbär.

Än så länge odlar vi följande sorter, de flesta i ”blåbärstårtan” av pallkragar:

Konturerna av blåbärstårtan vintertid. Praktiskt att odla just surjordväxter i pallkrage (upphöjd bädd) tycker jag.
 • Bluecrop (i verandarabatten)
 • Brazelberry Pink Breeze
 • Duke (i verandarabatten)
 • Lucky Berry, frös ihjäl
 • Patriot
 • Pink Bonbons
 • Pink Lemonade, men den har inte gett nån skörd än
 • Polaris

Jag hoppas kunna komplettera med fler svenska sorter längre fram, särskilt Putte E och Emil E är jag riktigt sugen på… Och kom ihåg; en och samma sort kan smaka väldigt olika från år till år (och med olika odlingsteknik) så våga prova dig fram. 😉

Rosa blåbär Pink Bonbons, upp till höger Patriot nere till höger Brazelberry Pink Breeze. Olika sorter med olika smaker och olika egenskaper.
Sortguide: Pink Lemonade och andra rosa blåbär
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

2 Comments

 1. hej har hittat till din blogg för ett tag sedan och fastnat 🙂 jättetrevlig och informativ. PRECIS det du skriver i denna artikel känner jag med och jag har fått frågan ”du som bor mitt i skogen Zon 4 behöver väl inte odla blåbär”
  tack för en fin blogg keep up the good work mvh Tommy

  1. Tack snälla, vad roligt att du gillar att läsa. Vad glad jag blir! 😀 😀 😀
   (och lycka till med amerikanska blåbärsodlingen, det ena utesluter ju inte det andra… Plocka vilda blåbär gör man ju ändå. 😉 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.