Frökedja

trollet

Har du hakat på en frökedja nån gång?
Om inte är det dags att prova!

Den som är född på 80-talet eller tidigare minns kanske sin barndoms kedjebrev?
Frökedjor funkar på liknande sätt. Men är mycket roligare. 😉


Det går ut på att privatpersoner delar frön med varandra gratis i ett kedjebrev. Den enda kostnaden är porto för att skicka frökuvertet vidare i kedjan, och de frön du själv väljer att bidra med. En frökedja kan vem som helst starta, ofta görs det på sociala medier i odlingsgrupper med specifika fokusgrödor, t ex en tomatfrökedja, en chilifrökedja eller en grönsaksfrökedja. Ett härligt sätt att få vintern att gå lite fortare.

Såhär funkar det

En initivtagare frågar om det finns några intresserade i t ex en Facebook-grupp för chili-älskare, de som är intresserade hör av sig med sitt namn och sin postadress. Ofta är det av praktiska skäl ett begränsat antal deltagare på ca 10-20 personer så det gäller att svara snabbt om du vill vara med. (Fick du inte plats så kan du ju alltid starta en egen frökedja. 🙂 )

Initiativtagaren fyller ett kuvert med en adresslista och sina favoritfröer (och andra fröer som hen inte behöver själv längre) och skickar det till den första personen på listan. När den personen får kuvertet så plockar hen ut de påsar som verkar roliga, och stoppar i lika många egna påsar i kuvertet (eller ännu fler) stryker sin adress från adresslistan och skickar det vidare till nästa person på listan. Den enda kostnaden är alltså porto, och att skänka vidare valfritt frö enligt det förbestämda temat.

Kom ihåg att frökedjor bygger på solidaritet: skicka iväg en försändelse som du själv skulle vilja få. Riktigt lyckade frökedjor blir bättre och bättre (med fler fröer, fler sorter) ju längre de är i omlopp och är roliga för initiativtagaren att få tillbaka i slutet.

Praktiska tips

  • Ha ett begränsat antal deltagare, annars tar det jättelång tid för frökedjan att nå alla personer och i värsta fall hinner de inte använda fröerna den här säsongen utan får vänta till nästa.
  • Undvik att skicka frökedja när posten redan går på knäna, t ex runt Black Friday och före jul. Då slipper du onödiga förseningar.
  • Använd gärna postens tjänst Brev Skicka Lätt, då är brevet spårbart.
  • Anpassa utskickstiden efter vilket tema frökedjan har. Många chilisorter sås redan i december, en sådan frökedja är bra att börja med redan i slutet av sommaren om du vill vara säker på att alla deltagare ska hinna få den i tid.
Frö frö, mera frö…

#delafrödelamat

Jag brukar lyssna på odlingspodden Gröna Fingrar Svart Jord och hakade på deras senaste frökedja. Följ hastaggen #delafrödelamat om du vill se vad den innehöll. Den hade tema grönsaker och nyttoväxter (F1or förbjudna) så nu har jag fått chansen att prova på lite nya spännande sorter. Det roliga med frökedjor är att de vidgar vyerna litegrann: ofta dyker det upp roliga sorter som jag aldrig hört talas om förr… Jag ska t ex testa att odla både marmeladpumpa och en kulturarvssort av haverrot tack vare frökedjan. Det ska bli grymt kul och jag hade knappast hittat de fröerna på egen hand.

Själv kunde jag inte motstå frestelsen att skicka vidare några av mina egna favoriter, sånt som jag tycker att fler borde odla;
bl a tomater och den vita rödbetan Albina vereduna. 😉

Roligare post får man leta efter!

Bra budgetodling

Frö kan vara dyrt att köpa, att delta i en frökedja är ett fantastiskt bra sätt att få tag på frö billigt. Särskilt om du är med i en frökedja som innehåller lite av varje. Det är också ett tacksamt sätt att prova på att odla sånt du kanske inte hade odlat annars, eftersom du ju inte behöver ta en hel påse med frö utan bara kan välja att plocka ut så många frön du faktiskt kommer att odla.

Hur många gånger har man inte köpt en påse med t ex squash-frö och bara använt ett fåtal frön? Det räcker ju gott och väl med 1-3 plantor per säsong för mig, resten av påsen då? Den passar ju utmärkt att skicka vidare i en frökedja. 😀

Tre fynd från frökedjan som jag ser fram emot att testa nästa år för första gången.
För första gången ever i min fröpärm: gulbladig portlak.

Dags att vidga sina vyer

Att ha jobbat med växter i snart 10 år har satt sina spår rent mentalt; ett exempel på det är att det finns vissa växter jag helt enkelt bara vägrat att ta in i min trädgård eftersom jag har så risiga associationer till dem rent arbetsmässigt. Det kan vara växter som i butik har hög skötselnivå (hortensia, brrr…) ser törstiga och lidande ut fastän de inte är det (hej ormhassel) eller växter med gult bladverk som jag helt enkelt associerar med kvävebrist.

Tack vare frökedjan så kan jag också passa på att försöka lära mig omvärdera vissa grönsaker. Som gulbladig portlak till exempel! En sådan fröpåse hade jag aldrig ens kommit på tanken att köpa själv, men nu banne mig ska jag testa.
Den är ju inte perenn iaf, så oavsett hur det går så ska den ju ändå ätas upp… 😉

Läs också: Praktisk fröpärm
Fler inlägg om budgetodling

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.