Vill du lära dig att fröodla?

trollet

Kul kunskap

Det är fantastiskt roligt att fröodla. 😀 Att stå där i början av säsongen och så en näve frön för att sen i slutet av säsongen kunna skörda hundratals tillbaka känns så himla härligt! Nästan som magi. Då känner jag mig rik på riktigt. 😉 Och så är det kul att byta frö med andra odlare. Att lära sig odla frö är bra av många skäl; att köpa nytt frö varje år kan bli en dyr historia så varför inte lära sig odla eget? Bra budgetodling! Och den som odlar eget frö av samma sort i flera säsonger får dessutom bättre kvalitet på sina fröer än vad många fröfirmor kan erbjuda, med bättre anpassning efter just dina egna lokala odlingsförhållanden.

Dessutom är det många spännande gamla kulturarvssorter som inte finns i kommersiell produktion längre, enda sättet att vara riktigt säker på att kunna fortsätta odla dem är att fröodla dem själv.

Fröodlingskurs med Sesam

Fröodlarföreningen Sesam håller regelbundet fröodlingskurser runtom i landet för sina medlemmar. Bli medlem och gå en fröodlingskurs du också. 🙂 Lördag den 19 mars håller Olle Johansson och jag en fröodlingskurs i Uppsala i samarbete med Studiefrämjandet.

Hjärtat och kärnan i Sesam är just att medlemmarna lär sig att odla frö för att sedan kunna odla och erbjuda frö till andra medlemmar i årsboken. Fröodling är ett hantverk och därför har Sesam lånat beteckningarna från det gamla skråväsendet där varje växtslag motsvaras av ett skrå som består av en ålderman och gesäller. Olle är ålderman för kål- kålrot & rova och jag är ålderman för målla & spenat så vill du lära dig lite extra om just det så har du chansen nu. Läs mer och anmäl dig här.

I Sesam odlar vi inte bara frö utan också kunskap och gemenskap. 😉
Välkommen du också! 😀 😀 😀

Odlad mångfald av bondböna. Det finns många fina gamla sorter av bondböna kvar tack vare duktiga fröodlare.
Läs också: Fröodlar bondbönan Gubbestad
Poddavsnitt 13: Om frö
Fler inlägg om frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.