Hiss & Diss i grönsakslandet 2021

trollet

Hiss & Diss i grönsakslandet 2021

Det här året har verkligen bjudit på en riktig berg- och dalbana rent odlingsmässigt. Både vad gäller väder och förodling.

Förra vinterns försådder och vinterförvaring blev något av en katastrof: Först hunden i vinterförvaringsrummet i januari, sen kajan i såddrummet i mitten av mars. Voi voi. Jag svor så att självaste Kapten Haddock hade bleknat…Men våren bjöd iallafall på bra väder och försommaren var toppen. Grönsaksplantorna frodades.

Sammanfattningsvis tycker jag att odlingssäsongen varit, tja, konstig: Juni var varm, juli var torr, men augusti var kall med frostvarning här hos mig i zon 4. Tomaterna mognade ovanligt sent (även tidiga sorter) men det blev ett bra bär-år. Det mesta av skörden blev helt okej, men det var lite lurigt att passa på mognaden.

Hiss 😀 😀 😀

Bondbönan Crimson Flowered får väldigt vackra klarrosa blommor.

Bondbönor – Vilken bondbönsbonanza alltså…! Mest kulturarvssorter har det blivit; Arne, Edsbro, Gubbestad och Vattholma. Levererade gjorde de allihop men godast var nog Arne tror jag. Vackrast var Crimson Flowered.

Rosa potatis – Jag har egentligen aldrig varit nån större potatisodlare eftersom tomaterna alltid fått förkörsrätt… Men iår blev det flera sorter, varav två rosa: Heiderot och Mulberry Beauty. Väldigt vackra! Och kul med rosarött potatismos! Fast vanligt gula Jazzy blev nog godast, man äter ju inte bara med ögonen… 😉

Kål – Både spetskålen Kalibos och krusbladiga lila grönkålen Scarlet växte så det knakade!

Ramslöken – Den både lever och frodas. Hurra!

Rosa löken Keravel. Mums!

Lök – Egentligen har nog all lök blivit bra i odlingen iår… Både höstsättlöken Radar och den vårsatta löken har gett mycket bra och fått fin storlek. Men den rosa roscofflöken Keravel stack verkligen ut med sin milda, goda smak. Delikat! Den vill jag verkligen odla igen. Och igen och igen…

Kallsådd strandkål – De kallsådda strandkålsplantorna blev ganska små, men stadiga och tusen gånger bättre än de varmsådda. Egentligen ska man ju inte skörda strandkål alls de första åren, men ett blad gick av när jag planterade ut dem så det smakade jag på. Mums! En väldigt speciell, lite salt umami-kålsmak. Konsistensen på bladen är liksom lite matigare än vanlig kål, bladen är tjockare och köttigare. Var SÅÅÅ sugen på att äta mer, men det gäller att odla sitt tålamod i några år till innan det går att skörda nån större mängd.

Allåkerbär – Wow alltså! Jag odlar ju inte bara grönsaker i köksträdgården, även lite frukt och bär har smugit sig in med åren och allåkerbär är det allra godaste bäret jag någonsin ätit… Det har en helt unik liksom tropisk, exotisk, nästan tuttifruttismak. Och iår blev de både goda och många! 😀 😀 😀

Vitlöken Alexandra – Bulbiller åkte i jorden och de tog sig bra.

Bulbiller av vitlök Alexandra.

Fröodlingen – Den strukturerade fröodlingen av tomat och bondböna gick toppenbra. Faktiskt över förväntan! För att undvika korsningsrisk så har jag odlat majoriteten av sorterna jag tänkt spara frö ifrån separat utspridda från den ”vanliga” odlingen, och risken med det är ju som alltid att man missar vattningen… Men det har gått bra. Faktiskt. Så frö har det blivit. Förutom av enstaka tomatsorter som dog av svamp (VF) redan innan utplantering (Linda och Ida Gold).

Täckodling – Att täckodla med kirskål är faktiskt helt suveränt och nåt jag varmt kan rekommendera! Så länge du inte får med frön i toppen eller rotsystem (klipp regelbundet så hinner de inte gå i frö) så funkar det kalasbra. Hos oss växer det kirskål i skogsbrynet, och att klippa kirskål där regelbundet och lägga i pallkragsodlingen gör att jorden blir bättre och jag slipper vattna lika mycket och ofta. Så bra. Så himla supertoppenbra! 😀

Slut på gräsklipp? Använd kirskål. 🙂

Diss 🙁 🙁 🙁

Hunden och vinterförvaringsväxterna – När tre hundar blev en så fick den sista hunden fnatt och åt sig igenom en innervägg, in till mina vinterförvarade växter… Och saboterade rubbet. Buskar, träd, perenner plus krukorna de stod i blev det bara småsmulor kvar av… Persikor, aprikoser, äppelspön, kinesiska plommon, perenner som stjärnflocka och rabarber gick om intet. Värdet på förstörda växter och krukor blev över 10.000 kr när jag räknade ihop eländet. Noll ersättning från försäkringsbolaget.

Kajan i växtrummet – Tog sig in genom en takventil och flaxade runt och förstörde MASSOR av plantor i några timmar innan den upptäcktes. Jag fick så om en hel del, men vissa grejer var det för sent på våren för att så om: aubergine, paprika, chili mm… Andra saker, som majsen, hade jag slut på frö av. Trist.

Några sorter chilipeppar blev det ändå, trots lössens framfart.

Myrorna i ena pallkragen – Varför den ena tomatplantan växte mycket sämre och saktare än den andra begrep jag inte alls i början. De var ju samma sort, som vuxit jämnbra så länge. Odlats på samma sätt, gödslats på samma sätt, vattnats samtidigt osv… Jag fattade verkligen inte varför de betedde sig så olika. Tills jag upptäckte myrboet i hörnet vid den ena plantan. 😉

Lössen – Eftersom så många chiliplantor blivit förstörda av kajan så daltade jag lite extra med de som jag hade kvar. Några fick t ex bo under fiberduk i dubbel pallkrage lite onödigt länge. De som mådde bäst av det var dessvärre lössen.

Mössen – Att vinterförvara vissa lövfällande vedartade växter i frigolitkruka, kallt men skyddat i ladan har funkat fint förr. Så icke denna gång: mössen ringbarkade en del fruktträd för mig. Trist. Därför har jag jordslagit en del i pallkragarna denna vinter istället.

Ett armeringsjärn som vilar på kanterna av en pallkrage skyddar bättre än kompostgaller direkt mot marken. (fast du behöver inget lock förstås, det använder jag mest om där finns nyligen nergrävd bokashi)

Grannkatterna – Grönsaksodling och katter är ingen vidare drömkombination… Att lägga kompostgaller på naken jord hindrar dem förvisso från att använda pallkragsodlingen som kattlåda MEN då är det dubbla kompostgaller som gäller: bara ett galler täcker nämligen inte hela ytan i en stor pallkrage 120 x 80 cm. Numera använder jag lock eller armeringsjärn som ligger ovanpå kanterna på pallkragarna istället. Funkar ännu bättre.

Varmsådd strandkål – Ingen höjdare direkt. De varmsådda plantorna såg så bedrövligt eländiga ut i jämförelse med de kallsådda att de åkte i komposten faktiskt. Patetiskt var liksom bara förnamnet, tänk vilken skillnad det kan bli med olika odlingsteknik. Kallsådd strandkål gick ju däremot toppenbra.

Tomaterna – Första sådden av Ida Gold och Linda drabbades av svamp och åkte kvickt i brännbart. Linda fick på stammen, och Ida Gold fick vissnesjuka och skrumpnade ihop. Trots nytt frö, ny jord och nya ”krukor” som inte använts förut (ursköljda havremjölkskartonger). Trist, men vad gör man. Att odla är att förr eller senare drabbas av nånting… De andra tomatsorterna som stod i samma sektion i växtrummet (och samma jord) såg helt oberörda ut iallafall. Tur det. 🙂

Lila morötter – De ville inte alls. Trist. Men de runda, orange Pariser Markt gick bättre.

Karottmorot Pariser Markt 4

Sparris – Trots att plantorna verkar trivas så hann vi inte skörda oss en endaste liten sparris iår, den glömdes bara bort… Synd på så rara ärtor, som man brukar säga.

Strategi och tema för 2022

Jag älskar att odla men det kan ju lätt bli för mycket av det goda… Iallafall periodvis. Vår och sensommar är ju väldigt arbetsintensiva perioder i trädgården så därför strävar jag efter att försöka fördela arbetet så mycket som möjligt över resten av året, för att kunna njuta mer av odlingen (istället för att jobba ihjäl mig). Målet är fler timmar i hängmattan! Och det genom att:

 • Vinterså ännu mer = sparar plats inomhus (och kräver mindre skötsel m vattning och mindre avhärdning)
 • Fortsätta täckodla = spara bevattningstimmar
 • Fortsätta kompostera bokashin direkt på plats = spara tid (dvs inte spara ihop en tunna med bokashi vintertid som kräver en större arbetsinsats på våren, utan istället förgräva hål i pallkragarna redan på hösten och sen tömma bokashi där vintertid + på med tinad jord)
 • Mer solcellsbevattning = sparar arbetstimmar
 • Välja tåligare sorter/växtmaterial anpassat för vårt nordiska klimat (dvs skippa sydeuropeiskt svammel så gott det går) = snabbare skörd och sparar arbetstimmar

Framförallt är jag less på att binda upp växter om och om igen i det här blåsiga läget… Bättre att välja mer lågväxande busksorter en gång för alla. Att det GÅR att odla högväxande saker betyder inte att jag ids. Det ska ju vara lättskött också. Latsmart odling är den bästa odlingen.

Hoppas du får en jättefin odlingssäsong 2022! 😀 😀 😀
Vad gick bäst och sämst för dig iår?  Kommentera gärna och berätta!

Läs också: Hiss & Diss i grönsakslandet 2020
Fler inlägg om grönsaker

Annons

3 Comments

 1. Odlar mest tomater, och detta året var det vissa sorter som fick en ljus fläck på omogen frukt och sedan mjuknade hela och ruttnade… i en pallkrage fanns Mongolian Dwarf, Favorie de Bretagne och Yantarnyi varav den sista var den enda som bar frukt. De andra mjukna och ruttnade, fick inte en enda mogen från de plantorna ☹️ Utöver det blev det pistillröta på en del sorter.
  Gjorde ett misstag förra hösten att blanda ner en halv säck med eklöv som hade blivit stående i ett år i trädgården i två pallkragar. Trodde de skulle multna ner under vinter/vår, men nej….nu förstår jag vad som menas att just eklöv tar lång tid på sig att brytas ner Plantorna blev inte frodiga utan ganska glesa och ljusa i färgen. Inte mkt frukt heller.
  Satte ner ett par plantor av sub-arctic plenty i ett hörn i trädgården men de glömdes bort under torkan och blev inte roliga, de lyckades klämma fram två frukter var.
  Odlade många olika sorter, vilket var superkul!!(tycker jag, övriga i familjen bara suckade o himla med ögonen?)
  Har inte satt sista planen än för detta året, men hittills ser det ut att bli Betalux, Arctic Rose, Barrys Crazy Cherry, Jochalos, Venus, Maskotka, Tiny Tiger, Amethyst Jewel och ngn långlagring. Är jättesugen på ngn mer gul och det kanske blir en biff, men vi får se. Ska ju pröva pumpa, zucchini och aubergine oxå… o chilin är redan sådd

  Måste säga att jag lusläser det du skriver om tomater kan nog dvärgtomaterna utantill snart snöade fullständigt in på dem förra året! Men de är ju så behändiga att pyssla med och så goda

  1. Hej Katarina!

   Vad trist med de sjuka tomaterna, verkar som om de fått nån trist svampsjukdom… (Pistillröta är däremot en bristsjukdom) Men det fina med odling är ju just att det alltid kommer en ny säsong, med nya möjligheter! 😀 Alltid är det nåt som går sämre vissa år, och nåt annat som går bättre. Och ju mer man sår desto större chans att fler saker går bra. 😉

   Jag har inte heller bestämt mig helt över vilka tomatsorter jag ska satsa på iår, känner mig ovanligt velig. Men än finns tid att fundera lite till.

   Vad roligt att du har nytta av sortguiderna! De blir ju egentligen aldrig klara, eftersom det dyker upp nya sorter varje år.. En ny dvärgbusksort jag upptäckte nyligen är Little Sicily. Kanske testar jag den iår. Just dvärgbusktomaternas antal brukar ofta skena iväg lite här hemma, precis som du skriver så är de ju så små och behändiga. De gills nästan inte, får ju alltid plats en till nånstans. Och en till, och en till… Amehtyst Jewel som du nämnde har jag aldrig odlat själv men blev genast lite nyfiken. Ska genast googla, tack för tipset. 🙂 Och gott nytt odlingsår!

 2. Läser dina inlägg regelbundet och testar ofta efter dina rekommendationer, går oftast bra. Mindre bra 2021, jordgubbar som möglade, troligtvis pga halm jag hämtat på ett lokalt stall, de som inte fick halmtäckning klarade sig bra. Sjukt mycket fjärilslarver (minns inte namnet men många drabbades 2021) som åt på många tomater, fy vad trist! Blöt vår, fick punktvis sjötomt och magnolian och nya japanska lönnen dog! Den billiga lilla magnolian som stod upphöjt lite inslängd i en rabatt klarade sig dock. Persikan Frost fick inga persikor, lång täckning på våren men Ice Peach i växthuset som handpollinerats och fått stödvärme gav mängder med god frukt. Rensar nu fröer och skänker bort överflöd och skickar med jättesockerärtor som bonus, en måste glädja andra! Jajaja, i år har jag just fått lite lust så nu har jag läst mycket om dwarftomater och andra sorter och beställt hem nytt. Ska också bygga ett ”bönhus” då vi upptäckt goda sorter förra året så nu kör vi 2022!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.