Fem bra busktomater

trollet

Enkelt och gott

Ibland vill man inte hålla på och dalta med sin odling, ibland vill man bara ha tomater utan att behöva jobba ihjäl sig. Då är busktomater bra! De kräver minimalt med skötsel och är tåliga och produktiva. Här har jag listat fem bra busksorter som tillsammans ger dig mycket tomater under så lång tid som möjligt: två körsbärstomater, två mellanstora och en plommonpastasort som går att lagra.

Minigold – orange oval

Jag gillar smaken av Sungold F1 men jag gillar inte att den spricker lätt och har ett ganska gängligt, osnyggt växtsätt… Minigold smakar inte likadant (de är ju olika sorter) men smakar ganska likt och jag tycker att den är en fin ersättare. Jag har provat att odla den både i kruka i soligt, varmt skyddat läge och i dubbel pallkrage i soligt blåsigt läge här i zon 4, och den har alltid blivit god. En del odlar Minigold som dvärgbusktomat i liten kruka, det går det också men plantan ger betydligt mer och bättre tomater i stor kruka när den tillåts nå sin egentliga höjd. Den säljs både som högväxande och lite lägre, så var noga med att du väljer det format som du vill ha.

Tomaten Minigold.

Hos mig i blåsiga pallkragsodlingen brukar plantan bli ungefär meterhög och ger små goda tomater på ca 10 gram som är gulorange och runda eller ovala. Brukar inte behöva tjyvas och eftersom den inte är en F1hybrid så kan du spara sortäkta frö och bli självförsörjande på lång sikt. Bara fördelar. 😉

Sub-Arctic Plenty – jättetidig röd

En tålig kanadensisk toppensort som ger röda, mest runda tomater av lite varierande storlek, mellan 40-60 g. En väldigt tidig sort med en utvecklingstid på ca 58 dagar enligt svensk fröfirma som ändå lyckas ha bra smak minsann! Plantan blir ungefär meterhög. Tomaterna är många, det är verkligen en produktiv sort oavsett väder.

Plantan är kompakt och stadig, men behöver stöd ändå eftersom tomaterna är så pass många. En av mina favoritsorter, jag har odlat den i lite olika lägen här hemma och den levererar alltid oavsett hur blåsigt eller taskigt läge den hamnar i… Men sol är förstås ett absolut måste, som hos alla tomatsorter.

Röda Sub-Arctic Plenty och gula Yantarnyi.

Yantarnyi – tålig gul

Busktomaten Yantarnyi håller på att mogna.

Gammal, rysk busksort som blir ca 60 cm hög och ger gula (svagt orange) tomater med segt, gott skal. Tomaterna är runda och väger ca 40 g st. En tålig, tidig och produktiv sort som ger skörd oavsett väder. Smaken är ganska len och mild med ganska svag syra. Kanske inte världens mest spännande tomat rent smakmässigt men helt ok, jag brukar använda den i matlagningen. Den funkar i både sås, grytor och i en sallad, det är en bra allroundtomat (men ingen gourmetsort). En bra kvantitets-sort helt enkelt. Namnet stavas Янтарный på ryska, direktöversatt blir det bärnsten eller Amber-colored.

Vnuchenka – tidig röd

En rysk busksort som är både tidig, tålig och god. Ger röda, runda kärsbärstomater på ca 20 g. Inte sockersöta, men syrligt söta och smakrika med mycket tomatsmak. Sådär som ryska sorter ofta blir i vårt klimat med bra smakvolym. Kan få ganska tjockt skal om nätterna är kalla, men spricker inte i första taget. God både i sallad och på frukostmackan. Plantan blir mellan 50 cm-100 cm hög beroende på hur mycket jordvolym den får. Större kruka, ger större och högre planta. Större kruka brukar också resultera i ännu mer produktiv planta (men den ger bra oavsett).

Tidiga Vnuchenka.

Egentligen är den korrekta svenska stavningen Vnutjenka, men det brukar vara lättast att hitta frö genom att söka på den engelska stavningen Vnuchenka, eller den tjeckiska stavningen Vnučen′ka. Läs mer om Vnuchenka här.

Och så en lagringssort: Fiaschetto

Eller flera! För jodå, det finns faktiskt flera lagringssorter som är lågväxande. Både Fiaschetto och Zimnye Chudo är busksorter som inte blir lika högväxande som de flesta vintertomater brukar bli, utan de stannar runt 1 meter i höjd. Namnet Fiaschetto betyder liten flaska och den ger röda, mellanstora köttiga pastatomater som passar bäst i sås. De går att äta precis som de är också förstås men det fina med den här sorten är att den produktiv, ger hyfsat tidigt och är motståndskraftig mot flera trista svampsjukdomar.

Strikt definitionsmässigt så kommer piennolotomater från Neapel och Kampanien och vintertomater från Apulien så rent tekniskt är Fiaschetto en piennolotomat. Tyvärr är hållbarheten inte supertoppen, men den går att hänga upp och lagra i några månader iallafall… Om du vill lagra dina Fiaschetto-tomater så skörda vid torrt väder, och skörda dem inte fullmogna, utan skörda istället när 50%-70% av klasen är mogen så blir hållbarheten bättre. Häng upp flera kvistar i klase (så kallad al-piennolo) mörkt och svalt för bäst hållbarhet. Zimnye Chudo är en betydligt mer hållbar lagrings-busksort, men jag tycker att Fiaschetto är godare och mer produktiv. Läs mer om Fiaschetto här.

Piennolotomaten Fiaschetto, en busksort men med begränsad hållbarhet.
Läs också Sortguide: Piennolo & Vintertomater
Fler inlägg om tomater

Annons

2 Comments

  1. Hej! Hittade hit när jag sökte efter dom bästa busktomaterna och blev väldigt sugen på att testa minigold nästa år. Men vart hittar man frö?

    1. Jag köpte av Tomatklubben, Åke Truedssons tomatklubb (medlemskap krävs, men det är inte dyrt). Brukar också finnas hos Meraki Seeds. (Utbudet kan dock variera från år till år)
      Lycka till i fröjakten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.