#thinkoutsidethepallkrage

trollet
Uttrycket ’Think outside the box’ har nog de flesta hört talas om.
Varför inte testa att tillämpa det på odling i pallkragar?

Måste man odla i pallkrage egentligen? Nej, verkligen inte. Men det är väldigt roligt, särskilt för barn! Extra roligt blir det om du busar till det lite för en pallkrage behöver ju inte sättas ihop på det klassiska sättet, bygg vilka former du vill. Här kommer några exempel.

Jag får mycket inspiration från Pinterest, Instagram och sociala medier. Har du egna idéer? Lägg gärna upp dem på instagram under hashtaggen #thinkoutsidethepallkrage så att fler kan bli inspirerade att testa nåt nytt. 🙂

Stjärnan

Det går att forma en stjärna på många sätt men jag tycker att den femuddiga är snyggast. Och så lätt att göra! Jag använde 5 st klassiska stora pallkragar 120 x 80 cm som jag satte ihop på ett annorlunda sätt. De två korta bitarna satte jag ihop med varandra som ett litet v, de två stora bitarna satte jag ihop med varandra som ett stort V. Sen satte jag ihop dem. Gör 5 st likadana och ställ ihop dem med den lilla änden mot mitten.

Stjärna av 5 st vanliga stora pallkragar som monterats på ett annorlunda sätt.

Hjärtat

Hjärtat består av 2 st 120 cm bitar, 8 st 60 cm bitar och 2 st 80 cm bitar. Jag har inte lyckats lista ut hur jag ska kunna fästa ihop hjärtat i mittenspetsen än, för att kunna göra det behöver man förmodligen göra ett mycket större hjärta så att vinkeln ändras, eller tillverka en U-formad egen sprint.

Hjärta av pallkragar. Sätt ihop fyra hjärtan så har du bildat en ny form: en fyrklöver.

Blomman

Att bygga en blomma av pallkragar var liiite pilligare än jag först trodde. Jag använde 6 st klassiska stora pallkragar 120 x 80 cm som jag vred lite på snedden. Du kan såklart använda fler eller färre om du vill. Om ögonmåttet inte räcker till så mät diagonalen på pallkragarna (alla ska ha samma längd som sneda), och kom ihåg att hamra i sprinten SIST AV ALLT annars blir det svårt att forma pallkragarna som du vill.

Blomman består av vanliga stora pallkragar på snedden.

Båten -kort och lång

Mittenpartiet till båda båtarna består av en stor klassisk pallkrage 120 x 80 cm ihopsatt på traditionellt sätt. Ovanpå den sitter en liten klassisk pallkrage 80 x 60 cm ihopsatt på traditionellt sätt. Båda båtarna har alltså likadan bas, men olika långa ändar.

Till en långbåt behöver du: 3 st stora klassiska pallkragar 120 x 80 cm, och en liten klassisk pallkrage 80 x 60 cm. Ändarna på långbåten består av en stor klassisk pallkrage som bara har en kortsida kvar, långsidorna sitter ihop med varandra (du får alltså över två bitar 80 cm). Längden på långbåten är ca 3,50 m.

En kort båt bygger du på samma sätt, fast ändarna består enbart av totalt 6 st 80 cm bitar. Den korta båten blir ca 2, 60 m lång.

En lång båt och en kort båt. Samma bas, olika långa ändar bara.
En kort båt snart full med smultronplantor och ett avågat stuprör som skorsten.

Tårtan

Tårtans stora yttre sexkantiga ring består av 6 st långsidor av en stor pallkrage 120 cm. Tårtans inre femkantiga ring består av två lager: 10 st bitar 80 cm. (Du kan använda kortsidor av en stor pallkrage 80 cm eller 10 st långsidor av en liten pallkrage, de är ju också 80 cm).

Från början hade jag tänkt mig att både den yttre och inre ringen skulle ha sex kanter, men det blev för trångt för de amerikanska blåbärsplantorna i den yttre ringen så jag fick tänka om. Snyggast hade det nog blivit om båda ringarna haft samma form. Gör som du tycker blir bäst hemma hos dig. 🙂

En tårta av pallkragar fylld med amerikanska blåbärsbuskar och Lucky Berry.

Fler bilder och mer information hittar du på Instagram.
Följ #thinkoutsidethepallkrage om du vill se mer. 🙂

Läs också: Kryddkompass av pallkragar
Fler inlägg om att odla i pallkrage

Annons

2 Comments

  1. Hej Maria!

   Jag vet inte exakt hur lång/bred stjärnan blev för jag mätte den aldrig… Men kryddkompassen är ju byggd på ungefär samma sätt så de borde ha UNGEFÄR samma bredd tänker jag, och den är ca 360 cm bred. (sannolikt är stjärnan lite mindre/kortare). Om du tycker att det är för stort så kan du göra en liten stjärna istället för en stor (med små pallkragar istället för stora).

   Här hittar du kryddkompassen om du vill jämföra formerna:
   https://www.tradgardstrollet.se/2020/12/01/kryddkompassavpallkragar/

   Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.