Sortguide: Rosa Vinbär

trollet

Kanske den kortaste sortguiden hittills…

Jodå, det finns både svarta, röda, gröna, bruna, vita, spräckliga och rosa vinbär! De vanligaste i trädgårdsbutikerna är de röda och de svarta, men det skadar inte att hålla ögonen öppna och spana efter roligare färger… Numera har växtförädlarna också lyckats ta fram rödbladiga vinbärssorter, men mer om det en annan gång.

Just rosa vinbär finns det ganska få sorter av, så nån längre läsning bjuder jag dessvärre inte på denna gång men det kan ju ändå vara kul att ha koll på de som faktiskt finns, så vet du vad du ska fråga efter i butiken.

Snopen vår

På trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö i våras hade jag planerat att köpa den rosa sorten ’Aili’. Den beskrivs som mer svagväxande och härdigare än andra rosa vinbärssorter, med vackert ljusrosa bär med låg vinsyrlighet. Tänk vad fint att kunna dekorera kakor och muffins med vinbär i massa olika färger tänkte jag… Sen kom coronan. Mässan blev inställd. Snopet. Så nu har jag fått nöja mig med att snoka runt efter fler sorter… Och fler har jag hittat! Men mycket har varit slutsålt i trädgårdsbutikerna… Så jag får nog vackert vänta till nästa vår och hålla tummarna för att mässan blir av då.

Sortguide: Rosa Vinbär

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som är hyfsat lätta att få tag på är markerade med ***.

Aili

Vanligare i Finland än i Sverige, lanserades som nyhet våren 2020. Den finska växtzonangivelsen är I-IV, för att få motsvarande växtzon i Sverige så får man plussa på en eller två zoner så sannolikt klarar den svensk zon I-V (VI). Smaken beskrivs som mildare än röda vinbär men ursprunget är okänt.

Currant Rosa Sport

Rosa Sport är en produktiv sort som ger skörd i juli. Blir 140-160 cm hög och 80-100 cm bred. Namnet är ett registrerat varumärke framtaget av schweiziska företaget Lubera. Zon okänd, jag har inte hittat någon som helst information om hur pass många minus celsius som den här sorten klarar, men Lubera har sina provodlingar i Buchs, Schweiz och i Bad Zwischenahn, Tyskland. I Buchs verkar den kallaste snittemperaturen vintertid ligga på ca 3 minusgrader, och i Bad Zwischenahn har de ännu varmare vintrar, ca -1 så osäkert om den här sorten är härdig i svenskt klimat.

Gloire de Sablon

Väldigt gammal sort med franskt ursprung. Ovanlig och ganska svår att få tag på, bären är så ljusrosa att den nästan gränsar till vitt som övermogen. Dyker ibland upp i sortimentet hos engelska plantskolor men är ovanlig även där. Gloire de Sablon blir ca 120 cm hög och lika bred, beskrivs som mycket produktiv, bären mognar i mitten av juli och ger skörd i ett par veckor framåt. Sorten beskrivs också som motståndskraftig mot sjukdomar. Namnet betyder, lite löst översatt från franska, typ sandens ära. Eller så betyder det Sablons ära (Sablon ligger i Frankrike). Den sägs vara härdig, men exakt hur många minus celsius den faktiskt klarar har jag tyvärr inte hittat någon exakt uppgift om hos svenska åetrförsäljare men enligt amerikanska plantskolor så ska den klara ca 18-23 minusgrader.

Pink Champagne***

Zon I-II (III). Gammal sort som har odlats sen i början av 1900-talet USA (den lär finnas omnämnd i William Prince’s Long Islands New York Nurserys plantskolekatalog). Den allra vanligaste sorten av rosa vinbär som brukar vara lättast att få tag på i Sverige. Det är sällan de stora trädgårdskedjorna säljer den, men privata handelsträdgårdar tar ibland in den i sitt sortiment. Finns både på den amerikanska och europeiska marknaden.

Och så några lurifaxer…

En sort som ibland beskrivs som mörkrosa och ibland som röd är sorten Rosetta. Personligen tycker jag att den är mycket mer röd än rosa så därför har jag valt att inte inkludera den här. En annan sort som ibland listas som rosa är Laxton’s nr 1. Även den bedömer jag som mer röd än rosa… Mer information om dem hittar du i Sortguide: Röda Vinbär.

Den här felmärkta plantan hade jag turen att hitta i en butik, men vilken sort det är vete sjutton… Sannolikt är det Pink Champagne men helt säker är jag inte.
Läs också Sortguide: Vita jordgubbar

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.