Sortguide: Rosa Vinbär

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor

Kanske den kortaste sortguiden hittills…

Jodå, det finns både svarta, röda, gröna, bruna, vita, spräckliga och rosa vinbär! De vanligaste i trädgårdsbutikerna är de röda och de svarta, men det skadar inte att hålla ögonen öppna och spana efter roligare färger… Numera har växtförädlarna också lyckats ta fram rödbladiga vinbärssorter, men mer om det en annan gång.

Just rosa vinbär finns det ganska få sorter av, så nån längre läsning bjuder jag dessvärre inte på denna gång men det kan ju ändå vara kul att ha koll på de som faktiskt finns, så vet du vad du ska fråga efter i butiken.

Snopen vår

På trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö i våras hade jag planerat att köpa den rosa sorten ’Aili’. Den beskrivs som mer svagväxande och härdigare än andra rosa vinbärssorter, med vackert ljusrosa bär med låg vinsyrlighet. Tänk vad fint att kunna dekorera kakor och muffins med vinbär i massa olika färger tänkte jag… Sen kom coronan. Mässan blev inställd. Snopet. Så nu har jag fått nöja mig med att snoka runt efter fler sorter… Och fler har jag hittat! Men mycket har varit slutsålt i trädgårdsbutikerna… Så jag får nog vackert vänta till nästa vår och hålla tummarna för att mässan blir av då.

 

Sortguide: Rosa Vinbär

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som är hyfsat lätta att få tag på är markerade med ***.

Aili

Vanligare i Finland än i Sverige, lanserades som nyhet våren 2020. Den finska växtzonangivelsen är I-IV, för att få motsvarande växtzon i Sverige så får man plussa på en eller två zoner så sannolikt klarar den svensk zon I-V (VI). Smaken beskrivs som mildare än röda vinbär men ursprunget är okänt. Plantan blir ca 1,2 m hög och ger ljusrosa bär i långa klasar med söt mild smak i augusti. Köp Aili hos Cramers Blommor

Currant Rosa Sport

Rosa Sport är en produktiv sort som ger skörd i juli. Blir 140-160 cm hög och 80-100 cm bred. Namnet är ett registrerat varumärke framtaget av schweiziska företaget Lubera. Zon okänd, jag har inte hittat någon som helst information om hur pass många minus celsius som den här sorten klarar, men Lubera har sina provodlingar i Buchs, Schweiz och i Bad Zwischenahn, Tyskland. I Buchs verkar den kallaste snittemperaturen vintertid ligga på ca 3 minusgrader, och i Bad Zwischenahn har de ännu varmare vintrar, ca -1 så osäkert om den här sorten är härdig i svenskt klimat.

Gloire de Sablon

Väldigt gammal sort med franskt ursprung som verkar kunna dateras till 1858. Ovanlig och ganska svår att få tag på, bären är så ljusrosa att den nästan gränsar till vitt som övermogen. Dyker ibland upp i sortimentet hos engelska plantskolor men är ovanlig även där. Gloire de Sablon blir ca 120 cm hög och lika bred, beskrivs som mycket produktiv, bären mognar i mitten av juli och ger skörd i ett par veckor framåt. Sorten beskrivs också som motståndskraftig mot sjukdomar. Namnet betyder, lite löst översatt från franska, typ sandens ära. Eller så betyder det Sablons ära (Sablon ligger i Frankrike). Den sägs vara härdig, men exakt hur många minus celsius den faktiskt klarar har jag tyvärr inte hittat någon exakt uppgift om hos svenska återförsäljare men enligt amerikanska plantskolor så ska den klara ca 18-23 minusgrader. Kanske är Gloire de Sablon och Perleribs en och samma sort, eller så är den ena en mutation av den andra.

Perleribs

Beskrivs ibland som en gammal dansk sort av vissa källor, enligt andra är det sannolikt samma sort som Gloire de Sablon som verkar vara från Frankrike. Eller så har alla rätt, kanske kom den från Frankrike till Danmark? Eller tvärtom? (Egentligen har ju inte växter någon nationalitet men det kan ju ändå vara intressant att känna till de länder sorten är kopplad till för att lättare kunna söka rätt på mer information.) Sorten verkar iallafall kunna spåras till 1869, då J. A Dybdahl tog emot två sådana plantor från Maurer (namn på person eller plantskola?) till Landbohøjskolens Have i Danmark. Dybdahl beskrev sorten i skrift 1879.
Perleribs beskrivs som en ganska instabil sort, som kan ha ett ganska skiftande utseende… Bären kan vara vita med röda ränder, nästan helvita med enstaka röda ränder, rosa, rosa med röda ränder eller nästan helröda. Smaken beskrivs som söt och god, verkar mäta över 12% i sockerhalt. Bären verkar vara små, men goda. Och det verkar som om sorten fortfarande finns i odling vid genbanken Pometet i Danmark men jag har inte sett den handeln. Nånsin. Tills jag blev tipsad av Adam om att den går att beställa från Tyskand. (Tack snälla Adam för tipset! 🙂 )

Pink Champagne***

Zon I-II (III) men går att odla i Gävletrakten. (Enstaka återförsäljare anger zon IV.) Gammal sort som har odlats sen i början av 1900-talet USA (den lär finnas omnämnd i William Prince’s Long Islands New York Nurserys plantskolekatalog). Den allra vanligaste sorten av rosa vinbär som brukar vara lättast att få tag på i Sverige. Det är sällan de stora trädgårdskedjorna säljer den, men privata handelsträdgårdar tar ibland in den i sitt sortiment. Finns både på den amerikanska och europeiska marknaden. Ger långa klasar av ljust rosa bär som mognar i juli. Sötsyrlig sort som jag verkligen gillar. Om du gillar sötsött så är den kanske inget för dig, men jag tycker att den är syrligt god. Påminner nästan lite mer om vita vinbär i smaken än röda vinbär tycker jag. Plantan blir ca 1,2 m hög och verkar vara motståndskraftig mot mjöldagg. Köp Pink Champagne hos Cramers Blommor

Rosa vinbär Champagne (sannolikt samma som Pink Champagne). Goda!

Och så några lurifaxer…

En sort som ibland beskrivs som mörkrosa och ibland som röd är sorten Rosetta. Personligen tycker jag att den är mycket mer röd än rosa så därför har jag valt att inte inkludera den här. En annan sort som ibland listas som rosa är Laxton’s nr 1. Även den bedömer jag som mer röd än rosa… Mer information om dem hittar du i Sortguide: Röda Vinbär.

Den här felmärkta plantan hade jag turen att hitta i en butik, men vilken sort det är vete sjutton… Sannolikt är det Pink Champagne men helt säker är jag inte.

Källor i urval:

https://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=649_60

http://www.biodiverse.dk/loci/loci2007/Perleribs.pdf?fbclid=IwAR2wiQC3cNZcLGVbeGInJKVxtyhcPzPyskpksYpszKv51nBO6z4yu0AfZMc

https://lbst.dk/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Filer/Landbrug/Genetiske_ressourcer/2016_-_Baer_brochure_-_Ans.11.pdf

Läs också Sortguide: Vita jordgubbar
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

One Comment

  1. Bruna vinbär vill jag veta mer om, det hade jag inte hört om.

    Tack för fin sortguide. Blir också sugen på att testa att fröså vinbär. Om jag får frön från mina vita så kanske någon planta blir rosa om jag har tur 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.