Sortguide: Vita Vinbär

trollet
De flesta har rätt bra koll på röda och svarta vinbär, men det finns många fler färger att njuta av: rosa, gröna och så min favorit: vita.

Själv är jag väldigt förtjust just i vita vinbär eftersom jag får ha dem helt för mig själv, varken fåglarna eller min lilla bärdammsugare till son verkar förstå att de är mogna. Perfekt tycker jag och mumsar glatt i mig dem ifred. Och så är de så snygga att dekorera kakor och tårtor med.

Även om vita vinbär ibland sägs smaka som röda vinbär så upplever jag dem som sötare, och vi äter ju med ögonen också. Och en tårta piffad med både svarta, röda och vita vinbär smakar liksom liiite godare än om den bara haft en färg på toppen. 😉

Nästan övermogna vita vinbär av sorten Gullan.

Vita vinbär beskärs som röda vinbär

Vita vinbär är resultatet av en skalmutation hos röda vinbär, en slags albinoform som varierar i färg mellan gulvitt och nästan genomskinligt vita. De beskrivs ofta som ett riktigt gourmetbär och var vanliga i svenska trädgårdar för 60 år sen, nu har de sakta börjat göra sin comeback.

Vita och rosa vinbär beter sig som röda vinbär och de beskärs likadant: ta bort 1-2 grenar om året nere vid marknivå. På en ung buske kan du ta bort en gren vartannat år, på en äldre uppvuxen planta skulle jag beskära bort 2 grenar om året. De grenar som är ganska unga, typ 2-5 år gamla, brukar ge bäst skörd så det gäller att hålla efter busken så att den inte har för många gamla trötta grenar som inte ger bra bär.

Sortguide Vita Vinbär

De sorter som jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lättast att få tag på i handeln är markerade med ***. Av lite diffusa nationalromantiska skäl odlar jag sorten Gullan här hemma och är verkligen mycket nöjd, den rekommenderas varmt!

 • Blanka / Blanca – Ganska ovanlig sort i Sverige, betydligt vanligare i England och USA (odlas bl a i Iowa och Minnesota). Jag har inte hittat några uppgifter på svenska sidor om zon men enligt amerikanska återförsäljare ska sorten klara ca 30 minusgrader. Plantan blir ca 1,5 m hög och lika bred. Bären mognar ganska sent på säsongen, i augusti. Blanka är en hyfsat ny sort och beskrivs som motståndskraftig mot sjukdomar, men exakt vilka sjukdomar är svårare att få reda på. Smaken lär vara söt och bären är stora, gulvita och nästan självlysande i dagsljus. Enligt vissa källor kommer sorten från Slovakien.
 • Gullan – Zon 1-4 (5). Produktiv sort som ger syrliga bär och har ett medelkraftigt växtsätt. Gullan är resultatet av en korsning mellan två olika röda vinbär; Rote Spätlese och Red Lake. Sorten släpptes kommersiellt 1980 och har tagits fram på Alnarp, än så länge är Gullan det enda vita vinbär som är framförädlat i Sverige och ingår i den nationella genbanken. Ger plattrunda bär i juli (redan den 20 juli i skåne, för att vara exakt) som egentligen har färglöst skal men eftersom fröna är gula så får bären ett vitgulaktigt utseende. Får långa klasar med ca 20 bär i varje klase. Plantan blir ca 1,5 m hög.
 • Vita Holländska*** – Zon 1-5 (6). Ganska gammal, produktiv sort som ger gulvita bär i juli-augusti. Sorten omnämns i trädgårdslitteratur redan 1872. Smaken beskrivs av de flesta återförsäljare som milt sötsyrlig. Plantan har ett upprätt, kraftigt växtsätt och kan bli ca 1, 5 m hög och blir ca 2 m bred.
 • Vita Långklasiga / Weisse Langtraubige – Zon 1-5. Mognar i juli och blir ca 1-1,5 m hög. Sorten beskrivs ofta som kraftigväxande och bären som söta och milda. Bären är inte jättestora men de är många, och sitter i väldigt vackra, långa klasar så den gör verkligen skäl för sitt namn. Trevlig sort att spaljéra. 🙂 Ganska vanlig sort som brukar vara hyfsat lätt att få tag på.
 • Vit Jätte E*** – Zon 1-3 (4). En licensbelagd, mycket produktiv sort som mognar sent på säsongen, ungefär 1-2 veckor efter de andra vita vinbärssorterna. Blir ca 1,5 m hög men ca 2 m bred. Beskrivs som mer starkväxande än andra vita sorter som kräver lite mer plats i trädgården. Ger skörd som ganska ung planta och rekommenderas därför till yrkesodling. Finns som E planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.
 • Vit Versaille /Vit Versailler /Versailles Blanche /Weisse Versailles – Zon 1-2. Frisk sort som mognar i juli och ger bär med sötsyrlig smak. Blir ca 1,2-1,5 m hög. Verkar vara en ganska gammal sort som funnits både här och där i Europa.
 • White Pearl – Zon I-3 (4). Tidig sort som blir ca 1,2 m hög och ger söta bär. Mognar enligt läsare i juni, enligt andra källor i början av juli (sannolikt beror det på var i landet den odlas). Beskrivs som mycket söt och god.

Och så ännu fler…

Som vanligt har jag hittat långt fler sortnamn, men eftersom jag inte hittat någon matnyttig information om dem så är de inte inkluderade i sortguiden: Diamond, Gonduin à Fruit Blanc, Imperial/Imperial Blanc, Lepaan Valkea, Piikiön Helmi/Spikens Pärla, Transparent/Transparent Blanc/Genomskinliga, Smolyaninskaya, Werdavia, Vita Kejsarvinbär, Zitavia mfl. Vet du något mer om dessa sorter? Höjd eller bredd, vilken växtzon de klarar eller om de smakar sött, surt eller sötsyrligt? Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Läs också Sortguide: Persika

3 Comments

 1. Vad roligt att du lyfter fram Gullan. Jag har också den och tycker att den är sötare än de röda som jag har. Den är ett minne och jag ser den aldrig i sortsammanställningar, så jag har trott att den var bortglömd. Fick den för många år sedan, när de röjde ett fält i Alnarp.

 2. White Pearl. Har den i zon 4. Produktiv. Mycket goda söta bär. Mycket godare än Holländska vita som jag också har. 1,2m höga, rätt smala buskar. Mognar i mitten på juni.

  1. Vad kul, tack snälla för all information. Ska komplettera listan med den bums. 😀
   Var fick du tag på White Pearl, utomlands eller av svensk återförsäljare? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.