Sortguide: Vita Vinbär

trollet

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

De flesta har rätt bra koll på röda och svarta vinbär, men det finns många fler färger att njuta av: rosa, gröna, bruna och så min favorit: vita.

Själv är jag väldigt förtjust just i vita vinbär eftersom jag får ha dem helt för mig själv, varken fåglarna eller min lilla bärdammsugare till son verkar förstå att de är mogna. Perfekt tycker jag och mumsar glatt i mig dem ifred. Och så är de så snygga att dekorera kakor och tårtor med.

Även om vita vinbär ibland sägs smaka som röda vinbär så upplever jag dem som sötare, och vi äter ju med ögonen också. Och en tårta piffad med både svarta, röda och vita vinbär smakar liksom liiite godare än om den bara haft en färg på toppen. 😉

Nästan övermogna vita vinbär av sorten Gullan.

Vita vinbär beskärs som röda vinbär

Vita vinbär är resultatet av en skalmutation hos röda vinbär, en slags albinoform som varierar i färg mellan gulvitt och nästan genomskinligt vita. De beskrivs ofta som ett riktigt gourmetbär och var vanliga i svenska trädgårdar för 60 år sen, nu har de sakta börjat göra sin comeback.

Vita och rosa vinbär beter sig som röda vinbär och de beskärs likadant: ta bort 1-2 grenar om året nere vid marknivå. På en ung buske kan du ta bort en gren vartannat år, på en äldre uppvuxen planta skulle jag beskära bort 2 grenar om året. De grenar som är ganska unga, typ 2-5 år gamla, brukar ge bäst skörd så det gäller att hålla efter busken så att den inte har för många gamla trötta grenar som inte ger bra bär.

Sortguide Vita Vinbär

De sorter som jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lättast att få tag på i handeln är markerade med ***. Av lite diffusa nationalromantiska skäl odlar jag sorten Gullan här hemma och är verkligen mycket nöjd, den rekommenderas varmt!

 • Blanka / Blanca – Ganska ovanlig sort i Sverige, betydligt vanligare i England och USA (odlas bl a i Iowa och Minnesota). Jag har inte hittat några uppgifter på svenska sidor om zon men enligt amerikanska återförsäljare ska sorten klara ca 30 minusgrader. Plantan blir ca 1,5 m hög och lika bred. Bären mognar ganska sent på säsongen, i augusti. Blanka är en hyfsat ny sort och beskrivs som motståndskraftig mot sjukdomar, men exakt vilka sjukdomar är svårare att få reda på. Smaken lär vara söt och bären är stora, gulvita och nästan självlysande i dagsljus. Enligt vissa källor kommer sorten från Slovakien.
 • Currant Standard Ribest Blanchette – Produktiv sort som ger stora vinbär i långa klasar i slutet av juni-början av juli. Blir 140-160 cm hög och ca 80-100 cm bred. Smaken beskrivs som mycket söt med låg syra. Sorten lär vara en av få vita vinbär som är motståndskraftig mot svampsjukdomar. Namnet är ett registrerat varumärke framtaget av Markus Kobelt på det scweiziska företaget Lubera. Zon okänd, jag har inte hittat någon som helst information om hur pass många minus celsius som den här sorten klarar, men Lubera har sina provodlingar i Buchs, Schweiz och i Bad Zwischenahn, Tyskland. I Buchs verkar den kallaste snittemperaturen vintertid ligga på ca 3 minusgrader, och i Bad Zwischenahn har de ännu varmare vintrar, ca -1 så osäkert om den här sorten är härdig i svenskt klimat.
 • Currant Standard Ribest Glasperle – En mycket produktiv, sen sort som mognar i augusti med extremt långa klasar av vita vinbär med mild smak. Blir 140-160 cm hög och 100-120 cm bred. Väldigt vacker sort, bären ser verkligen väldigt vita ut, nästan som glas. Namnet är ett registrerat varumärke framtaget av Markus Kobelt på det scweiziska företaget Lubera. Zon okänd, jag har inte hittat någon som helst information om hur pass många minus celsius som den här sorten klarar, men Lubera har sina provodlingar i Buchs, Schweiz och i Bad Zwischenahn, Tyskland. I Buchs verkar den kallaste snittemperaturen vintertid ligga på ca 3 minusgrader, och i Bad Zwischenahn har de ännu varmare vintrar, ca -1 så osäkert om den här sorten är härdig i svenskt klimat.
 • Gullan – Zon 1-4 (5). Produktiv sort som ger syrliga bär och har ett medelkraftigt växtsätt. Gullan är resultatet av en korsning mellan två olika röda vinbär; Rote Spätlese och Red Lake. Sorten släpptes kommersiellt 1980 och har tagits fram på Alnarp, än så länge är Gullan det enda vita vinbär som är framförädlat i Sverige och ingår i den nationella genbanken. Ger plattrunda bär i juli (redan den 20 juli i skåne, för att vara exakt) som egentligen har färglöst skal men eftersom fröna är gula så får bären ett vitgulaktigt utseende. Får långa klasar med ca 20 bär i varje klase. Plantan blir ca 1,5 m hög. Köp Gullan hos Cramers Blommor
 • Imperial / Imperatorskaja Belaja /Imperial Blanc – Zon okänd. Produktiv sort som mognar i mitten av säsongen och rekommenderas för kommersiellt bruk. Ganska gammal sort som döptes av S. Willard 1890 i New York. Beskrivs som motståndskraftig mot många svampsjukdomar, bl a mjöldagg.

  Leepan Valkea, börjar bli liiite övermogen runt 10 aug i Gävletrakten.
 • Leepan Valkea – Zon okänd men går att odla i Gävletrakten, sannolikt mycket härdig. Produktiv sort med sötsyrlig smak. Produktiv, ger många och ganska långa klasar men inte så stora bär. Mild, men ändå syrlig god smak. Jag tyckte den var godare än Piikiön Helmi. Lång skördetid på 4-6 veckor.
 • Piikkiön Helmi/Spikens Pärla – Zon 1-5. Ganska ny sort från Finland som beskrivs som produktiv med långa bärklasar och med god smak. Lång skördetid på 4-6 veckor. Sorten verkar stortrivas som provodlad i Öjebyn.
 • Primus – Zon okänd. Togs fram 1977 i Bojnice, Slovakien av J. Cvopa. Sorten beskrivs som sen, kraftigväxande och mycket produktiv. Den är motståndskraftig mot många svampsjukdomar och är lätt att känna igen eftersom den får klarröda årsskott. En av föräldrarna till Primus är det röda vinbäret Red Lake.
 • Swedish 1301 – Fascinerande nog nämns inte den här sorten på någon av alla de svenska sidor om vinbär jag hittat, bara på amerikanska… Togs fram på Swedish University of Agricultural Sciences i Kristianstad (SLU?) och beskrivs som en sen, men mycket produktiv sort som rekommenderas för kommersiellt bruk. Motståndskraftig mot vissa svampsjukdomar. Zon okänd, gissningsvis zon 1 (eller möjligen 2) eftersom Kristianstad ligger i södra delen av Sverige.
 • Vita Holländska*** /Witte Hollander /White Dutch – Zon 1-5 (6). Ganska gammal, produktiv sort som ger gulvita bär i juli-augusti. Sorten omnämns i trädgårdslitteratur redan 1872. Smaken beskrivs av de flesta återförsäljare som milt sötsyrlig. Plantan har ett upprätt, kraftigt växtsätt och kan bli ca 1, 5 m hög och blir ca 2 m bred. Köp Vita Holländska hos Wexthuset
 • Vita Långklasiga /Weisse Langtraubige – Zon 1-5. Mognar i juli och blir ca 1-1,5 m hög. Sorten beskrivs ofta som kraftigväxande och bären som söta och milda. Bären är inte jättestora men de är många, och sitter i väldigt vackra, långa klasar så den gör verkligen skäl för sitt namn. Trevlig sort att spaljéra. 🙂 Ganska vanlig sort som brukar vara hyfsat lätt att få tag på.
 • Vit Jätte E*** – Zon 1-3 (4). En licensbelagd, mycket produktiv sort som mognar sent på säsongen, ungefär 1-2 veckor efter de andra vita vinbärssorterna. Blir ca 1,5 m hög men ca 2 m bred. Beskrivs som mer starkväxande än andra vita sorter och kräver lite mer plats i trädgården. Ger skörd som ganska ung planta och rekommenderas därför till yrkesodling. Finns som E planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Togs fram av Åke Truedsson på 80-talet och skänktes senare till SLU Balsgård. Köp Vit Jätte E hos Cramers Blommor
 • Vit Versaille /Vit Versailler /Versailles Blanche /Weisse Versailles – Zon 1-2. Frisk sort som mognar i juli och ger bär med sötsyrlig smak. Blir ca 1,2-1,5 m hög. Verkar vara en ganska gammal sort som funnits både här och där i Europa.
 • White Pearl – Zon I-3 (4). Tidig sort som blir ca 1,2 m hög och ger söta bär. Mognar enligt läsare i juni, enligt andra källor i början av juli (sannolikt beror det på var i landet den odlas). Beskrivs som mycket söt och god.
 • Zitavia – Zon 1-5. Ger gulvita (nästan gulvitrosa bär som övermogna) i långa klasar med sötsyrlig smak. Ger skörd i juli ungefär. Blir ca 1,2-1,5 m hög och rätt bred. beskrivs som motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka. Köp Zitavia hos Cramers Blommor

Och så ännu fler…

Som vanligt har jag hittat långt fler sortnamn, men eftersom jag inte hittat någon matnyttig information om dem så är de inte inkluderade i sortguiden: Diamond, Gonduin à Fruit Blanc, Transparent/Transparent Blanc/Genomskinliga, Smolyaninskaya, Werdavia, Vita Kejsarvinbär mfl. Vet du något mer om dessa sorter? Höjd eller bredd, vilken växtzon de klarar eller om de smakar sött, surt eller sötsyrligt? Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Läs också Sortguide: Persika

Annons

10 Comments

 1. Vad roligt att du lyfter fram Gullan. Jag har också den och tycker att den är sötare än de röda som jag har. Den är ett minne och jag ser den aldrig i sortsammanställningar, så jag har trott att den var bortglömd. Fick den för många år sedan, när de röjde ett fält i Alnarp.

 2. White Pearl. Har den i zon 4. Produktiv. Mycket goda söta bär. Mycket godare än Holländska vita som jag också har. 1,2m höga, rätt smala buskar. Mognar i mitten på juni.

  1. Vad kul, tack snälla för all information. Ska komplettera listan med den bums. 😀
   Var fick du tag på White Pearl, utomlands eller av svensk återförsäljare? 🙂

   1. De är köpta i Sverige. Minns inte exakt men något vanligt typ Plantagen, Blomsterlandet eller något sådant ställe var det. Det är några år sedan nu.

 3. Vilken trevlig läsning!
  Och jag måste berätta om mitt fynd jag har gjort. Jag såg en buske imorse med vita vinbär i kanten till en åker. Nu måste jag ta mig dit och knippsa av till några sticklingar.
  Frågan är ju vilken sort det kan vara. Det borde ju vara en härdig sort eftersom den har överlevt så många år utan skötsel och som trivs i zon 4.

 4. Tack för alla sortguider, en guldgruva när man planerar inköp. Vita vinbär har ju använts till kommersiell vinproduktion i Sverige, Knutstorp Sparkling och Nordsjöskum är de jag känner till. Så det skulle ju kunna finnas fler äldre sorter.

  1. Vad spännande, tack snälla för sortnamnstipsen! Jag skriver ju mest om såna sorter som finns i handeln nu, men om jag lyckas hitta tillräckligt med sortinfo om Nordsjöskum och Knutstorp Sparkling så kompletterar jag med dem i Sortguiden. 🙂

 5. Blanka har utan problem klarat 3 vintrar i zon 7 för mig. Den mognar inte senare än övriga vinbär i södra Lappland. Mycket söta och goda bär tycker jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.