En pallkragsodling växer fram

trollet
Lila grönkål. Finns sällan att köpa i matbutiken så då får jag odla den själv.
Det är verkligen vansinnigt roligt att odla i pallkrage…

Är det verkligen nödvändigt med pallkragar egentligen? Nja, men det är verkligen roligt. Extra roligt är det att slippa de flesta av mördarsniglarna, att man knappt behöver rensa ogräs och att jorden tinar snabbare i en pallkrage på våren (än på friland). Och så är det snyggt! Varje odling blir litegrann som en inramad tavla av blommor och grönsaker. Att varken barnet eller hundarna dundrar sönder grönsakerna när de leker loss i trädgården är också ett stort plus.

Ett litet varningens ord bara: att odla i pallkrage är gravt beroendeframkallande. Litegrann som att odla tomater: man börjar med en, eller kanske tre kragar. Sen eskalerar det snabbt till mer och fler… 😉

Spenat och rädisor trivs nästan löjligt bra i pallkrage. Lite FÖR bra, den stackars salladslöken bredvid hade inte en chans…
Tomater och basilika är goda grannar.
Den tidiga busktomaten Yantarnyi stortrivdes i dubbla pallkragar.

Det började med tre

Jag började lite blygsamt med att odla sallat och ettåriga kryddor i tre pallkragar. Lite persilja ville jag ju också ha förstås. Och gulbetor. Och kål och rädisor. Och och och… Tre pallkragar blev fem. Sen sju, sen femton och ja vem vet var det här ska sluta egentligen. Det känns inte som nån idé att skriva hur många som finns på plats just nu eftersom odlingen ändå bara växer och blir större för varje år som går.

Det första året körde jag med enkla pallkragar, men jag upptäckte snabbt att det blev tusen gånger lättare att hålla undan mördarsniglarna från dubbla pallkragar så numera består nästan hela pallkragsodlingen av dubbla.

Blåbärstårta! Sätt ihop pallkragarna hur du vill, jag gjorde en blåbärstårta till blåbäret Lucky Berry och de amerikanska blåbärsbuskarna. Mellan dem tranbärsplantor. Till hösten blir buskarna såhär vackert röda.
Tranbär trivs fint mellan blåbärsbuskarna, de gillar ju också surjord.

Att odla med barn: lekfulla former

En pallkrage behöver ju inte sättas ihop på det gamla vanliga sättet, du kan bygga vilka former du vill. Det är extra kul när du odlar med barn, då känns trädgården och odlingen som en plats som tillhör dem också (och inte bara mamma). I vår trädgård finns både blåbärstårta och smultronbåt för lillgrabbens skull, jag vill att han ska kunna nå och plocka bären själv utan hjälp. Och det gör han verkligen. 😀

Andra populära former är blomman och stjärnan, kika på inlägget #thinkoutsidepallkrage (eller följ hashtaggen på Instagram) om du vill ha mer inspiration.

Smultronbåten tuffar vidare på sitt jordgubbshav.
Jordgubbsjollen.

Bygga rum och höjd

När pallkragarna hade blivit många började jag att bygga rum: istället för att ställa dem en och en så fick de bilda långa rader. Ibland med utrymme för en ”ingång” av en bågformad spaljé (eller rosportal som de också kallas, fast jag odlar bondbönor istället för rosor på dem). Bågarna ger fin höjd i odlingen, tillsammans med pallkragarna på rad bildar de liksom både väggar och in/utgångar. Pallkragsodlingen har blivit flera rum, vilket är jättemysigt. Där kan lilla sonen springa runt runt och äta bär allt vad han orkar. 🙂

Om du vill se i vilken ordning pallkragsodlingen växte fram så kan du kika in på Instagram. Där syns hela utvecklingen på kartan från år 1 och framåt. 🙂

Läs också: 7 Själviska skäl att odla egna grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.