Frågor & Svar om tetra cis-lykopentomater

trollet
Orange Crimea.

Frågor & svar om tetra cis-lykopentomater

Ibland tänker jag att grönsaksfrö i allmänhet (och kanske tomatfrö i synnerhet) borde vara försedd men nån slags varningstext, ungefär som på snusdosor, typ ”Varning, tomatodling är gravt beroendeframkallande” eller ”Varning, life will never be the same”. För lite så är det faktiskt. 🙂

Vad som började med några ovanligt nyttiga tomatsorter från föreningen Tomatklubben ledde till intressanta diskussioner på Facebook, som ledde till en artikel på nätet… Och vips stod jag därhemma omgiven av på tok för många plantor! Ju mer jag läste och odlade desto fler frågor och funderingar dök upp. De skickade jag till Mark Christensen på Heritage Food Crops Research Trust, som följt och bidragit till forskningen om tetra cis-lykopen i många år.

Frågorna var många och långa, här kommer en nedkortad version översatt från engelska till svenska.
(OBS! Varje gång ordet gylleneorange-tomater förekommer så är det en omformulering av tangerine-tomato. Mark syftade på färgen i sina svar, eftersom det även är namnet på en tomatsort (eller kanske tillochmed två olika tomatsorter) så valde jag att översätta tangerine-tomato till gylleneorange-tomat för att undvika onödig förvirring)

När lärde du dig mer om skillnaden mellan translykopen och tetra cis-lykopen? Minns du första gången du upptäckte den forskningen?

Mark Christensen: Det var runt 2010 som jag först blev medveten om en studie som indikerade att gylleneorange tomater kunde vara en bättre lykopenkälla än röda tomater. Jag bad forskaren vi anlitat att leta efter det ämnet i våra prover men det fanns inga direkt tillgängliga standarder.

Vi startade vår forskning 2007, vi spårade upp kulturarvssorter av tomater över hela Nya Zealand och fortsatte sökandet ut i världen efter sorter vi kunde importera, odla och göra kemiska analyser på för att på så vis kunna ta reda på vilka välgörande ämnen de faktiskt innehöll. Vi fortsattte att importera ett brett sortiment av tomatsorter av olika färger, former och storlekar. Forskningen påbörjades med ett öppet sinne eftersom vi då inte visste vilka välgörande ämnen som var knutna till särskilda färger eller sorter. Ett tag importerade vi en hel del mörklila tomatsorter, eftersom vi då trodde att den färgen kunde vara mer välgörande.

Orange Crimea.

Sen läste jag om artikeln om gylleneorange tomater nån gång runt 2013 och kontaktade Dr Betty Burri i Kalifornien, hon lyckades bidra med protokollet för att hitta tetracislykopen-föreningen. Jag vidarebefordrade det till labbet vi använde oss av och det året upptäckte de 12 sorter med halter av tetra cis-lykopen av 160 tomatprover.

Min tolkning av forskningen är att tomater med translykopen behöver värmas upp för att den mänskliga kroppen ska kunna ta upp näringen, medan tetra cis-lykopentomater kan ätas färska. Men vad händer om tetra cis-lykopentomater värms upp? Förändras näringen då, till det bättre eller sämre?

MC: Ja, att utsätta röda tomater för värme vid tillagning omstrukturerar translykopenmolekylerna och gör dem mer lika tetra cis-lykopen. Tillagade röda tomater behöver dessutom ätas med någon slags fett, vilket i kombination med uppvärmning gör dem lättare att ta upp för kroppen. Tillagade gylleneorange tomater med tetra cis-lykopen är fortfarande lättare för kroppen att absorbera och de behöver heller inte ätas tillsammans med fett. De passar därför perfekt för mänsklig konsumtion.

Att tillaga gylleneorange tomater reducerar däremot nivåerna av tetra cis-lykopen. Så om du exempelvis ska laga tomatsås på sådana tomater så är det bäst att minimera uppvärmningen och sedan förvara såsen i en mörk (inte genomskinlig) glasburk, eftersom tetra cis-lykopen upplöses i direkt solljus. (Varje förädling av råvaran minskar den medicinska kvaliteten hos maten, vilket gör raw food generellt bäst, och all bearbetning bör hållas till ett minimum). Röda tomater beter sig däremot annorlunda eftersom de är mänskligt konstruerade, och är framtagna för att vara röda, precis som orange morötter [vars urprungliga färg inte är orange, lika lite som den ursprungliga tomaten är röd, min anm].

Kan tomater bestå av både translykopen och tetra cis-lykopen?
Moonglow.

MC: Tomater består i huvudsak av ett slags lykopen, om flera sorters lykopen märks av i mätningen så är den ena halten väldigt låg. Om du har tetra-cis-lykopen så betyder det att du har ett icke-funktionellt karotenoidisomerasenzym  [enzym som kan skapa olika isomerar av lykopen, utifrån själva ursprungsmolekylen, förstadiet till lykopen, översättarens anm ] , vilket i sin tur innebär att du inte kan få isomeren med enbart trans-lykopen. Det blir antingen det ena eller det andra.

Som jag förstått er lista av tetra cis-lykopentomatsorter så betyder en hög siffra också hög rankning, dvs ju högre siffra desto bättre. Tangella listades ju som 6,13 medan Moonglow listades som 5,38 vilket innebär att Tangella är ”bättre”. Vilket är normalvärdet eller referensvärdet när ni mäter halten av tetra cis-lykopen?

MC: Laboratoriet vi använder oss av mäter tetra cis-lykopen i milligram per 100 gram färskvikt. Siffrorna ovan hänvisar till våra jämförande data 2013. Så ja, högre siffra innebär högre halt av föreningen. Men det finns flera faktorer som kan påverka hur hög siffran blir. Det beror på odlingssäsongen, huruvida sommaren blev varm eller kall. Mognadsgraden spelar också in, helst ska de plockas när de är ätmogna. Odlingsförutsättningarna, dvs om de odlas utomhus eller i en tunnel/växthus, vilken sorts plast som används till dessa, kommersiell odling jämfört med ekologisk odling. I vår tabell över halterna har vi de högsta halter som uppmätts (och vi kommer behöva uppdatera de tabellerna med resultaten från odlingen 2019).

Vilken tetra cis-lykopentomatsort är godast av de du smakat hittills? Har du någon personlig favorit?
Tangella.

MC: Jag gillar Olgas Round Golden Chicken Egg, en vacker sibirisk tomatsort. Men min son tyckte bättre om smaken hos sorten Golden Light och ville att jag skulle plantera den åt honom. Golden Light är en förädling vi tagit fram av sorten Orange Teardrop som är en Roma-liknande tomatsort. Jag gillar också att äta Tangella, en produktiv sort som ger golfbolls-stora tomater i mängder, och Golden Grape som också är en produktiv sort och ger klarorange, köttiga vindruvsstora tomater.

Vilken sort av tetra cis-lykopentomater har sötast smak?

MC: Kanske Small Sweet Orange.

Vilken sort av tetra cis-lykopentomater är mest produktiv av de ni testat hittills?

MC: Vår forskning har inte mätt kvantitet utan har fokuserat på medicinsk kvalitet, så det arbetet återstår. Kanske något för svenska forskare?

Vad gäller medicinsk kvalitet så visade analysen av våra data från 2019 några oväntade resultat, några väldigt stora tomater visade höga halter av tetra cis-lykopen (Barnes Mountain Orange och Orange Strawberry). Sorten Orange Fleshed Purple Smudge visade också på höga halter.
Två andra sorter som också visade på höga halter var Golden Light och en för oss ny sort som heter B’mato och vi odlar upp de här två sorterna plus ca 20 sorter till. Vi fick frö av B’Mato sent förra året, så vi fick bara en liten skörd att analysera. Det ska bli intressant att analysera den igen i år eftersom vi planterat den tidigare på säsongen och halterna av tetra cis-lykopen då kan bli högre. Vi får se hur det blir.

Eftersom kemiska föreningar samverkar så beror inte den medicinska effekten enbart på tetra cis-lykopenet, det beror också på andra ämnen som samverkar med det. Där det finns tetra cis-lykopen finns också fyra andra intermediära ämnen: fytoen, fytofluen, zeta-karoten och neurosporen (även de i höga halter), medan enbart translykopen ger små mängder av fytoen och fytofluen. Det är synergin av tetra cis-lykopen och dess fyra intermediära ämnen som gör det spännande ur medicinsk synvinkel, kombinerat med att det är lättare för människokroppen att absorbera.

Finns det sorter av tetra cis-lykopentomater som inte är just orange? Finns det flerfärgade sorter?

MC: Eftersom det är tetra cis-lykopenet som ger tomaten dess färg så är de i det orange-guldgula färgspektumet. Amerikanarna kallar dem tangerine (direktöversatt: mandarin) men egentligen är gylleneorange eller orange en bättre beskrivning för vi har inte hittat någon riktigt mandarinorange tomat som innehåller tetra cis-lykopen. Även karotenoiden betakaroten finns ju i det här färgspektrumet av orange och gyllene orange så därför har vi behövt göra kemiska analyser för att ta reda på exakt vilket ämne som ligger bakom färgen.

Vi har inte hittat några flerfärgade tomatsorter som innehåller tetra cis-lykopen. Translykopen är en dominant gen och tetra cis-lykopen är en recessiv gen, därför skulle korsningar för att få flerfärgade tomater sannolikt resultera i tomater med enbart translykopen.

Finns det några tetra cis-lykopentomater som är F1 hybrider? Om ja, vilka då? Om inte, tror du att det kommer komma sådana i framtiden?

MC: Ett av de större labben som forskar på tetra cis-lykopen är Ohio State University och de samarbetar med en växtförädlare. Jag tror att de sorter de studerar blir F1 hybrider. Huvudsyftet med deras forskning är att få fram Roma-liknande gylleneorange dvärgsorter åt livsmedelsindustrin. Vår forskning har ett annat syfte, vi fokuserar på att hitta tetra cis-lykopentomatsorter med hög halt som privatpersoner kan odla hemma för att förbättra sin hälsa. Därför är alla våra sorter öppet pollinerade, kulturarvssorter eller förädlade kulturarvssorter för att folk ska kunna ta eget frö och dela med andra.

De ovan nämnda tomatsorterna är bara ett fåtal av alla sorter vi testat under 2019, forskningen fortgår och vi hittar fler och fler sorter med höga halter av tetra cis-lykopen vilket är uppmuntrande.

Tomat Orange Crimea: mäter 8,04 i tetra cis-lykopen.

Mersmak?

The Search for the Real Tomato Mark Christensen berättar om tetra cis-lykopen på Youtube

Tangerine tomatoes increase total and tetra-cis-lycopene isomer concentrations more than red tomatoes in healthy adult humans Artikel från Researchgate av Betty J Burri mfl

Heritage Food Crops Research Trusts tabell/lista över tomatsorter som innehåller tetra cis-lykopen

Tack

Tack Mark Christensen på Heritage Food Crops Research Trust, som trots en hektisk vår (ja, det är vår just nu på Nya Zealand) var vänlig nog att ta sig tid att svara på mina många frågor och funderingar. Svaren är publicerade med hans godkännande.

Tack @den_echte_sotpotatisking Emanuel Elgerud för hjälp med översättningen av forskningstermer, följ honom gärna på Instagram om du vill lära dig allt som finns att veta om sötpotatis. Namnet på honom och hans konto är publicerat med hans godkännande.

Läs också Tetra cis-lykopentomater: Supersorterna
Poddavsnitt 14: Om tetra cis-lykopentomater
Fler inlägg om tomater

Annons

3 Comments

  1. Men seriöst! Så gedigen och välskriven artikel, och så är det inte överbelamrat med positiv respons.Fortsätt nu med det inspirerande skrivandet, Tomattrollis där.

  2. Thank you for the very informative article.
    I have not been able to find seeds for Orange Crimea. Can someone please share a link/website if you were able to find them?
    Thank you.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.