Tomaten High Carotene

trollet

Functional Food – tomat

Som du kanske anat vid det här laget så har jag snöat in lite på functional food-tomater, dvs tomater som har extra höga halter av nyttigheter. High Carotene är just en sån raring. Om man ändå ska odla egna tomater, varför inte testa nån som är extra nyttig?

Sötsyrlig och syrligt syrlig

High Carotene är en högväxande röd tomat med sötsyrlig smak sommartid, på höstkanten är den enbart syrlig. Frukterna blir mellanstora, ca 60 g. Jag har odlat den i en svart snittblomshink (största högsmala modellen) i soligt, skyddat läge vid en ladugårdsvägg. Sommartid funkar den både i sallad och i matlagning, men blir godast i sällskap av en riktigt supersöt tomat. Kontrasten mellan syrligt och sött tycker jag är helt fenomenal, får smaklökarna att dansa lambada av lycka! Fast på egen hand är den ganska ointressant smakmässigt, och till hösten blir den så syrlig att den åker direkt ner i grytan istället.

Stora snittblomshinkar är toppen till tomatodling tycker jag. Helst använder jag både maskeringstejp OCH en klädnypa av trä som namnetikett (för säkerhets skull).

Extra nyttig

Till det yttre så ser High Carotene rätt alldaglig och intetsägande ut,  som en standardtomat i mataffären, men enligt de som marknadsför och säljer tomatfrö till High Carotene så innehåller tomatsorten 2-3 ggr mer betakaroten än ”vanliga” tomater. Exakt vilka andra tomatsorter man jämfört med har jag tyvärr inte lyckats få reda på. Än. 😉

High Carotene: från orangegul till moget röd.
Tomaterna mognar i omgångar, skönt tycker jag som hellre skördar lite tomater hela tiden än allt på en gång.

Hyfsat produktiv

Jag har testat en hel del olika functional food-tomater och tycker att just den här är väldigt trevlig eftersom den ger så pass mycket! Kanske är den inte att betrakta som högavkastande jämfört med klassiskt högavkastande, superproduktiva sorter men i kategorin extra nyttiga tomater/functional food-tomater så är den ovanligt produktiv. 🙂 Skörden kom ganska tidigt hos mig, men så odlades den också i ett lyxigt läge. Inte i växthus, men ändå optimalt.

Många beskriver den som köttig i sin konsistens men det håller jag nog inte riktigt med om… Köttig för mig innebär att den nästan är en pastatomat, och det tycker jag inte att den är. Bra matlagningstomat är den ändå, och slår matbutikens tråksorter med hästlängder! 😀 😀 😀

Båda plantorna började se risiga ut redan i början av september, vilket inte är så konstigt. De produktiva sorterna blir ju ofta så… Gödsla dem därför gärna lite extra.

Läs också Sortguide: Dvärgbusktomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.