#persikaskola

trollet

För nåt år sen lade jag upp serien
#persikaskola på Instagram.

Det är en serie i 8 delar som i text, bild och korta filmer handlar om persika, om sorter och vad du kan tänka på när du ska beskära persikoträd. Det har blivit ett av mina mest kommenterade och lästa inlägg, lika aktuellt då som nu.

Beskära i JAS

Underhållsbeskärning av persikoträd görs traditionellt nu i JAS, som är en förkortning för månaderna Juli, Augusti och September men jag brukar vänta tills efter skörd. Jag vill ju inte riskera att skada den värdefulla frukten!

Men om du inte har nån frukt alls på ditt träd så kan du förstås beskära redan i juli. Eller om du har väldigt mycket stora tunga frukter och farligt vassa grenvinklar så tycker jag att du ska antingen kartgallra (för att lätta på tyngden) eller beskära ändå för att slippa elaka fläkskador. Det behöver inte bli storm för att grenarna kan knäckas, det räcker med vind för att olyckan ska vara framme.

Pigga träd kan få meterlånga årsskott ibland, de behöver definitivt kortas in.
Det är tungt med frukt!

#persikaskola

Följ #persikaskola på Instagram om du vill lära dig:

  • Varför och när du ska beskära
  • Se skillnad på årsskott och fjolårsskott (förra årets skott)
  • Se skillnad på vegetativa knoppar (som ger tillväxt/nya grenar) och generativa knoppar (som ger frukt)
  • Var du ska lägga snittet med sekatören

Och läs gärna inlägget Beskära persika här på bloggen så får du ännu mer kött på benen.
Lycka till med beskärningen!

Läs också: Sortguide Persika

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.