Beskära persika

trollet
Hur ska persika beskäras? Det är en av de vanligaste frågorna jag fått genom åren på jobbet… Att beskära persika är inte så svårt som många tror.
Såhär gör jag, och frukt blir det.

När

Persika beskärs vanligen efter skörd eller i JAS, vilket är förkortning för månaderna Juli, Augusti och September. Då görs underhållsbeskärning och om du behöver ta bort en större gren så görs det då.

Därför JAS

Skälet till att den generella rekommendationen att beskära stenfrukter är i JAS beror på att rottrycket är så högt i trädet på våren, om du beskär då kan det sava mycket och i värsta fall kan trädet drabbas av en sjukdom som heter gummiflöde.

Därför vår

Men, det går att beskära persika på våren ändå: uppbyggnadsbeskärning av unga träd går bra att göra (annars skulle det ju inte gå att göra familjeträd/ta ympris av stenfrukt, och det går ju alldeles utmärkt). Eftersom grenarna på just unga träd fortfarande är så tunna så brukar gummiflöde sällan bli ett problem, att trädet savar litegrann är ingen fara. De stora snitten i tjockare grenar är däremot klokt att spara till sensommaren.

 

Hur

  • Ta bort döda grenar
  • Ta bort grenar som skaver mot varandra
  • Korta in långa årsskott med ca hälften
  • Ta bort grenar med skarpa grenvinklar, eller avlasta de grenarna genom att korta in dem ordentligt
Persika bär sin frukt på fjolårsskotten.

 

Beskär årsskott såhär

Korta in långa årsskott ovanför en utåtriktad vegetativ knopp, de knopparna är ganska platta och ser lite trekantiga ut.
Där fortsätter tillväxten efter att du klippt, den knoppen bildar en ny gren.

Väldigt korta årsskott behöver du inte beskära alls, väldigt långa årsskott kan ibland behöva beskäras ganska hårt. Det finns ingen anledning att låta årsskott bli för långa; visst blir det mer frukt men grenarna blir så tunga att de riskerar att knäckas. Dessutom blir det merarbete eftersom du kan behöva kartgallra mer.

Olika skott har olika färg

Årsskotten är lätta att känna igen, de är ljusgröna på försommaren och börjar skifta till rött på sensommar och höst.
Årsskotten sitter längst ut på grenen och är ganska böjliga och mjuka. De går att böja litegrann som en banan utan att de går av.

Fjolårsskotten där frukten sitter får en  mörkare grönröd färg, de generativa knopparna är rundare och lite bulliga.
De sitter längre in på grenen. De är styvare.

Äldre ved är brun och hård. Om du klipper i äldre, brun ved så avstannar tillväxten oftast.

 

Vegetativa knoppar ger nya grenar, de är platta och trekantiga och ligger liksom tryckta platt mot grenen. Knopparna närmast sekatören på bilden är vegetativa. Lägg snittet ovanför en utåtriktad vegetativ knopp när du beskär.
Generativa knoppar ger frukt, de är runda, bulliga och knubbiga. Dubbelknoppar som på bilden är bra, men trippelknoppar som sitter ihop i en klunga är ännu bättre. De ger bra frukt.

Sluta noja

Kom ihåg: det lönar sig inte att noja och feglira. De träd jag beskurit hårt har blivit mycket finare, livskraftigare och gett bättre frukt än mitt stackars nybörjarträd som jag var alldeles för mesig mot i början… Då var jag så orolig för att göra fel, nojade och var onödigt försiktig. Nybörjarträdet har därför blivit vingligt och gängligt med långa kala grenar som mest har blad i topparna, varken snyggt eller praktiskt.

Det andra trädet, som jag inte alls var lika rädd om, som jag experimenterat med och ibland beskurit lite för hårt är däremot jättemycket snyggare, välbalanserat, och ger också bäst frukt.

Vänta inte för länge

Det är extra viktigt att beskära just persika regelbundet eftersom träden annars lätt får långa, kala grenpartier. Persika får av naturen också skarpa grenvinklar, om de inte åtgärdas i tid så resulterar det ofta i fula fläkskador längs med stammen när frukten blir så tung att grenarna knäcks, eller om det blir storm och grenarna utsätts för hårda vindar. Beskär varje år, ända från start.

Om du känner dig osäker så be om hjälp av nån som kan. Det är svårt att få ordning på ett träd som inte beskurits på länge, nån quick fix på sådana träd går inte att göra på ett bra sätt utan det gäller att beskära regelbundet från början. Bättre att kanske göra lite fel, än att inte göra nånting alls. Det händer att persikoträd som aldrig beskurits alls med tiden får så stora fläkskador att de nästan går av på mitten, bättre att avlasta dem i tid.

Kvalitet före kvantitet

Beskär ditt träd regelbundet så får du starka träd som orkar bära stora frukter av god kvalitet. Kvalitet före kvantitet.

Det är lätt att låta sig imponeras av bilder på persika i sociala medier som dignar av massvis med små frukter men kom ihåg att kvalitet går före kvantitet. Ett bra beskuret träd blir lättskött (mindre kartgallring) lever längre och ger färre frukter som blir större och godare. 🙂

Bra, trubbig grenvinkel. De grenarna blir starka och orkar bära fruktens tyngd.
Nästan övermogen frukt på fjolårsskott. Kvalitet före kvantitet.

Mersmak?

Följ min hashtag #persikaskola på Instagram om du vill lära dig mer om persika.

Om du vill lära dig mer om grundstammar för persika (och aprikos, mandel och plommon) så kan du gotta ner dig i det fantastiskt informativa inlägget Grundstammar del 3 på Skogsträdgårdsbloggen av Philipp Weiss. Rekommenderas varmt!  🙂

Källor

Texten i detta inlägg Beskära Persika är baserad på mina egna erfarenheter kombinerat med vad jag lärt mig under utbildningen Grönt Kort i fruktträdsbeskärning med Riksförbundet Svensk Trädgård.

Läs också: Sortguide – Persika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.