Äntligen smuffins!

trollet

Smultron + muffins = smuffins!

Äntligen är det dags för trädgårdens lyxigaste bärskörd: smultronen! För mig är smultron i stora mängder en lyx helt enkelt för att de är så svåra att få tag på. Smultron finns inte att köpa i vanliga matbutiker och även om jag odlar dem på flera ställen i trädgården så är det sällan det finns tillräckligt mycket av dem att skörda på en gång eftersom alla i hushållet glatt går och småplockar och äter så fort vi passerar plantorna på väg till tvättstugan eller grönsakslandet.

Även om smultronplantorna är många och levererar hela sommaren lång så har jag inte så att det räcker till en hel tårta. Drömmen om att kunna byta ut jordgubbarna på toppen av den klassiska gräddtårtan mot smultron verkar därför fortfarande vara svår att förverkliga, men det räcker till muffins! 😀

Bästa bäret

På sätt och vis är smultronen därför det allra bästa bäret eftersom det alltid äts upp. Det hinner liksom inte nå kökets domäner, och att kasta smultron som hunnit bli dåliga i bokashihinken finns inte på kartan eftersom de helt enkelt äts upp på direkten. Och tur är väl det för plockade smultron har väldigt dålig hållbarhet. Att de dessutom har så pass mjukt fruktkött gör att de är svåra att hantera, packa och transportera eftersom de så lätt mosas sönder.

Den kombinationen av just kort hållbarhet och knepig transport gör att det är svårt att lyckas med smultron rent kommersielllt, och därför finns de tyvärr inte att köpa i matbutikerna. Ibland dyker de upp på torghandeln men är då hutlöst dyra i nästan löjligt små förpackningar. Den som älskar smultron gör därför bäst i att odla sina egna!
Tack och lov är de väldigt lättodlade.

Nostalgi

Vägen till tvättstugan kantas av smultronplantor.

När jag var liten brukade vi cykla genom skogen för att komma till det lokala badet. Där i diket bredvid skogsvägen växte det smultron. Inte många, men tillräckligt för att stanna cykeln och trotsa myggen en liten stund. Efteråt förde jag noga mental statistik över antal bär och antal myggbett: det brukade gå precis jämnt upp. Men det var det värt!

I podden Trädgårdsindie avsnitt Trender och klassiker pratar Emily Bratt och Peter Svensson från Jonsereds Trädgårdar bl a om hur många av oss strävar efter att återskapa sin barndoms trädgård som vuxna. Det tror jag att de har fullkomligt rätt i.

Det mesta av de frukt och bär som finns i vår trädgård fanns också i trädgården där jag växte upp. Just smultron hade vi inte när jag var barn, så att kunna odla dem, äta några på väg till tvättstugan och tillochmed kunna ha på muffins känns som en nästan ofattbar lyx.

Sommar i en skål.

Lyxfika

Det är inte varje dag vi äter lyxfika i familjen så när det väl händer känns det lite extra lyxigt. Och smuffins gör jag gärna fler gånger, de är ju försvinnande goda! Den som inte ids baka egna muffins kan ju alltid köpa färdiga och bara glasera och pynta med favoritbären från trädgården. Så gjorde jag.

Allt behöver inte vara så pretentiöst och överambitiöst jämt, en semester är ändå en semester. 😉

Läs också Sortguide: smultron och smultron

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.