Nyttan med nyttodjur

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-

Förr var  det mest kommersiella odlare som använde sig av nyttodjur,
men nu har fler och fler privatpersoner också kommit igång.

Det finns många olika sorters skadedjur… Och nyttodjur! En av de allra vanligaste som ofta är den första som privatpersoner kommer i kontakt med är nematoder som bl a finns i preparatet Nemablom som används mot sorgmygg.

Det finns också nematoder mot mördarsniglar och nematoder som används mot öronvivellarver (ett otyg som kan drabba rhododendron och andra vintergröna växter). Och många många olika sorters nyttodjur-insekter som äter skadedjur som trips. spinn, bladlöss och mycket mer.

Det finns både fördelar och nackdelar med nyttodjur, fördelarna väger tyngre än nackdelarna tycker jag.

Fördelar

  • Väldigt effektivt i slutna utrymmen
  • Kan användas till både prydnadsväxter och köksväxter du ska äta
  • Miljövänligt

Nackdelar

  • Skickas inte med post om det är minusgrader (för då fryser nyttodjuren ihjäl)
  • Vissa sorter är dyra
  • Färskvara med tidsbegränsad användning

Olika nyttodjur bekämpar olika skadedjur

Det finns många nyttodjur som äter bladlöss: gallmygga, parasitstekel eller Chrysoperla, ull-lusnyckelpigan Cryptoleamus mfl. Men det finns många olika sorters nyttodjur. Hypoaspis är ett av de bästa nyttodjuren, de äter både sorgmygg, trips, vattenflugor, hoppstjärtar och hönskvalster. Köp Hypoaspis hos Wexthuset

Det fina med att använda djur mot djur är att de aktivt söker upp bladlössen och äter upp dem. Om du använder såpavatten eller giftspray så gäller det att du lyckas träffa alla djur för att det ska fungera, vilket oftast i praktiken innebär att du får spraya växten väldigt många gånger innan du fått bukt med bladlössen. Trist och tröttsamt. Nyttodjuren är mer effektiva. Beställ via internet och få hem dem i brevlådan, sen följer du de medföljande instruktionerna. Oftast ska nyttodjuren bara strös ut över de angripna plantorna, på jord och/eller blad. Nematoder ska ofta blandas ut med vatten och sedan vattnas ut.

  • Skinnbaggar mot trips och bladlöss.
De svarta små krypen på sidorna är själva nyttodjuren, i behållaren finns också boveteskal för dem att mysa runt i under transporten.

Nematoder mot sorgmygg och sniglar

Sorgmygg drabbas nog alla odlare av nån gång, det är svårt att gardera sig mot de små otäckingarna… Att köpa såjord av bra kvalitet, sterilisera jorden i ugn eller mikro och vattna underifrån hjälper men är ingen garanti. Förr eller senare dyker de små svarta flugorna med ryckigt flygmönster upp och då är det skönt att  kunna använda nyttodjur för att effektivt bli av med dem. Kombinera gula klisterskivor med Nemblom, som är en produkt som består av mikroskopiska små rundmaskar, det ser ut som ett slags gelé som du blandar ut med vatten och häller på jorden. Köp Nemablom hos Wexthuset

Klisterskivorna fungerar allra bäst om de klipps i smalare remsor och sticks ner så att de får jordkontakt. Just kombinationen av klisterskivor och Nemablom samtidigt ger bäst resultat.

Rundmaskarna äter upp sorgmyggelarverna och äggen i jorden, och klisterskivorna fångar de flygande sorgmyggen ovan jord. Just kombinationen av klisterskivor och Nemablom samtidigt ger bäst resultat. Om du fått en rejäl invasion av sorgmygg så nöj dig inte med att vattna ut Nemablom bara i de angripna krukorna: vattna alla krukor så hindrar du spridningen.

Köp Nemablom hos Wexthuset

Köp klisterskivor hos Wexthuset

Nematoder funkar bra mot åkersniglar också (och till viss del också på spansk skogssnigel, sk mördarsnigel), då heter produkten Nemaslug. Den vattnas ut i förebyggande syfte och fungerar som bäst vid 15 plusgrader och säljs därför bara 15 april-1 oktober. Köp Nemaslug hos Wexthuset

Äckligt med kryp inomhus?

Många rynkar lite på näsan vid tanken på att ha nyttodjur inomhus. Det liksom kryper i hela kroppen och man föreställer sig att de ska rymma ur krukorna och kila runt överallt. Det gör de inte. När de ätit upp skadedjuren så svälter de ihjäl och dör, eller som en del nematoder;  ligger vilande i krukjorden i upp till ett år i väntan på nästa skrovmål. Personligen tycker jag att tanken på att använda gift är mycket mer obehaglig, och att behöva stå ut med skadedjuren en längre period innan husmorskurer börjar ge resultat är inget alternativ för mig.

När de används på rätt sätt är nyttodjur väldigt effektiv biologisk bekämpning och de används redan av många kommersiella odlare och garden centers. Om du köper plantor regelbundet i butik så har du förmodligen redan fått med dig nyttodjur hem utan att du märkt det. 🙂

Titta noga på växtetiketten så ser du nyckelpigan, en symbol för biologisk bekämpning.
Läs också: Eget rotningshormon
Budgetodla del 1: Frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.