Jordgubbsjollen

trollet

När smultronbåten fick sällskap

Av bitar som blev över från bygget av smultronbåten (och lite andra projekt) så gjorde jag en till liten bärbåt i somras. Vi kallar den för jordgubbsjollen, fast egentligen är det ju bara en mindre båt av pallkragar som håller den stora sällskap.

Vårt stora jordgubbsland består av gamla okända sorter av jordgubbsplantor som fått reva sig lite hursomhelst. De ger fint med bär i början av sommaren men sen blir det magrare.

Lagom litet projekt

Planen från början var att anlägga ett nytt jordgubbsland med genomtänkta namnsorter som ger bär under hela säsongen, men efter att jag gödslat upp det befintliga stora jordgubbslandet så började de producera så mycket bär att jag inte hade hjärta att ta bort dem…
Det är ju dessutom ett ganska stort projekt och de senaste torra, heta somrarna har ju inte direkt lockat till några stordåd i trädgården, därför blev det två upphöjda planteringar i pallkragar istället.

Kul för barn

Först kom smultronbåten, sen kom jordgubbsjollen. Båda ligger ovanpå det stora fyrkantiga jordgubbslandet och är lagom låga så att lillgrabben når och kan plocka bär själv.

Bärbåtarna har blivit hans favoritställe i trädgården, dit springer han direkt när vi kommer hem från förskolan. När han är upptagen av att mumsa bär så kan jag pusta ut en stund på bänken bredvid och fundera vidare på hur jag vill göra med trädgården. Och när jag väl orkar ta tag i det stora jordgubbslandet och göra om det grundligt så blir det lättare att skilja de gamla plantorna på friland från de nya i pallkragarna.

Jag grundade med dubbla tidningar i botten innan jag fyllde på med jord och satte plantor. Med tiden blev det en ram av träflis runt också vilket är praktiskt eftersom då smiter inte ogräset in i pallkragen och det blir lättare att klippa gräset runt aktern.

Rosarött som remonterar

I jollen har det hamnat jordgubbssorter med vackert rosa blommor, sorter som remonterar och vita jordgubbar:
Ruby Ann, Roman F1, Mara de Bois och Snow White. Jordgubbsjollen är gjord enbart av 12 st korta 60 cm bitar men det går ju såklart att använda vilka längder du vill, beroende på hur stor båt du vill ha. Jag hade ett gäng 60 cm pallkragsdelar över från andra projekt så därför använde jag såna.

Remonterande jordgubbar ger inga jätteskördar som många tror (då får du skaffa rejält med plantor i såna fall) utan snarare lite bär hela tiden. Det blir inte så pass mycket att det räcker till sylt och saftkok i slutet av sommaren men det räcker till att dekorera muffins och kakor med, och så att vi får lite bär till frukosten iallfall.

I jordgubbsjollen finns de här sorterna:

  • Mara de Bois – Remonterar. Ger bär från mitten av juni tills frosten kommer. ett riktigt gourmetbär, många kockars favoritjordgubbe. En gammal fransk förädling.
  • Roman F1 – Remonterar. En hyfsat produktiv hybridsort  som får ljusrosa blommor och röda, söta bär. Plantan har ett hängande växtsätt som passar bra för odling i ampel eller kruka.
  • Ruby Ann –  Remonterar. Börjar ge bär i slutet av juni eller början av juli, får vackert rödrosa blommor.
  • Snow White – Är en vidareutveckling av ananasjordgubben. Bären är vita med frön som skiftar till rött när det har mognat och är dags för skörd. Mild smak. Börjar ge bär i mitten av sommaren, remonterar inte.
Grunda hellre med dubbla tidningar än markduk i botten av pallkragarna: då får maskarna fri lejd upp och de ger dig massor av gratisgödsel.

Det är rysligt roligt att bygga andra former av pallkragar än den traditionella, tråkiga fyrkanten… Testa själv så får du se. 🙂

Läs också: Smultronbåt av pallkragar

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.