Eget rotningshormon

trollet

Rotningshormon går att köpa på nätet, men jag gör hellre mitt eget, inspirerad av Nils Åkerstedt.
Enkelt, billigt och praktiskt om du som jag har tillgång till salix.

Kärt barn har många namn

På svenska har salix många namn, det kallas bl a för sälg, pil och vide. Det är ett stort släkte med många sorter som alla rotar sig extremt lätt: klipp av en gren på våren och stick ner i marken så rotar den sig mycket snabbare än andra växter.

Det ämnet som gör att den rotar sig så bra kan du frigöra med hett vatten och använda till dina sticklingar eller grönsaksplantor, då får de fina rotsystem.

Du behöver:

  • Några färska kvistar sälg, tjocka som en blyertspenna
    (Eller pil, eller vide. Olika namn för samma sak)
  • Sekatör
  • Hink
  • Hett vatten

Gör såhär:

Klipp sönder kvistarna i mindre bitar, ca 5-10 cm långa, lägg i hinken

Häll på hett vatten

Låt stå och dra i ca ett dygn.

Använd såhär:

Plocka bort kvistbitarna och vattna dina sticklingar och grönsaksplantor med vattnet. Det behöver inte spädas ut. Jag brukar använda salixvattnet till mina plantor som precis skolats om i egen, större kruka. De får fina rötter snabbare än med vanligt vatten. Då brukar jag passa på att gödsla salixvattnet också, med lite flytande näring eller en skvätt lakvatten från bokashin.

Du kan också använda det till tomatsticklingar: nyp av en tjuv i bladvecket på en högväxande planta och sätt i ett glas med salixvatten. Jag inbillar mig att den får rötter jättemycket fortare än i vanligt vatten, men det går med helt vanligt vatten också förstås.

Spara vatten

En läsare på instagram frågade hur länge det gick att spara vattnet. Salixvatten har en rykande åtgång hemma hos oss så det vet jag faktiskt inte, som längst har jag sparat det i ca två veckor. Jag upplever att det fortfarande fungerar lika bra som färskt, men det kan börja lukta lite unket och otrevligt. Om du vill spara ditt vatten så häll upp det på flaska, i öppen hink får det en hinna och kan lukta lite. Ha lite koll på flaskan bara så att innehållet inte börjar jäsa och exploderar, det kan hända med gödselvatten ibland (samma gäller säkert för salixvatten, ta det säkra före det osäkra och vrid upp korken regelbundet).

Läs också: Täckodla med kirskål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.