Vintersådd koriander

trollet

Enklare, godare och tåligare koriander

Jag sår varje söndag, följ #såddsöndag på Instagram om du vill se vad och när.

Koriander tycker jag är så galet gott… Den är en riktig vattendelare, jag vet; antingen så gillar man den eller så gör man det inte alls. Jag älskar den!
Åtminstone den jag odlar själv.

Just vintersådd koriander brukar bli extra bra. Bladen blir kraftigare, stadigare och mer smakrika. Sådden behöver inte avhärdas eller passas med vattning och smaken är helt otrolig… Den smakar så mycket mer, som om någon dragit upp volymen på själva smaken. Den går helt enkelt inte att jämföra med koriander köpt i matbutiken, det är som om det vore två helt olika grödor. Testa själv så får du se. 😀

Hur

Eftersom det finns så vansinnigt mycket annat att göra på våren så är vintersådd praktiskt eftersom arbetet med spådder kan fördelas mer jämnt över året, allt måste inte trängas inomhus eller direktsås på växtplatsen.

Koriander vintersår jag i plastbackar med borrade hål i botten och snäpplock. Jag fyller lådan med max en tredjedel tinad jord (resten luft så att plantorna har plats att växa uppåt) strösslar ut mina frön, krafsar ner dem lite slarvigt i jorden med fingrarna, lägger på några nävar snö och sen på med locket. När temperaturen senare på våren är optimal så börjar den växa.

Jag gjorde vintersådden utomhus i plastbackar i januari.

Var

Jag odlar i zon 4 utan växthus. Om du har ett kallväxthus så kan du förstås ställa vintersådder i det, men det går lika bra utan. Jag brukar ställa mina vintersådder vid en ladugårdsvägg i skuggan. Enligt klassiska instruktioner för vintersådd så ska lådan sen ställas utomhus i norrläge men mitt norrläge har inte funkat så bra, det har blivit för blött så sådderna har ruttnat bort. Både öst och väst-läge funkar däremot fint hemma hos oss.

I slutet av april har den börjat gro.

När

Vintersådd funkar bäst när det är stadigt kallt och temperaturen verkligen håller sig jämnt under nollan en längre tid. Jag brukar göra de flesta av mina vintersådder i januari/februari; då har kylan kommit för att stanna plus att jag har gott om tid. Att vinterså i zon 1 är nog knepigare, och de gånger jag varit för snabb med mina vintersådder (jag har testat både november och december) så kan de ha svårt att orka ända till våren eftersom temperaturen pendlar så kraftigt mellan flera plusgrader och flera minusgrader.

I februari är det enklare: jämn kyla som sedan följs av våren när plus och minusgrader inte skiftar så extremt mycket. Fröna gror när temperaturen är optimal och sköter sig själv. Det svåraste med vintersådd är att komma ihåg att stoppa undan några säckar jord inomhus i tid innan det fryser. Det absolut bästa med vintersådd är att plantorna blir stadigare, tåligare, behöver inte passas med vatten under groningstiden och du slipper avhärda dem. Och det frigör så otroligt mycket tid! Du hinner så, skörda och äta så mycket mer när halva grönsakslandet redan är sått (och gror) redan i april. 😀

Såhär långt har inte årets vintesådd hunnit än, bilden är från från vintersådden 2018. Men när värmen kommer växer den till sig fort.
Läs också: Testar vintersådd

Annons

2 Comments

    1. Hej Yvonne!

      Vi äter ganska mycket koriander, så oftast brukar jag ”skörda rent” i lådan. I enstaka fall har jag planterat ut men vi har så mycket mördarsniglar här så det brukar inte vara lönt… Bättre att äta den direkt själv än att mata sniglarna. Men du kan plantera ut den sen om du vill, efter avhärdning mot UV-ljuset (nån avhärdning mot kyla behövs inte). 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.