Praktisk fröpärm

trollet

Ordning och reda på nolltid

Gör en fröpärm och du får ordning och reda på dina fröpåsar på nolltid. Den riktiga frösamlaren behöver nog flera. 😉

Ofta blir det en hel del fröpåsar för mig att hålla reda på efter höstens frö-reor men det gör inget för de åker bara rätt in i pärmen. Praktiskt. Då vet jag precis vad jag har och slipper misstaget att dubbelbeställa något jag redan hade sen i vår när det är dags att komplettera från fröfirmornas alla härliga nyheter…

Fröpärmen blir som ett enklare personligt fröbibliotek.
Perfekt inomhuspyssel höst och vinter.

En pärm, eller flera

Om du har extremt många fröer av nåt så ge den grönsaksgruppen en helt egen pärm
(t ex gurkväxter, bladgrönsaker eller särskilt stora, lite otympliga fröer som t ex ärtor och bönor som tar mycket plats ).
Jag är ju något av en tomatentuiast så tomaterna fick en egen pärm ganska snabbt.
Det blev enklast så.

Det började med EN fröpärm. Sen blev det en tomatpärm också…
…och chilifröna behövde visst också en egen pärm.

Pärm, register och fotofickor

Du behöver en pärm (eller flera), register och fotofickor.
Fotofickor är plastfickor i A4-format med fyra lika stora fack, passar perfekt till vanliga små fröpåsar.
Gruppera på ett sätt som känns logiskt för dig. Jag valde att ge gurkväxter en egen flik, men om du har väldigt mycket sådant frö så kan du ju ge dem en helt egen pärm eller dela in dem i flera flikar; en för sommarsquash, en för vintersquash, en för gurka osv.

Fröpärmen använder jag som ett lättöverskådligt fröbibliotek.
Så fort jag köpt en påse åker den in där (om jag inte ska använda den bums förstås).

 

De stora fröpåsarna…

Om du samlar mycket eget frö i stora påsar, och vill lägga undan fröpåsar till nån frökedja eller har Big Pack-fröpåsar, så lägg dem i en låda istället. Jag har använt mina gamla CD-boxar till dem.

Större fröpåsar får bo i mina gamla CD-boxar istället.

Komplettera med frökalender

Om du har 12 st CDboxar så kan du göra en frökalender av dem: en låda för varje månad. Det är ett lätt sätt att hålla reda på vad du ska så och när det ska sås.
Du kan också använda en klassisk arkivbox på samma sätt med en flik för varje månad, så har jag gjort.
Lägg de fröpåsar du vill så i respektive månad, de du inte hinner så i maj flyttar du bara över till nästa flik juni när det blir dags.

Fröpärmen funkar som ett fröbibliotek, frökalendern använder jag mer som ett såschema indelat efter månad. Grödor som jag serieodlar (sallat, koriander mm) flyttar jag hela tiden fram till nästa månad allteftersom tiden går.

Komplettera fröpärmen med en frökalender, så vet du när du ska så vad och inte glömmer bort de där tidiga sorterna.

Jämnare fördelning av sådder

I december brukar jag sätta mig ner och gå igenom fröpärmen och bestämma och välja ut vad jag vill odla nästa år.
De fröer jag vill odla nästa år flyttar jag från fröpärm till frökalendern.

Mindre stress

Det fina med frökalendern är att det blir lättare att fördela arbetet med sådder jämnare över hela året så att jag slipper tokstressa med nästan alla sådder samtidigt i mars-april. Det syns direkt i frökalendern om jag tagit mig vatten över huvudet: om nån månadsflik är jättemycket tjockare än alla de andra så gäller det att tänka om, välja bort eller fördela sådderna bättre.

Är det rimligt att hinna så allt det där på en månad? Om inte, välj bort den stressen.

Eftersom jag jobbar så intensivt mycket just på våren så gäller det att sprida ut sådderna så mycket som möjligt. Dels för att jag har begränsad plats inomhus, men framförallt för att jag helt enkelt inte hinner med allt jag skulle önska. Och mycket går ju att kallså/vinterså i januari, så då väljer jag att göra det. Kallsådda/vintersådda plantor behöver ju heller inte avhärdas mot UV-ljuset på våren; tänk vad skönt att kunna lägga den tiden på annat. 😀

Tack

Stort tack till @froken_odling på Instagram för all inspiration till fröpärmen. 😀 😀 😀
Namnet på instagramkontot är publicerat med kontoägarens godkännande.

Lägg de fröpåsar du vill så i rätt flik. Det du inte hunnit så i januari flyttar du bara över till nästa flik och sår i februari istället.
Läs också: Gör en frökalender!

 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.