Den vita rödbetan

trollet

Albina vereduna, den vita rödbetan har blivit en riktig favorit

Väldigt söt och väldigt stor

Jag gillar klassiska rödbetor skarpt, men den här vita rödbetan gillar jag lite extra. Dels för smakens skull, men också för storleken. Den blir helt enkelt jättestor!
När jag skriver att den blir jättesöt så är det alltså smaken jag syftar på, inte dess utseende för den är så himla stor att den är allt annat än söt och näpen där den växer som en monsterbjässe i grönsakslandet.

Lättodlad

Jag upptäckte den först när jag sådde en påse med blandade betor: det var gulbeta (Burpees Golden), klassisk röd rödbeta, randig beta Chioggia och så den vita rödbetan. Alla stod i samma pallkrage, med samma jord, gödning, sol och tillgång på vatten. Eller snarare brist på vatten; sommaren 2018 var ju rekordtorr och förutom en enstaka vattenkanna så fick de klara sig bäst de kunde med vattnet som kom från ovan.

De olika sorterna av betor hade alltså samma förutsättningar, ändå blev den vita rödbetan Albina vereduna (kallas också för Albina Ice) mer än dubbelt så stor som alla de andra sorterna… Och går att skörda länge! Den här varma hösten har vi kunnat skörda betor ända in i november, trots enstaka nätter med minusgrader.

Tänk på att så vit rödbeta glest, och hellre lite och ofta än hela påsen på en gång…
För den här raringen tar plats minsann.

Mums att rosta i ugnen, extra vackert att blanda med andra betor.

Praktisk i köket

Det fina med en vit rödbeta är att den inte stänker ner hela köket med sin röda saft när det är dags att laga mat, plus att den är extra söt. Den smakar helt enkelt sötare, toppengod att rosta i ugn med andra rotsaker och äta med ett riktigt gott örtsalt.

Jag kan tänka mig att den är riktigt god att kombinera med svedjerova men jag har inte hunnit testa det än. 🙂

 

Vit rödbeta Albina vereduna. Vit under jord, grön ovan jord.
Till vänster: gulbeta Burpees Golden. Till höger: vit rödbeta Albina vereduna. Sådda samtidigt, helt otroligt…

Finns fler

När jag satt och letade frö till vit rödbeta så hittade jag förvånande nog en till:
vitbetan Blankoma, den kallas också för Avalanche White Beet.
Det vore intressant att jämföra smaken mellan de två vita betorna men jag har bara hunnit odla den ena än så länge…

 

 

Läs också: Svedjerovans återkomst

Annons

2 Comments

  1. Oj den var maffig! Var den god också? Jag har också för första gången sått vitbeta i år men den storleken har jag inte. 🙂 Jag ska provsmaka mina betor ikväll.

    Önskar dig en trevlig sommar och lycka till med odlandet
    Helen

    1. Jodå, den smakade utmärkt trots sin storlek. 🙂 Ofta är det ju de små grönsakerna som är godast men den här var finfin i smaken, min sambos favorit har det blivit. Albina vereduna odlar jag numera varje år, både för hans skull och för min. 😉

      Tack snälla, Hoppas du får en riktigt fin odlingssäsong du också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.