Vilken vitlök

trollet

Ja vilken vitlök är det egentligen man köper i mataffären?

Det är inte så lätt att veta eftersom det oftast bara står just vitlök på lappen…
En del butiker anger sort men inte alla.

När jag var barn köpte man äpplen på samma sätt, då framgick det inte vilken SORTS äpple man köpte, det stod bara grönt äpple, gult äpple, eller rött äpple på skyltarna. Med tiden har det ju tackochlov ändrats, vi får hoppas att vitlöken går samma framtid till mötes för visst finns det en himla massa sorter med väldigt olika styrka och smak!

Med liten arbetsinsats får man stor utdelning vilket ju passar mig utmärkt. Och att odla vitlök är lätt, men köp alltid certifierat utsäde från en trädgårdsbutik så att du slipper få in otäcka virussjukdomar i din odling:)

Tänk på att:

  • Plantera på hösten (kan även sättas på våren men då riskerar du att löken inte får klyftor), men inte för tidigt! Bor man i mitten av landet så är oktober/november en bra tid. Det är inte meningen att löken ska hinna gro, den ska bara vila i jorden.
  • Köp ditt utsäde i en trädgårdsbutik så vet du att det är virusfritt och kan gro (dvs inte från en vanlig matbutik)
  • Välj en solig plats med porös jord (i blöt tung jord riskerar du att vitlöken ruttnar bort)
  • Dela ditt utsäde, vitlöksklyftorna ska inte sitta ihop när du sticker ner dem i jorden utan de ska planteras en och en.
  • Planteringsdjupet är ca 5 cm, planteringsavståndet ca 10 cm
  • Gödsla tidigt på våren när det börjar titta fram lite grön blast.
  • Sätt vitlöken på en ny plats, det får inte ha vuxit vitlök där de senaste 5 åren.
Toppen uppåt när du sätter vitlöksklyftan, djup ca 5 cm.
Vitlök trivs i pallkrage. Strax åker de ner i jorden, jag sätter dem tätt.

Varje klyfta blir en ny lök

Ofta är det ganska många lökar i en påse med utsäde, gå gärna ihop med en kompis och köp tre olika sorter och dela på påsarna så får ni variation i sorterna men slipper ha bara vitlök i hela trädgården… 😉

Vitlök skördas på sommaren när blasten börjat gulna. Borsta av jorden och bind ihop till en fläta som du kan hänga inomhus i köket för vitlök lagras bäst inomhus i rumsteperatur. Lämna inte kvar mogen vitlök i jorden för länge för då kan det yttre skalet börja spricka och löken blir förstörd. Många planterar sin vitlök lite här och där, instuckna i andra grödor för att på så vis hålla borta ohyra, tricket är bara att komma ihåg var man planterat den, för planterar du vitlök på samma ställe om och om igen så riskerar man att den drabbas av sjukdomar.
I år har jag valt den milda snälla sorten Germidour med vackert lilarosa skal, den ska jag lägga på grillen i sommar!

img_18141
Det här året blev det sorten Germidour från Plantagen

Odla inomhus

Man kan också odla vitlök inomhus men då är det blasten och inte löken man skördar: stick ner några vitlöksklyftor i en liten kruka med t ex p-jord i kösfönstret. Vattna regelbundet. När den gröna vitlöksblasten blir lång så klipp och skörda lite då och då. Jättegott att ha i asiatisk wokad mat eller ovanpå en pastasallad.

Stark eller svag?

Det absolut bästa med att odla sin egen vitlök är smaken! Färsk vitlök är underbart god! Ännu godare blir det när du kan välja sort efter egen smak; vissa sorter som Germidour är milda och söta  medan andra som Casablanca, Dukat och Morado är mycket starkare och skarpare i smak.
De milda sorterna är jättegoda att ugnsbaka eller riva ner i dressing medan de starka sorterna gör sig bäst i grytor eller pastasåser. Prova dig fram för att se vilken du gillar bäst. 🙂

Germidour har läckert lila skal.
Germidour på tork

4 grupper

Vitlök brukar delas in i fyra olika grupper: Fransk vitlök, Silvervitlök, Kaukasisk vitlök och Centralasiatisk vitlök. Det är oftast utsäde från den franska vitlöksgruppen som man hittar i trädgårdshandeln, vilket också brukar framgå av namnet.

En del sorter har rejält stora klyftor, som Dukat.
img_18451
Klyftor av Germidour

Den där halslöken…

Ibland kan vitlök utveckla något som kallas för halslök: det är när det växer en liten vitlök  på blasten ovanpå vitlöken under jord. Det kan uppstå om vädret slår om häftigt och temperaturen växlar för snabbt på våren. Åsikterna går isär bland odlare om huruvida detta är dåligt eller inte. Jag misstänker att halslöken stjäl näring från vitlöken under jord men det är inte farligt.

Topplök dyker upp ibland högst upp på vitlöksstängeln.
Läs också Sortguide: Vitlök
Poddavsnitt 16: Om vitlök

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.