Superbäret havtorn

trollet
Havtorn Hippophae rhamnoides är ett fantastiskt superbär som innehåller massor med C-vitamin och går utmärkt att odla i större delen av Sverige.

IMG_2781[1]

Havtorn och hagtorn

Havtorn ska inte förväxlas med hagtorn, det är två helt olika buskar! Havtorn är ganska spretig med vackert silvergrå blad och blir ca 3 m hög, placeras soligt. Havtorn är lättodlad och tålig eftersom den både klarar salt och blåst.

Bären är lysande orange och smakar ganska surt, oftast gör man sylt eller juice som blandas ut med annan juice, t ex äppeljuice, för smakens skull. Förutom C-vitamin så innehåller bären också höga halter av magnesium och kalium.

Hane och hona

Honblommorna är jättesmå, mycket mindre än hanblommorna och rätt oansenliga. Bladen är lite ludna för att minska växtens avdunstning. Havtorn är inte självfertil vilket innebär att du behöver både hane och hona för pollineringens skull, vill man ha väldigt mycket bär så kan man köpa en hanbuske till 5-10 honbuskar.

Det finns flera olika sorters havtorn, bl a den ryska sorten Romeo och Julia är härdig upp till zon 5 eller zon 6 i skyddat läge. Honorna tål kyla bättre än hanarna. Andra sorter som finns i handeln är Svenne och Lotta, och Tytti och Rudolf. Just Lotta har något sötare bär och är mer lättplockad än andra honor.

En hane på fem honor

När jag ringde och frågade Granquists om det gick att blanda paren så fick jag nej till svar. Det går inte att ’blanda’ paren hursomhelst om man bara vill köpa två buskar, en hane och en hona. Vissa hanar pollinerar vissa honor, men inte alla. Det gäller alltså att komma ihåg vilka buskar/ vilket par man köpte om man vill komplettera med fler honor i framtiden. En hane kan pollinera fem honor.

Gödsla med kalium och magnesium

Havtorn är kvävefixerande vilket innebär att det inte är just kväve den behöver gödslas med, utan snarare kalium och magnesium som ju plockas bort vid skörd. Ju större skördar, ju mer sådant gödsel behövs. Det du plockar bort från växten behöver ju också tillföras för att busken ska ha byggstenarna som krävs för att sätta ny frukt. Använd gärna höstgödsel som ju brukar ha väldigt låg halt av kväve. Jag använder Algomins röda säck men det finns alla möjliga sorters höstgödsel i handeln.

 

IMG_2795[1]

Pollinera mera

Det är med hjälp av vinden som buskarna pollineras så tänk på att plantera hanbusken först i den riktning vinden kommer ifrån. Plantera honorna efter hanen i vindens riktning. Det vanligaste skälet till att bären uteblir är att buskarna planterats i fel ordning eller i fullt lä från vind. Lite blåst behövs för pollineringens skull, men tokblåst är inte heller bra eftersom det kan ge frostskador. Lagom är som bekant bäst! 😉 Havtorn trivs bäst i sandblandad, väldränerad och kalkhaltig jord som är neutral, dvs med phvärde på ca 6-7 men den är inte så kinkig.

Själv har jag tung lerjord och där frodas de ändå. Havtorn är känsliga för uttorkning och konkurrens från ogräs i början, så vattna ordentligt och rensa de första åren, sen är det inte så noga. Beskärning behövs knappt alls, ta bort döda grenar vid behov eller korta in enstaka jättelånga grenar som är ivägen. Den enda sjukdomen som havtorn är känslig för såvitt jag känner till är svampsjukdomen vissnesjuka, Verticillum sp. Bästa sättet att undvika den är att inte plantera havtorn på en plats där det tidigare odlats potatis, för då kan svampsjukdomen ligga kvar i jorden i många år efteråt.

Dyra bär att köpa, lätt att odla själv

Eftersom havtornsbuskar har vassa tornar och blir ganska breda med tiden så ska de inte planteras för tätt, det gäller ju att kunna plocka bären utan att bli helt sönderriven. De kan också skicka upp en del rotskott vilket också är ett gott skäl att plantera med bra avstånd. Jag tycker att det är väldigt tacksamt att odla sin egen havtorn eftersom bären är rätt dyra att köpa i butik trots att den är så oerhört lättodlad. Man får helt enkelt mycket tillbaka för liten arbetsinsats.

 

IMG_2783[1]

IMG_2781[1]

Läs också Sortguide: Havtorn
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.