Tomatfunderingar

trollet

Konsten att välja

Tomat Indigo Blue Berries. Mer snygg än god…
Det finns ju så rysligt många tomatsorter att välja bland, och det roligaste och svåraste är som alltid att bestämma sig…

Moneymaker gör skäl för sitt namn

Jag valde att så tomatsorten Moneymaker tidigt i våras, en klassisk gammal engelsk växthustomat som skulle fungera lika bra i varm och kallväxthus vilket passade mig bra som än så länge odlar på friland och verandan. Ur en enda normalstor fröpåse fick jag bisarrt många plantor, döm om min förvåning när vartenda litet frö grodde!

Det blev lika mycket chock som succé: jag badade i tomatplantor och senare också i tomater.

Omogna Moneymaker.

More is more

Eftersom jag inte ens i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig en tomatskog av detta slag så hade jag för säkerhets skull också köpt på mig två andra tomatplantor; experimentet Potatom (från Plantagen) och den gula busktomaten Lemon Sherbert (från Nordiska Trädgårdar, trädgårdsmässan i Älvsjö).

Potatom, som är en kombinerad tomat och potatisplanta som ympats ihop var något av en besvikelse. Det blev en hög tomatplanta med halvstora röda frukter som behövde bindas upp och tjyvas. Tomaterna var goda men inte så pass fantastiska att jag vill odla dem igen vilket kanske var lika bra… Potatissorten hette Allians men vad tomatsorten hette fick jag aldrig reda på eftersom det inte framgick av etiketten och eftersom företaget Pick & Joy som tillverkar den tyvärr aldrig svarade på mina frågor via mail.
Lemon Sherbert var däremot lättskött, en ganska så sötsyrlig, liten spetsig gul tomat som jag gärna odlar igen. Förvisso blev min planta bra mycket högre än de angivna 25 cm som etiketten utlovade, men så går det när man använder kalasbra U-jord plus kompost OCH Algomin… 😀

Tigerella: högavkastande med vackert randiga tomater.

Lyxproblem

Summan av kardemumman: det blev galet mycket tomater! Moneymaker, Tigerella, Indigo Blue Berries… Och en busktomat. Det hela resulterade i en hel del pyssel, eftersom Moneymaker är en hög växthustomat så blev det en hel del uppbindande och tjuvande av skott. Runt hela verandan och längs med nästan hela stängslet stod tomatplantor vilket inte kommer att fungera i år eftersom jag nu har planterat vindruvor och blåbärsbuskar där… Därför hade jag bestämt mig för att bara satsa på låga busktomater nästa år 2017. Kanske lite mer Lemon Sherbert och kanske lite av den tidiga låga Whippersnapper.

Sara Bäckmo tipsade om kruktomaten Vilma i sin fantastiska blogg om Skillnadens Trädgård vilken också verkar klart intressant. Den är låg, den är lättskött, den får plats på fönsterbänken och är god. Det blir ju mindre jobb så. Klokt. Förnuftigt. Praktiskt. Det var planen. Tills jag hittade den underbara tomatsorten Blue Berries!!! Den kallas även Indigo BlueBerries och är en högväxt, blålila tomatsort som liknar just blåbär i färgen. Så cool att jag kanske bara måste prova…. Där odlingslusten går in går förnuftet ut. 😉

En tomat till morgonkaffet slinker alltid ner…

Konsten att förenkla

Så, eftersom jag inte blivit helt skogstokig riktigt än så gäller det att förenkla. Eller som en god vän sa en gång; ”Ska man vara lite dum så gäller det att vara lite smart samtidigt”.
Med för mycket tomater så är förenkling ett måste.

Därför ska jag testa att:

  • Odla i hinkar utan botten på friland
  • Odla direkt i jordpåsarna, bara sticka hål i botten först
  • Odla i lika stora hinkar/jordpåsar så att alla plantor har ungefär lika mycket jord (då blir de förhoppningsvis törstiga ungefär samtidigt = lättare att vattna)
  • Offra en gammal trädgårdsslang, fästa den ovanpå hinkarna/jordpåsarna vid rothalsen och göra ett hål med spik vid varje planta. Så vattnas alla plantor samtidigt. Om inte vattentrycket i änden längst ut blir för dåligt…
  • Täcka jorden runt tomatplantan med gräsklipp så att den inte torkar ut lika fort
  • Ge bort lite tomatplantor till vänner och kollegor. Man kanske inte behöver ha en miljon plantor av varje sort… 😉

Man kan ju också odla tomater direkt i komposten om den står på en solig plats, så gör min far som är en sann tomatentusiast. Vi får väl se hur det går med alla mina tomatdrömmar…

Och hur det gick med årets tomatskörd? En del åkte in i frysen, en del äts fortfarande färska och ännu fler skördades innan de var mogna för att frosten kom. De har fått eftermogna inomhus, vilket förvånande nog har gått väldigt bra! Kanske kan man aldrig få för mycket tomater trots allt….

img_28451
Moneymaker gör skäl för sitt namn
Med ett äpple i korgen eftermognar gröna tomater snabbare inomhus.
img_28441
Omogna tomater får mogna inomhus när frosten kommer
Läs också: Tomaten High Carotene
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.