Rabatt på rabatten

trollet

Passa på att fynda

När önskelistan på önskeväxter blir lång är det toppen att fynda växter på midsommarREA

Såhär i slutet av juni i samband med midsommar brukar många av de stora trädgårdskedjorna starta sin rea på trädgårdsväxter med 30-50%. De stora 70%reorna kommer först i höst och kan man hålla sig ända tills dess så är just hösten ett gyllene tillfälle att fynda på, inte minst med tanke på att ju hösten är den tid då det är bäst att plantera. Nackdelen med höstrea är att man riskerar att favoritväxterna man helst vill ha är slut så det gäller att vara strategisk. Själv passade jag på att fynda storsäljande perenner som Solhatt (Echinacea) och lite annat smått och gott. Har länge sneglat på entrérabatten till huset och varit så sugen på att få ordning på den. Eftersom det är en plantering jag passerar varje dag så är det roligt att börja just där.

EntrérabattenIMG_2531[1]

Det luriga med just den här rabatten är att en del av den står i gassande het sol och den andra änden är mer att likna vid halvskugga. Då gäller det att anpassa sitt val av växter men ändå få till nån slags fin enhetlig övergång. Lavendel, höstflox och klint följde med huset och kändes onödigt att ta bort så de fick vara kvar som utfyllnad. Samma sak med vårlökarna och penséerna. Just kirgislöken tycker jag är fantastiskt fin även när den slutat blomma, fröställningen är läcker trots att den bara är grön.

Tre gyllene regler

För att lyckas med sin perennrabatt finns tre gyllene regler att följa inom trädgårdsdesign:

1, Rätt växt på rätt plats, dvs välj växter som trivs tillsammans i det läge som din plantering har. De ska helst avlösa varandra i blomning också.

2, Tripp Trapp Trull, dvs välj växter med olika höjd. En lite högre, en lite lägre och en riktigt låg/marktäckare.

3, Treklang, dvs välj två färger som är lite lika ( t ex rött och rosa) och lägg sedan till en som är mer olik (t ex lila). Grönt är mest en utfyllnadsfärg, den brukar inte räknas med. Välj en färgskala och håll dig till den, blanda INTE in hur många färger som helst för det ger ett rörigt och oroligt intryck. Det svåra är inte att hitta växter man gillar i butik för där finns hur mycket fint som helst, det svåra är att välja bort. Allt får inte plats, och allt är inte fint tillsammans. Less is more.

Regler är till för att brytas

Som vi alla vet är det en sak att känna till och kunna dessa regler, en helt annan sak att faktiskt lyckas följa dem… Det där med överlappande blomning blev det visst lite si och så med. Det mesta blommar tidig vår och sensommar, vilket kanske är lika bra eftersom mitt jobb ändå är så intensivt under vår/försommar att jag knappt hinner vara hemma nåt då. Tur att jag har fint bladverk med färg som livar upp även mellan blomning. Jag gick mest bet på punkt tre, det blev helt enkelt lite för mycket av det goda. Det var för svårt att välja bort! Allt blommar ju inte samtidigt i allafall. Vi får väl se hur rabatten utvecklar sig, i värsta fall går det ju att flytta på vissa växter. Det fina med perenner är ju att de är så lätta att flytta! 🙂

IMG_2528[1]
Mooodz Mediation

Jag har använt följande växter:

Japansk lönn Acer atropurpureum, Höstsilverax Actaea ’Brunette’, Kirgislök Allium ’Purple Sensation’, Blåklint Centaurea montana ’Violetta’, Rosa Röd Rudbeckia/Solhatt Echinacea Mooodz Awake’,  Orangeröd Solhatt Echinacea ’Mooodz Joy’,Orangerosa Solhatt Echinacea Mooodz ’Mediation’, Djupröd Solhatt Echinacea purpurea ’Fatal Attraction’, Rödbladig Alunrot Heuchera ’Black Beauty”, Grönbladig Alunrot Heuchera ’Green Spice’, Japanskt blodgräs Imperata cylindrica ’Red Baron’ (ej härdig, bör vinterförvaras frostfritt/täckas i skyddat läge), Lavendel Lavandula angustifolia, Glansmiskantus Miscanthus sinensis ’Ferner Osten’, Pärlhyacint Muscari armeniacum, Stäppsalvia Salvia nemorosa ’Caradonna’, Salvia nemorosa ’Ostfriesland’, Höstflox Phlox okänd sort (följde med huset), Kranssalvia Salvia verticillata ’Purple Rain’, Rödbladig flikfläder/purpurfläder Sambucus nigra ’Black Lace’, Jätteverbena Verbena bonariensis (mer ettårig än perenn men den brukar fröså sig själv till nästa år), Småblommig Pensé Viola x Wittrockiana okänd sort plus några okända små lökar som så sakteliga börjar titta upp. Sent för att vara vårlök, kanske är de planterade för djupt. Får se vad det är när de blommar. 🙂

IMG_2530[1]
Skönheter i närbild! Stäppsalvia Salvia nemorosa ’Ostfriesland’ och Echinacea ’Moodz Joy’, Imperata cylindrica ’Red Baron’ till vänster. Längre bak skymtar Allium, Actaea ’Brunette’ och lila klint.
IMG_2531[1]
Treklang i praktiken.

Läs också Sortguide: Solhatt
Fler inlägg om perenner

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.