Trädgårdsnävan Rozanne

trollet

Den här blålila skönheten blir mer populär år efter år.

IMG_2490[1]

Från raritet till storsäljare

På bara några år har den gått från att vara något av en raritet till en storsäljare i plantskolorna. Som utfyllare är Geranium ’Rozanne’  väldigt tacksam att använda i perennrabatten eftersom den blommar ovanligt länge för att vara en näva, från juni ända in i september. Den sprider sig villigt och används ofta som marktäckare, trots att den blir ca 30-40 cm hög med härdighet B.

Törstig näva

Nävor är ju kända för att vara väldigt tåliga men just Rozanne är dessvärre något känslig för uttorkning så se till att vattna noga även efter etableringen. Vissa klagar över att Rozanne har en tendens att hänga över sina grannar på ett inte alltid så klädsamt sätt och att den ibland sprider sig lite väl mycket. Tänk därför på att samplantera med andra tuffingar, en god granne är exempelvis Jättedaggkåpa Alchemilla mollis. Du kan också välja att låta Rozanne luta sig mot lite högre växter så att hon håller formen lite bättre, som Träjon Dryoperis filix-mas eller Stor axveronika Veronicastrum virginica. Om nävan skulle börja se lite risig ut så är det bara att klippa ner den så blommar den villigt om igen. Och igen. Och igen…

Rozanne och Jolly Bee

I Odla med P1 som sändes 7 september 2015 berättade Titte Törnroth att Rozanne tidigare också hette Jolly Bee, vilket även Peter Gaunitz skrivit om i sin blogg. De båda sorterna var så lika att ett gentest gjordes som kom fram till att Geranium ’Rozanne’ och Geranium ’Jolly Bee’ var identiska. Eftersom Rozanne kom först så är det därför den som fortfarande säljs.

I ett annat program av Odla med P1 (jag minns tyvärr inte vilket) menade Maj-Lis Pettersson att Rozanne verkar ha drabbats av en svampsjukdom, men något mer om detta har jag inte hört. Detta borde rimligen gå att undvika genom att inte plantera för tätt och att se till att jorden både är fuktighetshållande och väldränerad.

Den kommersiella förökningen av Rozanne är patenterad och kräver licens vilket jag hoppas medför ordentlig kontroll av det växtmaterial som slutligen hamnar i butik.
Den förökas bara som stickling och finns inte att köpa som frö. Rozanne har vunnit många fina priser, bland annat Århundradets Perenn RHS Chelsea Flower Show ’Plant of the Centenary’ bl a just för att den är lättskött och frisk så vi får väl hoppas det fortsätter vara det även i framtiden.

IMG_2490[1]
Rozanne är en ovanligt törstig näva.
IMG_2492[1]
More is more! Rozanne är ingen vidare soloartist utan gör sig bäst i grupp.

Läs också: Anemon Wild Swan
Fler inlägg om perenner

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.