Lång bärsäsong

trollet
Mitt mål när jag började planera och plantera var att kunna gå ut i trädgården och plocka in egna bär till frukosten och fikat från vår till höst. Det kan vi göra nu.
Och skörden blir större allteftersom åren går.
Smultron Yellow Wonder. Stort smultron på generös planta.

Variera mera

Målet med bärodlingen är vardagslyx, att i viss mån bli självförsörjande är mer en trevlig bonus. Jag plockar alltid liiite mer än vad som går åt till frukosten och fryser in överflödet. Om jag ids kokar jag sylt på dem senare i vinter, annars åker de ner i smoothies eller pajer. Visst köper vi frukt och bär ibland men i huvudsak äter vi våra egna och det finns massa fördelar med att äta egenodlat istället för att köpa. Det är billigare på sikt, garanterat giftfritt och definitivt färskare men det allra bästa tycker jag är variationen!

Vi odlar så mycket gott som inte finns att köpa i vanliga matbutiken: smultron, blåbärstry, Lucky Berry, smulgubbar… Och att äta efter säsong gör att vi sällan hinner tröttna på smakerna. Tricket är att välja sorter som avlöser varandra i skörd och på så sätt förlänga skördesäsongen så mycket det bara går.

Tidiga och pålitliga

De bären som mognar allra först i vår trädgård är blåbärstry, tätt följt av de tidiga jordgubbarna. Att kunna göra en midsommartårta med egna bär är faktiskt helt fantastiskt när vi inte hinner med att flänga iväg till affären stup i kvarten… Vad har de egentligen för öppettider på helgdagar? Och tänk om jordgubbarna skulle vara slut på Ica? Billiga brukar de sällan vara heller. Då är det skönt att bara kunna knalla ut i landen och plocka hinken full.

Midsommartårtan med jordgubbar och blåbärstry.

Efter midsommar

Runt midsommar brukar smultronen börja komma igång, sen röda vinbär, krusbär och hallonen. Lucky Berry är en sorts buskblåbär som börjar ge tidigare än de amerikanska, och de jordgubbar som remonterar fortsätter att ge till långt in på hösten även om de inte alls producerar samma kvantitet som de vanliga icke-remonterande. Smulgubbarna tickar också på.

Lucky Berry, de ser ut som små droppformade blåbär som hänger i rejäla klasar.
Lucky Berry i blåbärstårtan hemma i trädgården, samplanterade med tranbär och amerikanska blåbärsbuskar. Vi har fortfarande bär i oktober.

Sensommarens smaker

Persika Frost med guldgult fruktkött.

I slutet av sommaren är det dags för björnbär, plommon och amerikanska blåbär. Sommaräpplena börjar drasa i backen redan i slutet av augusti och då är det dags att rädda körsbär undan myrorna och längtansfullt börja känna försiktigt på persikorna för att se om de håller måttet.

Skördschema av frukt och bär:

Sortnamn inom parentes odlar vi i vår trädgård i zon 4, antingen på friland eller i pallkrage.

  • Blåbärstry – tidig vår (Honeybee, Jugana, Wojtek mfl)
  • Jordgubbar – kombinera tidiga och sena sorter med remonterande så har du hela säsongen (Ruby Ann, Snow White Mara des Bois, och många fler)
  • Smultron – ger hela sommaren (Baron von Solemacher, Yellow Wonder, revande okänd sort)
  • Smulgubbar – sommar till sen höst (Sara, Rebecka)
  • Röda, svarta och vita vinbär – sommar till tidig höst (Jonkheer van Tets, Gullan, svartvinbär okänd sort)
  • Krusbär – sommar (Hinnonmäki Röd)
  • Jostabär – börjar mogna i juli och fortsätter att ge lite allteftersom ända till hösten
  • Sommarhallon – kombinera sommarhallon med hösthallon för lång säsong (Glencoe Purple, Glen Ample, röd okänd sort)
  • Körsbär – sensommar (Stella, Lettisk Låg)
  • Sommaräpplen – sommar/sensommar (Bolero, Esters Päronäpple, Konfetnoje, Lepas Melon, Sockermiron)
  • Lucky Berry – sommar till senhöst
  • Amerikanska blåbär – sommar till senhöst (Blue Crop, Duke, Patriot, Polaris, Pink Lemonade)
  • Vindruvor – sensommar (Zilga, Spulga, Sukribe)
  • Plommon – sensommar (familjeträd ympat på Victoria: Reine Claude d’Oullins, Czar, Opal och Experimentalfältets Sviskon)
  • Havtorn – sensommar (okänd sort vi fick i gåva)
  • Persikor – sensommar (Frost, Riga)
  • Björnbär – sensommar (Sammetsbjörnbär, Thornless Evergreen)
  • Höstäpplen – sensommar/höst Funkar både som bordsfrukt och i matlagning. (Cloetta, Gul Kanel, Röd Kanel, Smultronäpple mfl)
  • Vinteräpplen – skördas också på hösten men lagras till i vinter (okänd sort som följde med huset)
  • Tranbär – tidig höst/vinter, de blir sötare efter en frostknäpp men det funkar också att bara stoppa in dem i frysen förstås (Early Black)

Många av äppelsorterna är bara spön än så länge så det dröjer några år innan vi får njuta av dem… Hösthallon skulle jag väldigt gärna vilja odla men har ännu inte hittat nån vettig sort som verkligen funkar och hinner ge skörd här i zon 4. Kan du nån bra hösthallonsort som kanske skulle passa mig? Tipsa mig gärna! 😀

Septemberfrukost!
Blandade fruktostbär i september: jordgubbar, gula smultron, amerikanska blåbär och Lucky Berry.
Havtorn. Ett fantastiskt litet bär som kan användas till mycket.
Läs också: Bygg en blåbärstårta!
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

2 Comments

  1. Jag blir så inspirerad. Vill också ha med alla olika bär framför allt. Hur många buskar har du av varje sort och funkar det i min sandjord? Saknar dig redan på jobbet.
    Kram
    Jessica

    1. Jag saknar er också, hälsar på er snart. 🙂 Vad roligt att du blev inspirerad, vad glad jag blir för det var precis det som var meningen. 😀
      Vi har inte särskilt många buskar av varje sort, en av varje förutom Glencoe Purple, röda vinbär och röda krusbär som vi har 3-4 st av varje. Annars är det en buske per sortnamn. Hur mycket som är ”lagom” om man vill bli självförsörjande är svårt att svara på eftersom det beror på vilka favoritbär man har osv… Den som äter hysteriskt mycket av något särskilt ska såklart ha fler av det. Just hallon skulle jag gärna ha mer av, känns som att det är omöjligt att ha för mycket av dem. 😉

      Om du vill odla i sand så gör som Nils Åkerstedt och blanda i gräsklipp. Massa gräsklipp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.