Poddavsnitt 11: Om dahlior

trollet

Om Dahlior med Elisabeth Svalin Gunnarsson

I det här avsnittet får jag lära mig mer om dahlior av författaren, fotografen och kulturvetaren Elisabeth Svalin Gunnarsson. Elisabeth är en väldigt produktiv författare som skrivit en riktigt rejäl bok om dahlior, som heter just Dahlior. Den boken kom för ungefär 10 år sedan och med tiden har dahlian kommit att bli mer och mer en trendväxt.

Vi pratar om kategorier, historia, former, färger, dofter, sorter, vinterförvaring, hur en dahliarabatt kan planeras och mycket, mycket mer.

Dahlia-sorter vi nämner:

Bishop of Llandaff (serie)

Bishop of York

Bishop’s Children (serie)

Café Au Lait

Café Au Lait Royal

Café Au Lait Twist

Dreamy (Dahlia x pinnata Dreamy -serien, Årets Sommarlomma 2021)

Giraff

Hartenaas

Honka (sägs dofta svagt av vanilj)

Honka Pink

Hy Scent

Maxime

Mexican Black /Mexican Star (sägs dofta svagt av choklad)

Netas Dahlia

Night Butterfly

Otto’s Thrill

Sweet Natalie (sägs dofta svagt av aprikos)

Vancouver Dinnerplate

Hitta dahlior:

Blomstervärlden.se

Kniva Trädgård

Magnolia Café & Trädgård /magnolianossebro.se

Wexthuset

Åkersberga Växtförsäljning

Trädgårdsböcker av Elisabeth Svalin Gunnarsson:

Blommor! : kulturhistoria och odling (2014)

Dahlior (2010)

I min trädgård vill jag vara Karin: en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn (2017)

I trädgårdsmästarens spår: kunskap för en hållbar trädgård (2012)

Ormbunkar – författare Anton Sundin, foto Elisabeth Svalin Gunnarsson (2019)

Snödroppar: en galantofil kärlekshistoria – Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson (2020)

Trädgårdsboken om jord (2020) – Håkan Wallander, Elisabeth Svalin Gunnarsson, Anton Sundin, Charlotte Permell, Alf Nobel

Andra referenser:

Elisabeths hemsida kulturträdgården

Göteborgs Botaniska Trädgård

POM – Programmet för Odlad Mångfald

Svenska Dahliasällskapet

Sofiero

Tjolöholms Slott

World Dahlia Directory

Årets Sommarblomma

Tionde avsnittet: Om cideräpplen

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.