
Gästbloggare: Anna Rosén
’Aspås’ kålrot – Från glömska till nytt liv
’Aspås’ kålrot kom till NordGen 1996 efter ett upprop tillsammans med föreningen Sesam. Fröna skickades in av Stina Olsson från Aspås, en by i Jämtland. Sorten hade då bevarats av samma familj sedan 1800-talet – ett fantastiskt kulturarv!
Aspås är en vacker by i odlingszon 7, belägen på en höjd med milsvid utsikt över fjällen. Här har kålroten odlats i generationer och blivit en del av bygdens själ. Men efter Stinas bortgång föll den i glömska.


Målet var enkelt: att säkra kålrotens framtid i Aspås
För några år sedan kontaktades hembygdsföreningen av en kvinna som skrev en bok om svenska kultursorter, särskilt kålrötter. Hon behövde information om Stina och ’Aspås’ kålrot. Som tack för hjälpen fick vi några frön – och där började resan. Av någon anledning, som jag fortfarande inte riktigt kan förklara, bestämde jag mig för att försöka fröodla dessa frön. Målet var enkelt: att säkra kålrotens framtid i Aspås. Med stöd från Olle Johansson, ålderman för kål, kålrot och rova i Sesam, startade en två år lång fröodlingsprocess. Och vilken glädje när vi till slut kunde skörda frön i överflöd! Nu har vi frön som räcker i många år framåt – och det känns fantastiskt.

Så odlar vi Aspås kålrot
Kålroten odlas både hemma hos olika personer och i en gemensamhetsodling vid hembygdsgården. Hemma hos mig växer den i upphöjda bäddar med täckodling, men ärligt talat – det behövs inte. På hembygdsgården odlas den direkt på friland, utan extra gödsling eller vattning (regnet i Jämtland gör sitt), och den trivs minst lika bra där!
Det viktiga är att förodla – kallsådd fungerar inte, då går plantorna i blom. När frostrisken är över planterar vi ut och sedan är det bara att vänta till sensommaren. ’Aspås’ kålrot har hög grobarhet, är härdig, lättodlad och verkar inte locka rådjur. Det är lätt att förstå varför den förr odlades både som människoföda och djurfoder. Vilken växt!


Hur smakar den?
Kålrötter delas in i tre grupper:
- Traditionella gula – perfekta till rotmos.
- Milda och krispiga – passar till råkost.
- Komplex smak – lite ”stallig”, mest för djurfoder.
’Aspås’ kålrot tillhör den andra gruppen, med pepprig smak och krispig, saftig textur. I boken Underbara kålrötter beskrivs den så här:
”Grön grundfärg, kraftigt violett täckfärg. Gul undersida. Rund med gult kött. Nedliggande sparsamt flikade blad med svagt violett stjälk.”
När Kålrotsakademien provsmakade 51 sorter hamnade ’Aspås’ på fjärde plats! Jag tycker den är fantastisk tunt skivad med mandolin, lite olja, citron, salt, peppar och persilja – som en svensk variant av carpaccio.


Ett levande kulturarv
Idag odlas ’Aspås’ kålrot åter i bygden. När jag ser Stinas gård från min köksträdgård känns det extra fint att förvalta hennes arv. Drömmen om att ’Aspås’ kålrot skulle bli en spridd och älskad gröda här i Jämtland har gått i uppfyllelse. Vi är stolta och glada – ’Aspås’ kålrot lever vidare!


Om Anna Rosén
Jag heter Anna Rosén och bor i byn Aspås Jämtland med min familj. Jag är bara en glad hobbyodlare som sedan några år tillbaka odlar för självhushåll i min köksträdgård hemma vid mitt hus. Jag är även medlem i ”Odla i Aspås”. En grupp som ordnar frö- och plantbyte träffar ihop i Aspås och delar odlingstips tillsammans. I byn finns även en gemensamhetsodling vid hembygdsgården som är öppen för den som vill, där det odlas grönsaker, potatis och självfallet Aspås kålrot. Till min hjälp med fröodlingen av Aspås kålrot var även Annelie Staffrén i Aspås.