Lång säsong med egna morötter

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Sommarmorötter är tacksamma att serieodla; de är godast färska och nyskördade. De här fotades i orangeriträdgården i Österbybruk.
Hur ska man göra som hobbyodlare egentligen för att få till en riktigt lång säsong med egenodlade morötter? För att kunna äta egna morötter hela året runt? Hur ska man tänka, vilka sorter ska man satsa på?

Först och främst så tycker jag att du ska utgå ifrån dig själv; dina egna odlingsförutsättningar och dina egna smakpreferenser. Har du tung lerjord eller inte? Kan du odla på friland, i trippla pallkragar eller kan du bara erbjuda grundare odlingsbäddar? Anpassa ditt sortval, köp inte bara första bästa fröpåse du råkar hitta utan tänk till. Sen gäller det att kombinera klokt och ha nånstans att lagra skörden. 🙂

Fast det är inte meningen att du ska odla ALLA namnsorter i det här inlägget; men du kan gärna använda det som en mall för att pussla ihop sorter som passar just dig för en lång säsong. Om du vill. 😀 😀 😀

Morotsodlingen i orangeriträdgården i Österbybruk sommaren 2025. Morötter är tvååriga, dvs de sätter egentligen blom och frö år två men en torr vår kan stressa plantor så att de går i blom även år ett. Spara inte frö från sådana plantor.
Morötter korspollineras av blomstermorot så om du vill kunna spara eget, sortäkta frö tänk på isoleringsavståndet till ev korspollinerande sorter i närheten. Olika fröodlingsböcker anger olika rek isoleringsavstånd men ca 0,5-3 km är klokt. Ju större avstånd desto bättre om du fröodlar i bevarandesyfte.

Sommarmorot + höstmorot & vintermorot + seriesådd sommarmorot

Om du vill få till en riktigt lång säsong med egna morötter så är det så du får göra; kombinera sorter som kompletterar varandra. Dvs välj sommarsort, höst- och vintersort och så dina frön på våren. Sen kan du också seriesådda sommarmorötter under sommaren om du ids, eller börja riktigt tidigt inomhus med att så sommarmorötter i djupa krukor/mjölkförpackningar. Du kan också så morötter sent på hösten; då kommer de att gro så tidigt som det går sen när vårsolen kommer och snön smälter vid 5 plusgrader och på så vis kan du få en tidigare skörd kommande år. Att odla morötter i dubbla, eller ännu hellre trippla pallkragar brukar också ofta ge snabbare skörd än frilandsodling, eftersom de upphöjda bäddarna värms upp snabbare av vårsolen.

Sommarmorötter brukar ofta vara saftiga, krispiga och goda men de lagrar inte så bra. Ibland kan man läsa på internet att sommarmorötter inte går att lagra, men visst går det… (annars skulle de ju inte gå att fröodla från frö till frö; morot sätter ju frö år två). Även sommarmorötter GÅR att lagra, men brukar då inte bli så roliga för mänsklig konsumtion så därför brukar man istället satsa på höst- och vintermorötter om man verkligen vill kunna lagra och äta goda, krispiga morötter. Men grupperna höstmorötter och vintermorötter flyter nästan ihop, gränsen är verkligen luddig… Grovt förenklat kan man säga både höstmorötter och vintermorötter går bra att lagra men just vintermorötter brukar funka bättre att lagra under riktigt lång tid.

Sommarmorötter är godast att äta färska, som nyskördade (de går att lagra men blir då inte så roliga för mänsklig konsumtion). Höst- och vintermorötter lagrar bättre.

Vilken sort är bäst?

Den vanligaste frågan jag får via mail och när jag är ute och föreläser är alltid samma; vilken sort är bäst? Det finns inget bra svar på den frågan eftersom det beror på… Ingen enda sort är bäst på allt samtidigt, just därför gäller det att vi kombinerar sorter som kompletterar varandra. Och det som passar mig bäst i zon 4 i Uppland kanske inte passar lika bra för dig, om du bor och odlar i en annan zon eller har helt andra smakpreferenser eller odlingsförutsättningar än vad jag har. Du ska alltid utgå ifrån dig själv när du väljer sort.

Ett tips just vad gäller morötter är att du väljer sorter som klarar tung lerjord OM du har just det. Och om du odlar många olika sorter så välj gärna sorter med lite OLIKA utseende och färger, då blir det roligare och lättare för dig att hålla isär dem. Och så blir det vackrare på tallriken! Och självklart, utgå från dina egna förutsättningar. Om du inte har nånstans att lagra dina morötter så kan du skippa långlagringssorterna, och bara seriesådda sommarmorötter istället.

Jordkällare är toppen om du vill lagra skördade höst- och vintermorötter. Varva morötter med fuktig sand i hinkar eller backar. Eller lägg dem i torv. Tänk på att skydda från skadedjur som möss.

Lagra morötter

Morötter kan lagras på många olika sätt, bäst är om de kan stå kvar i landet så länge som möjligt. Höst- och vintermorötter skördas sent på hösten och ska sen förvaras svalt, t ex i en jordkällare eller kattvind. Lägg dem i hinkar eller lådor med fuktig sand; ett lager sand, ett lager morötter, ett lager sand, ett lager morötter tills lådan är full. Eller slanta upp morötterna, förväll dem och stoppa i frysen om du inte har nån jordkällare eller kattvind. Du kan också förvara morötter i en back med torv, i en stuka eller om du bor i södra delarna av Sverige ute i landet men under ett täcke av t ex halm.

Om du har en jordkällare så tänk på att hinken eller backen med morötter kan behöva skyddas från möss och andra skadedjur. Och titta till lagringen då och då så att den inte torkar ut, ibland kan man behöva fukta sanden i hinkarna/backarna litegrann för att morötterna ska fortsätta vara krispiga.

Nyskördade morötter. Du kan äta blasten också om du vill; använd på samma sätt som persilja. Eller gör pesto på morotsblasten.

Sommarmorot – ca 55-90 dagar

OBS! Utvecklingstiden i dagar kan du ta med en rejäl nypa (eller näve!) salt; olika fröfirmor anger ofta olika utvecklingstid även för en och samma namnsort men då får du iaf ett hum om vad som menas med tidigt respektive sent vad gäller morötter. Sommarmorötter växer snabbt och är ofta saftiga och goda som färska och nyskördade. Men blir inte så skojiga som lagrade… Bättre att seriesådda med några veckors mellanrum, dvs så inte hela fröpåsen på en gång. Sås från vår tillochmed juli ungefär. Skördas allteftersom de blir klara under hela säsongen och sommarmorötter kan ju även skördas som små, babymorötter. Det finns många olika sorter, här kommer tre förslag på olika namnsorter, med olika smaker och olika egenskaper. 

Nantes 2 (kallas även för /Nantaise 2 /Nantaise Améliorée 2 /Demi-longue Nantaise améliorée 2 /Mezza lunga nantese 2 /Nantes clodia 2 /Nantese di Chioggia 2 /Nantese migliorata 2 /Nantese S. Michele 2 /Scarlet Nantes 2 /Strong top 2 /Nantes 3 /Nantaise améliorée 3 /Nantes 4 /Nantes 5 /Nantes 6) – Tidig orange sort som också bör skördas tidigt. Ger långa, slanka morötter. Riktig superklassiker med en utvecklingstid på ca 60-90 dagar (olika fröfirmor anger olika). Enligt svensk fröfirma kan den även höstsås för tidigare skörd följande år. Kanske den allra vanligaste morotsfrösorten på svenska marknaden, säljs i enorma mängder årligen… Och i alla möjliga olika sorters format: som vanligt frö, som såband, som pelletsfrö, som Big Pack (extra stor fröportion) mm. Köp Nantaise 2 hos Cramers Blommor de har även Nantaise 2 i såband vilket är praktiskt om du inte ids gallra. Då hamnar fröerna automatiskt med rätt avstånd från början.

Karottmoroten Paris Market ger korta, rundare morötter som inte behöver samma odlingsdjup som längre sorter. Funkar att odla även i enkel pallkrage eller i balkonglåda.

Paris Market (Kallas även för Paris Market 2 /Paris Market 3 /Mercado de París 3 /Paris Market 4 /Pariser Markt 4 /Parijser Markt 4 /Paris Market 5) – Tidig orange sort med ett roligt, lite ovanligt runt utseende, kallas också för karottmorot. Vattna regelbundet så att rötterna behåller sin runda form, annars kan de få en lite mer utdragen form när den börjar söka efter vatten på egen hand. Att morötterna är runda istället för klassiskt avlånga gör att den passar bra att odla även i balkonglåda, kruka eller i lerhaltig jord på friland. Passar bra för dig som gillar att serieodla, du hinner så flera omgångar av den här sorten på samma säsong. Har en utvecklingstid på ca 55 dagar enligt svensk fröfirma. Kallas gourmetmorot hos vissa källor men jag tycker att det finns gott om andra modernare sorter med bättre smak… Men helt ok smak. Rolig sort för dig som odlar med barn, men kanske inget att storsatsa på för en självhushållare. En gammal sort som odlats länge, sen 1800-talet och fortfarande är populär hos många fröfirmor. Siffran efter sortnamnet visar på att det är en vidareförädling av sorten. Som hobbyodlare brukar man inte märka nån större skillnad mellan t ex Paris Market 2 och Paris Market 3, men kommersiella odlare kan märka viss skillnad/förbättring i t ex mognadstid. Det är fortfarande samma sort, men med liiiiiten förbättring. Köp Paris Market 5 hos Wexthuset

Purple Haze F1 – Tidig snyggsort med ett ovanligt coolt utseende: ger morötter med purpurrödlila utsida och klarorange insida. Smaken beskrivs som god och söt, med knaprigt spröd konsistens, vattnet blir lilafärgat vid kokning. Ångkoka den om du vill att den ska behålla sin färg vid tillagning. Enligt vissa har den en mjällare, godare och liksom lättare smak än många andra lila morötter utan besk eftersmak (men supersöt är den inte, odlas snarare för sin skönhets skull). Skörda i tid, den verkar tyvärr kunna spricka om den står kvar för länge i landet. Utvecklingstid på ca 80-95 dagar. Prisbelönt sort, vann All American Selections guldmedalj 2006. Köp Purple Haze F1 hos Cramers Blommor

Ännu fler namnsorter hittar du här i Sortguide: Sommarmorötter

Morot; Nantes till vänster och Rothild till höger.

Höstmorot – ca 120-130 dagar eller mer

Det finns ingen riktigt tydlig gräns mellan höst- och  vintermorötter (många fröfirmor klumpar ihop dem till en och samma grupp). Höstmorötter sås på våren och skördas till hösten och kan lagras. Det finns också tidigare höstmorötter som nästan kvalar in i gruppen sommarmorötter… Men grovt förenklat kan man säga att höstmorötter lagrar länge. Men vintermorötter ännu längre/bättre.

Autumn King (kallas även för De Colmar /De Colmar à Coeur Rouge) – En klassisk, pålitlig orange avlång morot som säljs både som höstmorot och vintermorot, den går utmärkt att lagra. Ger orange, koniska morötter med smal märg som snabbt blir genomfärgad, får kraftig blast och sällan grön nacke. Starkväxande, klassisk, god (både som färsk och lagrad). Utvecklingstid på ca 130 dagar enligt svensk fröfirma. Finns som ekofrö.

Flyaway F1 – Orange sort som lär ha extra höga halter av socker och karotin, vilket sannolikt gör den liiite godare än många andra sorter. Ger långa släta morötter på ca 20-25 cm med smal kärna. Verkar stå emot angrepp av morotsfluga bra. Säljs ibland som sommarmorot och ibland som höstmorot men enligt svensk fröfirma kan den både ätas direkt och vinterlagras. Köp Flyaway F1 hos Wexthuset

Rodelika – Höstsort av Berlikum-Flakkee-typ som ger orange, kraftiga och släta rötter med smal märg och kraftig blast. Verkar lagra utmärkt och smakmässigt beskrivs den som riktigt god och rätt lik den gamla sorten Kämpe. Mäter rätt högt i brix, dvs smaken är söt och god. Verkar funka rätt bra även på tyngre jordar. Har en utvecklingstid på ca 130 dagar enligt en svensk frö firma, eller ca 150 dagar enligt annan svensk fröfirma.

Jaune du Doubs, fotad hemma hos Florian Maindl sommaren 2024.

Vintermorot – ca 130-140 dagar

Det finns ingen riktigt tydlig gräns mellan höst- och vintermorötter (många fröfirmor klumpar ihop dem till en och samma grupp) men grovt förenklat kan man säga att vintermorötter lagrar extra länge och bra. De ger ofta tjockare, kraftiga rötter. Vintermorötter sås vanligen på våren och skördas till hösten. De kan lagras länge.

Flakkee (kallas även för Flakker /Flakkeer /Flakkée 2 /Flakkese 2 /Rote Riesen 2 /De Colmar à coeur rouge 2 /Rotherz 2 /Winter Flakkeé 2) – Produktiv orange sort som ger ganska kraftiga, tjocka morötter med trubbig spets. Brukar inte få grön nacke och beskrivs som lättskördad tack vare sitt kraftiga bladverk. Välkänd, gammal sort som nämns redan 1938 i Svenskt Trädgårdslexikon. Kan odlas som höstmorot och vintermorot, kallas för både och hos olika fröfirmor. Går mycket bra att vinterlagra. Har en utvecklingstid på ca 140 dagar enligt svensk fröfirma. Köp Vinter Flakkeé 2 hos Cramers Blommor

Jaune du Doubs (kallas även för Jaune de Doubs /Jaune obtuse du Doubs) – Gammal kulturarvssort från 1800 som ger gula, rejält stora morötter. Smaken beskrivs som mild, söt, spröd och god. har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt svensk fröfirma och utmärkta lagringsegenskaper (även i Lappland enligt säker källa). Går lika fint att skörda som normalstor, men det är roligt att vänta lite extra och se hur stora de kan bli. (Jaune betyder gul på franska, doubs betyder tvivlar, hur sjutton ska man översätta det? Den gula tvivlaren??? Kanske namnet på en ort också, vem vet…) Köp Jaune de Doubs hos Cramers Blommor

Maruschka – Sen sort med en utvecklingstid på ca 110 dagar enligt svensk fröfirma. En vackert begievit, avlång konisk och slät morot med lång rotspets som kan lagras länge. Moroten blir ca 12-16 cm lång och kan få grön nacke om du inte kupar den i tid. Smaken beskrivs som mild rå, men den blir starkare efter kokning. Funkar fint i ekologisk odling. Köp Maruschka hos Cramers Blommor

Hoppas du hittar några favoriter som funkar bra för dig.
Kombinera mera, då får du en längre ätsäsong.
🙂 🙂 🙂

Mängden då…? Vad är lagom?

Hur vet man vad som är lagom mängd morot att odla då, om man vill kunna klara sig helt på egen skörd och slippa köpa? Där får du olika svar beroende på vem du frågar, beroende på hur många ni är i familjen och beroende på hur pass förtjusta ni är i morötter… 😉 Här är tre tänkvärda sätt att tänka kring morötter och mängd:

  1. Ett sätt att ta reda på hur många kg morötter som just du och din familj äter på ett år är helt enkelt att under en vanlig matmånad (när ni lagar era vanliga vardagsrätter) väga och räkna ihop det antal kg ni köper och sen gångra det med 12, det är ju 12 månader på ett år. Då får du iallafall ett hum om ungefär hur många kg du behöver odla. (Men kom ihåg att om du vill bli självförsörjande på morötter fullt ut och även kunna odla från frö till frö så behöver du extra många plantor att fröodla på.) Och du behöver också nånstans att lagra din skörd; lagom är alltså inte bara vad ni äter utan också om att få till ett jämnare flöde av skörd, och vad du har möjlighet att lagra.
  2. Enligt Jenny Helsings uppsats Självförsörjande ekologisk odling av grönsaker på friland är mängden och ytan som krävs följande:
    ”Skördenivån för morötter är 2000-8000 kg/1000 m2. Här räknas på ett medeltal på 5000 kg på 1000 m2, minus 10 % p.g.a. odlingsklimatet, vilket ger 4,5 kg/m2. Av det beräknas 30 % gå till spillo. För en familj på två vuxna och två barn behövs 78 kg per år + 30 %, alltså 101,4, ca 102 kg. 102/4,5=22,6 ca 23 m2. Alltså behövs 23 m2 för familjens morötter. (s 22) Hon skriver också ”Att sköta 23 m2 morötter under en odlingssäsong skulle ta 2 h och 53 min.” (s 26) vilket jag tycker är viktigt att ha i åtanke.
  3. Enligt Ätliga Trädgården-Anette Brunsells finfina blogginlägg Jag vägde skörden under ett år så går det åt ca 26 kg per år för två personer i hennes hushåll. ”Vi gör av med knappt 0,5 kg morötter per vecka. = 26 kg per år. Hur stor plats tar detta? På fröpåsen står hur tätt fröna kan växa. Jag räknar 20 morötter/m á 1 hg för enkelhetens skull = 2 kg/m, alltså behöver jag så minst 13 meter. Oftast sår jag dubbelt så mycket för att gardera mig och för att kunna frossa i primörer, men samtidigt lagra för vintern.” skriver hon. Och  hon tillägger också via dm på instagram att ”/…/desto fler morötter man har ju mer äter man, men nån slags räknemall är bra att ha. 🙂 ” Och jag kan bara hålla med. 😀 😀 😀 

Vilka namnsortskombinationer är DINA favoriter?
Och hur stort är DITT morotsland, räcker din skörd hela året, till hur många personer?
Berätta gärna i kommentarerna! 😀 😀 😀

Nyskördade morötter som jag fotade 2022 hemma hos Joanna Österlind@jordokentradgard Det finns en fantastisk mångfald av morötter; i olika färger och med olika smaker och olika egenskaper… Kombinera olika sorter så får du en längre ätsäsong.

Vad är självförsörjning…?

Ordet självförsörjande kan tolkas på lite olika sätt. Många verkar tolka det som att man är självförsörjande om man som odlare inte behöver köpa morötter i mataffären eftersom man odlar dem själv. Men vad behöver du köpa till din odling då? För att KUNNA odla dina morötter…?
I Sverige brukar vi säga att vi som nation är självförsörjande på morötter eftersom vi inte behöver importera morötter, den inhemska produktionen räcker. Men själva fröet till morotsodlingarna importerar vi ju, från varmare länder långt bort. Nåt nationellt frölager finns inte i Sverige. Är vi verkligen självförsörjande på morötter då…? Nåt att fundera på. Vad betyder självförsörjning för dig? Är det bara själva skördevikten? Eller nåt mer, hela kretsloppet? (Vilket kretslopp föressten? Är du självförsörjande på jord? På gödsel? Frö?)

Om du är nyfiken på att lära dig fröodla morot, dvs från frö till frö så att hela kretsloppet sluts, så låna gärna en fröodlingsbok på biblioteket. Det finns många bra. Men morötter är inte så lätta att odla från frö till frö för nybörjare; första året sätter de själva roten och då behöver du odla upp ca 30 st plantor som grävs upp före frost, sparas och vinterförvaras i t ex en jordkällare. Sen nästa år kan du sätta ut dem i landet i igen och då ger de frön. MASSOR av frön… 😉 Det är både roligt och viktigt att fröodla, testa gärna med en enklare ettårig gröda först och sen när du blir varm i kläderna kan du testa en tvååring som morot. 🙂

Nyfiken på fröodling, dvs att odla från frö till frö? Det finns många bra böcker.

Källor i urval:

Jenny Helsing – Högskolan i Gävle (2010) Uppsats: Självförsörjande ekologisk odling av grönsaker på friland – Platsåtgång och arbetstidsbehov för att försörja en familj med grönsaker och rotfrukter i ett år
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:378501/fulltext01.pdf

Ätliga trädgården – Jag vägde skörden under ett år

https://www.runabergsfroer.se/?sc=70

https://svensktradgard.se/tradgardsrad/hallbar-odling/odla-egen-mat/odla-morotter/

Nelson Garden – sommar eller vintermorötter?

Från Sverige – nya siffror visar Sveriges självförsörjningsgrad (21 oktober 2020)

bok: Frö för framtiden, en handbok utgiven av Föreningen Sesam red. Lena Ansebo (andra upplagan)

medlemstidning: SesamNytt sommar 2019 s 12-13

https://www.land.se/mat-dryck/fa-ut-mer-mat-ur-varje-gronsak-8-sorters-blast-du-bor-ata

https://all-americaselections.org/product/carrot-purple-haze-f1/

Läs också: Lång säsong med egen potatis
Poddavsnitt 18: Om morötter
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.