Inköpsställen för fleråriga grönsaker

trollet
Bildkälla: skapad med Bing av Jasmine Waara. Genererad med Bing AI ∙ 5 januari 2024 kl. 0:05 em.
En vanlig fråga jag ofta får när jag är ute och föreläser och tipsar om fleråriga grönsaker är; var de går att få tag på? Så här kommer en lista. 😄

Visst kan även stora trädgårdskedjor ha enstaka sorter av fleråriga grönsaker och skogsträdgårdsväxter men här har jag valt att lyfta fram dem som har ett lite mer samlat utbud av just sådana växter (så att du inte ska behöva gå runt och leta efter den där nålen i höstacken, utan lättare ska hitta mer på ett och samma ställe).

Även om de är mindre företag så har de tillsammans ett rätt bra utbud av fleråriga grönsaker och skogsträdgårdsväxter.🙂

Svenska inköpsställen:

Grönt Liv – Huddinge, Stockholm. Drivs av Christian och Margareta Odberger med fokus på hållbar utveckling och permakultur. Ställer ut för upphämtning på; Rostvingevägen 38, 14147 Huddinge men du kan även beställa via postorder, de postar från maj tillochmed november. Periodvis säljer de även på REKO; Flemingsberg, Linje 18/Hökarängen, Linje 17/Skarpnäck, samt Liljeholmen och Kungsholmen. Har frön, rotbitar, och bulbiller i sitt sortiment. Sortimentslista hittar du här

Puttmyra Skogsträdgård – Stjärnsund (mellan Falun och Gävle, ungefär). Drivs av Philipp Weiss och Rebecka Törnqvist. Erbjuder flera hundra olika sorters träd, buskar, och klängväxter som är särskilt utvalda för nordliga skogsträdgårdar. Sortimentet av härdiga nötträd är unikt i Sverige. Säljer endast på plats i Stjärnsund och har inte möjlighet att skicka plantor. Växterna bokar du på förhand från en lista som mailas ut i början på året och sedan hämtas efter överenskommelse. Puttmyra Skogsträdgårds hemsida hittar du här.

Skogsträdgårdens Växter – Höör, Skåne. Drivs av Hanna Jönsson och My Kjellberg som drar upp och förökar fleråriga grönsaker, intressanta buskar och funktionsväxter för hållbara, ätbara ekosystem för nordligt klimat. Sortiment och öppettider hittar du här på deras Facebooksida.

Svartbäckens – Örsundsbro (mellan Heby, Uppsala & Enköping ungefär). Småskalig plantskola specialiserad på ätbara växter; fruktträd, bärbuskar, nötväxter, ovanliga ätbara växter, skogsträdgårdsväxter, perenna grönsaker, örter etc. Har webbshop som är öppen januari-mars. I maj-sept sker all försäljning på plats i gårdsbutiken som har öppet söndagar i maj-juni och augusti-sept. Svartbäckens hemsida hittar du här.

…och sist men inte minst; trädgårdsmässor! På mässor som t ex Älvsjömässan Nordiska Trädgårdar kan man ofta hitta en eller flera olika återförsäljare av både plantor och frön till fleråriga grönsaker. Vill du hellre köpa frö än plantor så sök på individuella växtnamn hos de vanliga fröfirmorna så hittar du, men de brukar tyvärr inte ha nån speciell samlad kategori för fleråriga grönsaker på sina hemsidor. För utländska inköpsställen se Källor i urval nedan.

Kan du ännu fler ställen som säljer fleråriga grönsaksplantor, frön eller bulbiller till privatpersoner? Kommentera gärna inlägget! Jag kompletterar listan efterhand. 😄😄😄

Annevi Sjöberg tipsar också om fler (vissa mer småskaliga) ställen i en lista här.

Bildkälla: skapad med Bing av Jasmine Waara. Genererad med Bing AI ∙ 5 januari 2024 kl. 0:08 em.

Till sist…

Till sist vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg. Detta är inte reklam eftersom jag inte fått betalt vare sig i pengar eller produkter av dessa företag för att tipsa om dem på bloggen. Och det gör detta just till ett tips (inte reklam).

Jag tipsar om dessa företag för att jag gillar deras sortiment och tycker att de fyller en viktig nisch i växtbranschen (som annars tyvärr mest domineras av internationella företagskedjor som fokuserar på snabbsnyggt feelgoodfluff i kruka). De här företagen är viktiga och jag hoppas att fler upptäcker dem och deras sortiment.

Källor i urval:

perennagronsaker.se

Utländska (och svenska) inköpsställen

https://www.lansstyrelsen.se/download/18.4adf753a1791c8ec4551f1d5/1622452740023/Presentation-Flera%CC%8Ariga-gro%CC%88nsaker-Skogstra%CC%88dga%CC%8Ard-27-maj-2021.pdf

https://skogsträdgården.stjärnsund.nu/vart-far-man-tag-pa-flerariga-gronsaker/

https://skogsträdgården.stjärnsund.nu/puttmyra-skogstradgard/

http://hannajonsson.com/skogstradgardensvaxter.html

Läs också: Odla eget toapapper
Sortguide: Fleråriga grönsaker
Bloggjulkalender 2023 om fleråriga grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.