Hiss & Diss i grönsakslandet 2023

trollet

Dags att sammanfatta odlingsåret 2023. Allt det där som gick bra i odlingarna. Och så allt det där som gick åt pipsvängen…

Episkt skitår

För mig personligen så har 2023 varit ett satans episkt skitår. Dels pga vädret men också privat med cancersjuka vänner, dödsfall, sjuka släktingar, mitt säsongsjobb Trädgårdscentrum i Tierp som gick i konkurs och så hela familjen som blev sjuk över jul. Det är helt enkelt så sanslöst mycket elände som hänt och i vanliga fall brukar jag kunna trösta mig med odlingen men det har inte gått iår på grund av vädret och sen stormen Hans som grädde på moset; det som inte knäcktes i stormvindarna blev översvämmat. Snopet. Och jag som skulle ha Sesam-träff… Typiskt att trädgården ska se ovanligt trist ut just när man ska ha besök….! 😂

Jag som annars klarat mig från potatisbladmögel i alla år åkte på en riktig svamp-smocka nu och den i vanliga fall så frodiga och fina tomatväggen såg för deppig ut… Och så snigel- och mygginvasion på det. Fiskehatten med nät satt på för jämnan. 😂😂😂

Först supertorr vår, sen jätteblöt augusti och höst… Nu jättemycket snö. Och dimma!

Det där med väder…

När vårens sommarprognoser kom så varnade meterologerna för att det skulle bli hett. Jättehett. Lika hett som 2018 eller värre. Och visst blev det hett och torrt alltid. Till en början. Sen blev det det BLÖTT!

I min trädgård har det helt enkelt varit extremt från början till slut; en torr höst 2022, sen kall och torr mars 2023, superhet och torr försommar där juni var rent gräsligt jobbig och jag undrade om vattentunnorna skulle räcka för att sen övergå i stormen Hans i omgångar. Augusti var helt enkelt rekordblöt, det slutade liksom aldrig regna (vilket myggorna firade med att lägga några extra generationer så att det knappt gick att vara utomhus). Och så fortsatte det. Det var som om hösten kom redan i augusti… Men allt var ju inte dåligt förstås. Vissa saker gick bra trots uppförsbacken:

Hiss😀 😀 😀

 • Aubergine! Äntligen har jag knäckt koden för hur jag ska göra för att få bra skörd utan växthus här i zon 4. Wohoo! Så nöjd! Och kan jag så kan du. Wenta blev smakfavoriten!
 • Rotsellerin blev verkligen toppenfin! Tyvärr hann jag inte med att fota de skördade storklumparna men strunt samma, jag är rysligt stolt även utan skrytbild.
 • Löken blev ovanligt stor och fin.
 • Purjolöken gick förvånansvärt bra!
 • Kålen (som överlevde försommarhettan) blev verkligen ovanligt stor och fin. Både Kalibos, kruskål, svartkål och blomsterkål blev toppenfina. Den fleråriga strandkålen tickar också på.
 • Ärterna gav bra trots att många plantor fick mjöldagg av försommartorkan. Hedenäset, Lokföraren och Märta Vax gav bäst.

EXTRAHISSAR: Alla härliga trädgårdsmänniskor jag lärt känna, både inom Sesam, i trädgårdsföreningarna och i andra sammanhang. Och tack till alla som deltog som gästbloggare i december. Så roligt att få avsluta året med så många bra inlägg i bloggjulkalendern! 😄🙏❤️

Aubergineskörden blev kanon! Särskilt Wenta blev storfavorit!
Det blev ett bra år för aubergine, den älskade försommarhettan.
Kålen blev riktigt bra iår, här svartkål ihop med trädgårdsmålla Rubra.
Sockerärterna blev bra iår, särskilt tidiga Hedenäset. De andra gav också bra skörd även om många plantor fick mjöldagg. Det är roligt att jämföra!
Rotsellerin blev imponerande fin till slut! Jag hann tyvärr inte fota skördebumlingarna, men är riktigt nöjd ändå.
De flesta tomaterna fick bladmögel i slutet av sommaren när det aldrig slutade regna men många han ge bra skörd innan dess ändå: Dina, Auria och Black Icicle t ex.

Diss🙁 🙁 🙁

 • Torr höst 2022 och torr vår 2023 i kombination med vårens VÄLDIGT kraftiga temperatursvängningar (ibland på ett och samma dygn) gjorde att många växter inte klarade sig. Även stora, väl etablerade växter orkade plötsligt inte mer. Hos mig dog allt möjligt: svartvinbär, benved, persikobuske, familjekörsbärsträd, fläder och en väldans massa lavendelplantor… Supertrist!
 • Tomaterna! Potatisbladmöglet var ett faktum när det aldrig slutade regna… Och jösses vad mycket grönsaksfly, såna där gröna hungriga larver som käkade på bladen…
 • Spenat! Försommarhettan gjorde att den envist gick i blom…
 • Dahliorna blev totalt slukade av sniglar. Buhu! Jag som satsat på ovanligt många sorter.
 • Ringblommor För första gången i mitt liv misslyckades jag med ringblommor… Först kom torkan och sen kom sniglarna och åt upp det som fanns kvar…
 • Stormen Hans!!! Från söndag 6 tillochmed 8 augusti så vräkte regnet ner… Discoblixtar halva natten och vissa fick 100 ml regn på ett dygn. Jag fick ett översvämmat grönsaksland (men alla byggnader verkar ha klarat sig, så det kunde varit värre). Potatisen ruttnade, rotsakerna ruttnade…
 • Löken som blev ovanligt stor och fin blev tyvärr väldigt BLÖT pga översvämningen och gick inte att lagra.

(EXTRADISSAR: SKUD som ligger nere och inte är igång igen förrän i april 2024 och att Odla med P1 läggs ner pga besparingskrav! Skit också! Dubbelskit!!!)

Det började bra med tomatväggen (aubergine i framkant vid dörren) i början av sommaren…
…men i slutet av sommaren såg det för bedrövligt ut (jag brukar inte blada av plantorna i vanliga fall).
Visst blev det lite skörd ändå men inte alls de mängder jag är van vid. Och ingen fröskörd att spara.
Stormen Hans gjorde att halva trädgården blev översvämmad.
De dubbla pallkragarna så plötsligt ut som enkla. Det som inte knäcktes blev översvämmat…
Potatisen och de flesta rotsakerna ruttnade. Löken klarade sig men gick dåligt att lagra.
Spenaten gick i blom rekordsnabbt pga hettan… Det här är Butterflay.
De flesta dahliorna åts upp av sniglar men Summer Glow vid tvättstugedörren fick jag ha ifred iallafall.

Äntligen, snart 2024!

2023 har helt enkelt varit ett förbannat sabla skitår. Död, sjukdom och eländes elände… Ser därför fram emot 2024. Fast så mycket kommer vara annorlunda… Jag kommer inte jobba på Trädgårdscentrum. Kommer inte lyssna på Odla med P1 när jag rensar ogräs i trädgården. Och såhär års brukar jag och uncle Christer maila sortlistor till varann och diskutera vilka tomater vi ska odla (herregud vad jag saknar dig❤️). Men nu är han borta. Men tiden går ändå. Allting fortsätter. Vips är det vår.

Låt den komma. Jag längtar.

Vad gick bäst och sämst för dig odlaråret 2023?
Berätta!😀

Liiite lagringstomater blev det iallafall, trots bladmöglets härjningar. Date Fruit Yellow är en återkommande favorit.
Läs också: Hiss och Diss i grönsakslandet 2022
Fler inlägg om Hiss & Diss
1100 Dagar av omställning

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.