Lucka 24: Spansk körvel

trollet
Spansk körvel i blom. Foto: Johnny Andreasson

Spansk Körvel – Myrrhis odorata

Gästbloggare: Johnny Andreasson @runabergsfroer

Myrris kommer från grekiskan och betyder väldoftande och även odorata, som är latinskt, visar att växten doftar och luktar. Spansk Körvel tillhör den flockblommiga familjen Apiaceae. Den är en flerårig, stor och kraftig växt med ormbunkslika blad. Är mycket härdig och självsår sig ofta. Föredrar fuktighetshållande och näringsrik jord, gärna i ett lite skuggigt läge. Men hos oss växer den och frodas även i sandig och mager jord med täckmaterial i full sol.

Hela plantan är ätlig och används för sin nötliknande och söta smak, som påminner om lakrits och anis med en svag aning av dragon, persilja, selleri, mynta och fänkål. Skörden sträcker sig från tidiga våren till långt in på hösten. Blad, unga skott, stjälkar används i sallader, omeletter, soppor, stuvningar, till sura rabarber, krusbär etc. De förlorar snabbt sin fina smak när de upphettas och bör tillsättas sist. Även framför allt omogna och men även mogna frön kan användas och passar utmärkt i efterrätter och sylter. De mogna, hårda fröna krossas lätt före tillagning för att få ut den fina smaken. Roten njutes färsk eller tillagad och lockar fram sötman i andra rotsaker. Spansk körvel innehåller mycket kalium, järn och kalcium, är milt antiseptisk och bra för matsmältningen. Spansk Körvel behåller mycket av sin arom när den torkas. Även färsk hackad körvel håller sig bra i frysen.

Spansk Körvel finns beskriven som krydda, medicinalväxt och grönsak långt tillbaka i tiden. Den anses härstamma från bergstrakterna kring södra och östra Medelhavet bort mot Svarta Havet. Trivs den Spanska Körveln i din odling behöver den riktigt stor plats. Gärna minst 80 cm runt om.

Frö av spansk körvel. Foto: Johnny Andreasson

Sådd

Som vid all sådd, framför allt då det gäller perenner, blir resultatet bäst om vi följer naturens ordning. Spansk Körvel blommar ganska tidigt på säsongen och de svarta fröna faller till marken i augusti, början av september. Fröna förlorar sin grobarhet mycket snabbt och bör helst sås på hösten eller riktigt tidigt på våren. De behöver en köldperiod för att gro och också lite värme och fukt innan kylan sätter in. Så vid senare vårsådd kan man efterlikna hösten och vintern genom att låta sådden stå inomhus i en månad och sedan en månad i köldfacket i kylen. Så de stora, bruna fröna ca. 1–2 cm. djupt. 1 g är ca. 20 frön.

Rabarb och Spansk Körvel Sorbet:

Ett enkelt recept för att testa Spansk Körvel

150 g rabarber

50 g farinsocker

Saften av en halv citron

Tre kvistar Spansk Körvel

Knappt en halv dl vatten

Småputtra i 15 minuter. Låt det svalna och mixa sedan till önskad konsistens. Häll upp i en skål och ställ i frysen ca. 6 timmar. Rör om i sorben, helst en gång i timmen för att undvika att det bildas iskristaller. Färdigt. Receptet kan skalas upp om man vill ha mer sorbet.

Johnny Andreasson, Runåbergs fröer

Boktips! Johnny Andreasson har skrivit en av mina (Jasmines) favoritträdgårdsböcker; brukar ofta rekommendera den när jag håller fröodlingskurser, särskilt kapitlet om Fröodling, tröskning och förvaring. Foto: Jasmine Waara

Om Johnny Andreasson

Hösten 1982 startade Johnny Andreasson och Barbro Adielsson Runåbergs Fröer på berget vid Runån i Ångermanland. 1987 gick flytten till Spekeröd på västkusten och namnet Runåberg fick hänga med. I dag är Runåbergs fröer är en fröfirma som är specialiserad på ekologiska fröer av högsta kvalitet. Både Johnny och Barbro är två mycket kunniga entusiaster som har ägnat sig åt ekologisk odling i många år och de har själva provodlat alla sorter i Runåbergs fröers sortiment. En del av fröerna i Runåbergs sortiment odlas på gården i Spekeröd, och fortfarande packas alla fröpåsar för hand.

Hemisda: https://www.runabergsfroer.se/

Instagram: @runabergsfroer

Läs också Lucka 23: Funkia
Lucka 23: Daglilja

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.